Nejen pro silvestrovské pohoštění k vynálezci obloženého chlebíčku

Český unikát – obložený chlebíček uvedl na scénu na počátku 20. století nejznámější pražský lahůdkář Jan Paukert, jehož podnik na Národní třídě funguje téměř bez přestávky celé století. Nejoblíbenějším hostem tu býval král komiků Vlasta Burian. Paukertovy lahůdky však nesměly chybět ani na stole prezidenta T. G. Masaryka, a ještě poměrně nedávno sem mířily kroky legendárního režiséra Otakara Vávry. Klasické i moderní delikatesy s puncem kvality daným prvotřídními surovinami nabízí lahůdkářství Jan Paukert po stylové rekonstrukci a pod vedením nového majitele i dnes, a to jak formou pultového prodeje, tak labužnického bistra, e-shopu i cateringových služeb.

paukert-prodejna

I když byl tradiční obložený chlebíček, vedle něhož všechny sendviče vypadají jako chudí příbuzní, částečně zatlačen do pozadí fastfoodovými řetězci, přesto je český symbol rychlého občerstvení stále oblíbenou součástí pohoštění na různých oslavách a večírcích, ten silvestrovský nevyjímaje. Originální obložené chlebíčky, ale i další delikatesy inspirované prvorepublikovými recepturami, jejichž vlajkovou lodí je prvotřídní domácí roastbeef, doplněné o pochoutky podle současných trendů zdravé výživy si lze vybrat jak přímo v lahůdkářství, tak v e-shopu a nechat si je doručit na místo oslavy nebo si objednat přímo catering a to i eventovou formu.

 

Jak to bylo s chlebíčkem

Za „vynálezem“ tradičního českého obloženého chlebíčku stojí postěžování malíře Jana Rytíře Skramlíka, že připravované jednohubky, kterými se posilňoval při tvorbě, nejsou příliš praktické. Na zahnání hladu jich bylo třeba sníst značné množství, na druhou stranu se malíř nechtěl zdržovat delším jídlem. Jan Paukert mu tehdy připravil rozříznutou obloženou francouzskou bagetku. Od ní už byl krok ke klasické podobě chlebíčků z obložené veky. „Suroviny jako výrobní salám, trvanlivá majonéza, glutamáty nebo ztužovadla v našich výrobcích nenajdete ani dnes,“ uvádí šéfkuchař Jan Neužil. V nabídce lahůdkářství naleznete nejrozmanitější druhy chlebíčků – od klasického s dušenou šunkou a vajíčkem za 19 Kč až po neobvyklé či luxusní varianty chlebíčků s kuřecími řízečky, kozím sýrem nebo kousky humra a salátkem z čerstvého fenyklu do 89 Kč.

 

Bez „Paukerta“ by nebyly ani socialistické Vánoce a Silvestr

Tradice podniku Jan Paukert sahá až do roku 1916, kdy byl podnik založen jako první české velkolahůdkářství Jana a Štěpánky Paukertových.

Za první republiky se stal symbolem kvality, čerstvosti i rozmanitých delikates z celého světa a řadil se mezi tři nejslavnější lahůdkářské domy v Evropě. Navštěvovali ho např. Ema Destinová, Václav Talich, Hugo Haas, Zdeněk Štěpánek, Lída Baarová, Jaroslav Seifert, Jan Werich a Jiří Voskovec. Vlasta Burian miloval chlebíčky od Paukerta natolik, že v podniku pořádal pro své přátele chlebíčkové párty.

Druhá světová válka a znárodnění firmy v roce 1952 znamenaly konec rodinné tradice. Přestože pak po dlouhá desetiletí podnik nenesl rodinné jméno, Pražané dál nakupovali „u Paukerta“. Jak by ne, když spolu s Domem potravin šlo o nejlépe zásobenou prodejnu lahůdek. I mně se „Paukert“ pojí s nejzažšími dětskými vzpomínkami, kdy jsme k němu chodili před Štědrým dnem pro delikatesní váženou majonézu do bramborového salátu a za týden pro nejrůznější dobroty na silvestrovskou tabuli, ať už se jednalo o zahraniční sýry, konzervované krevety, kaviár apod. U Paukertů prostě měli co nabídnout i v dobách normalizace.

Po restituci v roce 1991 Jan Paukert junior jako první počin sám vykopal z pilíře domu sbírku vzácných koňaků z 19. století, kterou tam se svým otcem v roce 1938 ukryli před nacisty netuše, že destiláty spatří světlo světa až po více než 50 letech. Nyní mají čestné místo ve vitrínkách na starožitném servírovacím stolku umístěném v prostoru bistra. Lahůdkářství Jan Paukert bylo po rozsáhlé rekonstrukci slavnostně znovuotevřeno dne 14. října 2008, nově přibyla restaurační část.

 

Současná nabídka

Kromě chlebíčků najdete v nabídce obložené minibagetky a minisandwiche a bulky tzv. Paukertky. Dále saláty, slavnostní mísy. Protiváhu tvoří sladké pokušení nabízející opět tradiční zákusky jako špičky, indiány, větrníky nebo rakvičky s vaječným likérem, dorty včetně svatebních, domácí bublaniny, bábovky, záviny, koláče i současné trendy sladkosti jako čokoládový mousse či panna cottu. Z denního menu pak můžete volit mezi roastbeefem, domácí paštikou, polévkami včetně 48 hodin se vařícího vývaru z býčích oháněk, tradičním vepřovým se zelím a knedlíkem. uzeným jazykem s křenovou omáčkou, bažantem na víně či grilovaným kaprem. Nápojový lístek obohacují domácí limonády.

Pořídit zde můžete také různé dárkové koše. Cateringové služby pak zajišťuje samostatná divize Catering Jan Paukert.

 

Suroviny mají opět „tvář“

Punc kvality nese především známý původ potravin. „Produkty jsou vyráběny v naší výrobě, nebo u dodavatelů přesně pod naším důsledným dozorem a podle tradičních receptur. Všechny delikatesy ze zahraničí mají dodavatele, kterého osobně známe, můžeme ho zákazníkům představit a vybrali jsme ho díky jeho výjimečnosti,“ uvádí ke konceptu tradičního lahůdkářství jednatel společnosti Jan Paukert lahůdkářství, s.r.o. Milan Heidler. Zaměstnanci navíc fungují jako „průvodci světem delikates“ a prezentují zákazníkům sezónní a speciální nabídky, vždy se zárukou maximální čerstvosti.

Typickým představitelem dobrého původu je delikátní roastbeef z vybraného skotu z biofarmy Rudolec. U skotu se provádí bezstresová porážka přímo na místě. Výsledným produktem je kvalitně opracovaný a hlavně vyzrálý hovězí roštěnec. Ten je čtyři dny naložen v tradiční marinádě dle receptu Jana Paukerta a pak pozvolna pečen.

Pozadu nezůstávají ani dezerty, Jejich tajemství tkví v původní receptuře a poctivém způsobu přípravy. Špičku od počátku 20. století připravují cukráři z polotekutého koňakového krému a pravého pařížského fondánu, který pravidelně chodily ochutnávat do kuchyně hlavně děti pana Paukerta.

100 % Fair Trade Arabicu od Pana Frolíka, jejíž zrno je vybíráno od pěstitelů v Africe a Latinské Americe, si můžete nyní vychutnat v nově zrekonstruovaných prostorech ve stylu první republiky. „Novou rekonstrukcí jsme chtěli především oprášit tradici a slávu poctivé české značky a provozovny,“ vysvětluje Milan Heidler.

 

 

Zuzana Ottová

Zdroj: Jan Paukert lahůdkářství

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.