Putování cejlonského čajového lístku až do českého hrnečku

Jak vypadá cesta čajového lístku z plantáže až do vašeho hrnku? Pokud jde o kvalitní černý čaj z kopcovitého srdce Srí Lanky, pak je překvapivě přímočará. Od chvíle, kdy lístek utrhne z keře ruka sběračky, až po moment, kdy pocítíte jeho chuť na jazyku, uplyne krátká doba, v níž se však stane mnoho věcí.

Sklizeň čaje Tea Tang Foto: Čajová zahrada, oficiální zdroj

„Devadesát šest procent srílanské čajové produkce míří do zahraničí,“ vysvětluje Suresh Rajendram z kolombské centrály společnosti Tea Tang.

Po celý rok nepřetržitě sbírají zejména tamilské ženy žijící v centrální části ostrova svěže zelené lístky. Jenom ty nejmladší a nejčerstvější výhonky mají šanci dostat se do sběrných pytlů. V továrnách s často více než sto let starou historií se čaj poprvé třídí, zbavuje nečistot, suší se, zpracovává a zařazuje podle kvality. Z továren rozesetých mezi zelenými kopci často zahalenými v mracích míří pytle s vonícím čajem na aukci.

Sklizeň čaje Tea Tang Foto: Čajová zahrada, oficiální zdroj

Tady každý týden čekají zkušení nákupčí a vybírají tu nejlepší kvalitu. „U nás se čaj testuje, dočišťuje a případně se míchá s kořením či bylinkami a ovocem. Pak ho zabalíme a rozesíláme do celého světa,“ doplňuje Suresh Rajendram, zatímco z bílé konvice nalévá světle hnědý nálev. „Tohle je čaj z nejvyšších oblastí kolem města Nuwara Eliya. Je jemný a delikátní. Tak trochu jako šampaňské. Šálku tohoto typu by se mělo mléko obloukem vyhnout,“ ukazuje Rajendram. O chuťových kombinacích toho ví ledacos. Už téměř třicet let je členem asi nejmocnějšího týmu v továrně. Testeři nebo také ochutnávači jsou naprosto zásadními pro fungování značky. Pracují ve všech továrnách a jenom na jejich chuti a posouzení závisí, zda půjde čaj do distribuce nebo do kompostu.

 

Tea Tang
Kořeny značky Tea Tang sahají až do roku 1872 a dnes se tento známý brand pyšní důležitými certifikáty. Na krabičkách objeví milovníci čajů také oficiální známku Ceylon Tea se lvem, která garantuje stoprocentní srílanský původ. V Česku najdete čaje Tea Tang v e-shopu a kamenných obchodech Čajové zahrady. Kromě výběru nejrůznějších typů černého čaje v krabičkách i dózách můžete ochutnat také kvalitní ovocné nebo bylinné čajové směsi. K dispozici je také čaj v bio kvalitě. Tea Tang je vhodný pro každého, kdo umí ocenit kvalitu čaje. Na nabídku se můžete podívat také na fb.

 

 

Zdroj: Čajová zahrada

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.