První sochy letošního Sculpture Line již vzhlížejí k nebesům v Dolních Vítkovicích

Sochařský festival Sculpture Line promění i v roce 2019 ulice, náměstí a další veřejná prostranství Prahy, Plzně, Pardubic, Olomouce či Ostravy, ale také Lucemburku či německého Büdelsdorfu v otevřené galerie. Oficiální zahájení festivalu je symbolicky 6. 6. 2019, ale jednotlivé sochy budou na vybraná místa umisťována postupně. První instalací letošního ročníku se stalo dílo nazvané Original Sin od mezinárodně uznávaného čínského umělce Liu Ruowanga a je již nyní k vidění v Ostravě. Tři impozantní lidoopové z bronzu stráží vstup do Velkého světa techniky v ostravských Dolních Vítkovicích.

Sculpture Line:  Liu Ruowang - Original Sin Foto: Sculpture Line, oficiální zdroj

Sculpture Line: Liu Ruowang – Original Sin
Foto: Sculpture Line, oficiální zdroj

 

 

„Sculpture Line pokračuje v tradici toho nejlepšího z minulých ročníků této mezinárodní a mezistátní přehlídky soch. V minulých letech se nám podařilo propojit naší sochařskou linkou celou řadu měst po celé republice a nyní se výrazně rozvíjí i mezinárodní spolupráce, zejména s prestižním festivalem NordArt a také s Lucemburskem, kde koncem května otevíráme sochařský park,“ vysvětluje zakladatel a ředitel festivalu Ondřej.

„V centru pozornosti stojí opět klasická socha. Mnohem větší pozornost ovšem věnujeme obsahové sdělnosti a formální svrchovanost jednotlivých prací, a také začlenění plastiky do kontextu místa. Větší důraz na kvalitu prací přináší koncentrovanější soubor děl od méně autorů, zato s ještě větším potenciálem jejich účinku,popisuje kurátor Martin Dostál. Veřejnost se dále může těšit na díla renomovaných českých i zahraničních sochařů, jako jsou například Michal Gabriel, Kurt Gebauer, Štefan Milkov, Lukáš Rais nebo Benedikt Tolar. „Snažíme se prosazovat také avantgardnější a méně obvyklá díla a rozšiřovat tak spektrum představ, co je a může být dnešní sochařské dílo. Příkladem může být Jan Dostál a jeho plastiky, které budou k vidění na několika místech v Praze,“ dodává ještě.

 

Umění ve veřejném prostoru

Sculpture Line umisťuje současná sochařská díla do veřejného prostoru tak, aby do něj vnesla nové emoce, dala mu novou tvář, naznačila nové příběhy. Volbou lokace či trasy objeví návštěvník další souvislosti místa, času a uměleckého díla. Sculpture Line se v pořádajících městech stává tradicí.  Prohlubuje se spolupráce mezi pořadateli a jednotlivými městy, dochází k intenzivnější komunikaci mezi “diváky” a realizačním týmem sochařského festivalu. Zřetelná je také snaha časově rozšiřovat přehlídku do prostoru celého roku a prohlubovat tak soužití obyvatel jednotlivých měst se současným uměním.

V uplynulých ročnících festivalu zaujala například variace na Buddhovu sochu na ruzyňském letišti, Průzkumníci či obří Chobotnice vznášející se na hladině Vltavy, instalace významného současného britského sochaře, držitele Turnerovy ceny, Tonyho Cragga na náměstí Republiky či sochy nestora českého sochařství Olbrama Zoubka.  

 

Více informací včetně mapy, anotace jednotlivých soch i přehledu autorů budou k dispozici v průběhu května na  www.sculptureline.cz.

 

Zdroj: Sculpture Line

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.