Putování s La Grace: Seznamte se s plachetnicí prvního českého piráta Augustina Heřmana

Prostřednictvím videoshow a přednášek se můžete již tento týden vydat na plavbu s replikou historické lodi, která patřila Augustinu Heřmanovi, prvnímu doloženému českému námořníkovi, který záhy přesedlal na dráhu obávaného piráta. Stejně jako původní La Grace i její „dcera“ brázdí oceány a připisuje si vítězství, ovšem ta regulérní. V rámci „putování“ můžete také začít s výukou námořního řemesla a jeho hrdých tradic.

La Grace pod plachtami Foto: La Grace, oficiální zdroj

Úchvatná replika pirátské lodi z druhé poloviny 18. století připlouvá do přednáškových sálů, kde pomocí videa i setkání s kapitánem Pepou Dvorským vypráví příběh nadšeného bláznovství a fantazie, dětského snu, který začal být skutečností. Příběh vzkříšení české námořní historie a rovněž vůle a odříkání, ale také přátelství, které taková plavba prověří ze všeho nejlépe.

 

Seznamte se: La Grace I

Z dostupných pramenů zjistili budoucí novodobí mořeplavci, že s plachetnicí La Grace se pojí jméno prvního skutečného českého námořníka a kartografa Augustina Heřmana. Nejprve v rámci obchodních plaveb přeplul několikrát Atlantik. Posléze své „podnikatelské ambice“ vložil do nejisté, ale rychlému zbohatnutí sloužící kariéry bukanýra a začal s La Grace přepadat španělské obchodní lodi. Zřejmě mu řemeslo příliš nevynášelo, protože se ohlásil úpadek a dokonce se ocitl ve vězení pro dlužníky. Následně se však stal největším vývozcem tabáku v Americe. Může si připsat i další prvenství, je totiž prvním doloženým Čechem, který se usadil v Severní Americe a položil zde základy, jakkoli to zní humorně, české kolonizace. Jako náboženský vyhnanec z doby po Bílé Hoře, si svou vlast připomínal přídomkem Čech a své pozemky pojmenoval Bohemia Manor. Roku 1647 se stal členem Nejvyšší rady guvernéra Petera Stuyvesanta, tzv. Rady devíti.

 

Připlouvá La Grace II

S lodí La Grace brázdil Augustin Heřman oceány v 17.stoleti, jak nás ale na dotaz, proč je u repliky uváděna druhá poloviny 18. století, informoval sám kapitán Dvorský, plány lodi pocházejí až z 18.století, přesně z roku 1768, neboť lodě se v 17. století na plánech nevyskytovaly, a proto jediné hodnověrné repliky jsou z díla Architektura Navalis Merkatoria od Frederika Chapnema.

Stavbu lodi zahájila patra nadšenců v čele s budoucím kapitánem Josefem Dvorským na konci roku 2008 v egyptské profesionální loděnici. Loď byla slavnostně spuštěna na vodu 5. prosince 2010. Hlavním důvodem pro výběr místa stavby byla skutečnost, že zde všechny lodě stále staví tradičním způsobem.

V roce 2013 se La Grace stala absolutní vítězkou prestižní Lycamobile Mediterranean Tall Ships regaty a to jak ve třídě A, tak v celkovém pořadí 31 lodí. Nutno dodat, že v kategorii A ještě nikdy česká loď nezávodila.

 S La Grace se máte možnost seznámit formou pásma přednášek „Putování s La Grace“. Více informací na www.putovanisLaGrace.cz nebo na www.lagrace.cz

 

Termíny Foto a videoshow leden/ únor 2015

2. února – JIČÍN – Masarykovo divadlo

4. února – Ostrava – Vysoká škola Bánská

5. února – HRADEC KRÁLOVÉ – Bio Central

 

Kapitán La Grace Josef Dvorský a Tomáš Hanák Foto: La Grace, oficiální zdroj

Kapitán La Grace Josef Dvorský a Tomáš Hanák
Foto: La Grace, oficiální zdroj

 

 

Zdroj: La Grace

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.