Pusťte domů jaro

Nástup jarních dní pro mnoho lidí předznamenává víc než probouzení přírody nutnost pustit se do velkého jarního úklidu. Uklízet se musí, co ale do bytu současně vnést nějaké oživení nebo ho účelněji uspořádat, aby byl maximálně pohodlný? Pak i nudný úklid jde líp od ruky, když se po něm vrhneme na vylepšování.

Isotra Sorisa Presto Print Foto: Isotra, oficiální zdroj

Isotra Sorisa Presto Print
Foto: Isotra, oficiální zdroj

 

Každý domov umí být krásný, a v každém se dá pohodlně bydlet a třeba i příjemně pracovat. Stačí docela málo: šikovně uspořádaný prostor, funkční nábytek, barevně sladěné místnosti, dostatek světla, květiny a příjemná vůně. Nemusíte vynakládat kdovíjaké prostředky, aby váš domov oblékl „nový kabát“ a nasál svěží jarní atmosféru.

 

Osvěžení stěn

Nemusíte se pouštět do rozsáhlé výmalby stěn, i polo výmalba zeď ozvláštní. Letošnímu roku vládne paleta růžové a modré, které vnášejí do prostoru uklidnění a dobrou náladu. V ložnici je vhodné používat uklidňující barvy, do pracovních prostor se doporučují chladnější barvy a obývací pokoj si žádá světlejší odstíny. V kuchyni a v koupelně si můžete rovněž pohrát se svěžími odstíny. Největšího efektu dosáhnete, když barvami korespondujícími s tónem stěn a textilií oživíte části nábytku, poličky a drobné dekorativní předměty. Pro každý prostor je vhodné omezit se maximálně na tři barvy. Rozšířit barevnou paletu můžete volbou více tónů jednotlivé barvy.

Isotra Sorisa Print Foto: Isotra, oficiální zdroj

Isotra Sorisa Print
Foto: Isotra, oficiální zdroj

 

 

Pohodlné doplňky

Ruku v ruce s trendem osobní pohody, který vládne letošního roku, vsaďte na pohodlí. Měkké polštáře na pohovce či sedací soupravě, přehoz a závěsy či textilní roletky v kontrastních vzorech, barvách a textuře jsou detaily, které zútulní každý pokoj. Přitom stačí jedna dominantní barva či struktura a dvě doplňkové. Obývák, ložnici i dětský pokoj tak proměníte k nepoznání, aniž byste finančně vykrváceli.

 

Osvětlení a lampy

Osvětlení v bytech bývá často nedostatečné –  zejména v panelových a starších domech obvykle visí v každé místnosti jeden lustr, který možná už postrádá styl, a k tomu maximálně lampička na čtení. Přitom více světelných zdrojů v místnosti vám dovolí měnit atmosféru. Pokud například přidáte lampičku nad konferenční stolek či na zajímavý kus nábytku, nebo si pořídíte stojací lampu na čtení, získáte nové nevšední zákoutí.  

Lampička, prezentace na For Habitat 2016 Foto: e-Newspeak

 

Stylová stínící technika

Okna si po příchodu do místnosti všimnete okamžitě. Doby, kdy je „zdobily“ jen silonové krajkové záclony jsou naštěstí už pryč, i když se s nimi leckdo ještě nedokázal rozloučit. Efektivnější pro ochranu soukromí i pro zastínění interiéru jsou žaluzie, které vpustí do místnosti přesně tolik světla, kolik právě potřebujete.

Chcete-li být netradiční, zvolte originální alternativu – rafinované skládané látkové žaluzie plissé, dekorativní vertikální žaluzie nebo luxusní japonské stěny, jež se nabízejí v neuvěřitelném rozsahu barev a stylů. Dají se sehnat i ve stejném dezénu jako tapeta na stěně nebo jednoduše použít látku nejen v podobě žaluzie či roletky, ale jako exkluzivní tapetu.

„Rolety i plisé jsou vyrobeny z barevně a tvarově stálých textilií, a můžete si vybrat z nepřeberné škály odstínů a dekorativních vzorů. V interiéru působí ležérně a romanticky, navíc se oproti vnitřním lamelovým horizontálním žaluziím snadněji udržují. Velké oblibě se těší i moderní screenové rolety,“ popisuje možnosti Jan Žižlavský ze společnosti Isotra. Obecně nejlepší je podle jeho slov venkovní stínění, protože zabraňuje průniku tepla do interiéru, a naopak v zimních měsících udržuje stálou teplotu: „Například venkovní hliníkové rolety nebo žaluzie s naklápěcími lamelami ve tvaru „s“ nebo „z“ vám umožní plynule regulovat světlo a ve spuštěném stavu místnost dokonale zastíní,“ dodává odborník.

Isotra žaluzie plisse

Isotra žaluzie plisse

 

 

Květiny

Živé rostliny interiér obohatí a vdechnou mu nový život, který tolik charakterizuje jaro. Nechte svůj domov rozkvést! Jarní tulipány, narcisy, modřence, hyacinty a pryskyřníky v košíčcích, hliněných hrnečcích vévodí okenním parapetům v kuchyních a obývacích pokojích. V ložnicích.a dětských pokojích bychom měli být opatrnější, protože intenzivní vůně například právě hyacintů může rušit usínání. Potrápit může hlavně alergiky.  V obývacím pokoji pak vynikne několik výrazných a osobitých zelených rostlin, například agáve, aloe, či dracena. Vzrostlá palma nahradí ve větším prostoru i solitérní kus nábytku. Pokud vám jich není líto, vsaďte na řezané květiny – vyjímají se na stole i na polici a provoní vzduch v místnosti.

Kvetoucí strelície na sebe strhne pozornost vždy Foto: e-Newspeak

Kvetoucí strelície na sebe strhne pozornost vždy
Foto: e-Newspeak

 

 

Příjemná vůně

Vyberte si interiérový parfém, který vám dělá dobře. Designéři bytových parfémů vytvořili jarní fragance inspirované vůněmi celého světa: pomerančových květů, bílého čaje, arabského dřeva a marocké růže. Citrusové vůně pro povzbuzení, vůně levandule, myrty, cedru a zeleného čaje na zklidnění v nádobkách s vonnou esencí, difuzérech, vonných svíčkách či aromalampách jsou hotovým balzámem na duši. Pozor by si měli opět dát alergici, intenzivní vůně mohou odstartovat nepříjemnou a někdy až nebezpečnou reakci. Podobně jako příliš aromatizované prací prášky a zejména aviváže. Ani časté zapalování svíček se dnes již nedoporučuje, mimo těch z pravého včelího vosku. Parafín a barviva totiž uvolňují do vzduchu karcinogenní látky.

Přirozená vůně rozkvétajících ovocných stromů kombinovaná se jemnými jarními vůněmi svíček nebo jen jejich mihotavou září vykouzlí útulný domov Foto: Party Lite, oficiální zdroj

Přirozená vůně rozkvétajících ovocných stromů kombinovaná se jemnými jarními vůněmi svíček nebo jen jejich mihotavou září vykouzlí útulný domov
Foto: Party Lite, oficiální zdroj

 

 

Zdroj: Isotra, Party Lite

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.