Pražský Festival swingové hudby právě začíná

V 13. a 14. listopadu otevře příznivcům swingu své brány Národní dům na Vinohradech, aby je uvítal na již 17. ročníku Festivalu swingové hudby. Představí nejen mladou krev, jejíž neustálý příval lze jistě připsat atraktivitě a nadčasovosti tohoto hudebního žánru, ale i plejádu stálic swingových pódií. Interpreti z několika zemí světa, od České republiky přes Nizozemí po Spojené státy, vystoupí po oba dva festivalové dny od 19 hodin.

Americká alt saxofonistka, kapelnice a zpěvačka Grace Kelly Foto: Festival swingové hudby, oficiální zdroj

Americká alt saxofonistka, kapelnice a zpěvačka Grace Kelly
Foto: Festival swingové hudby, oficiální zdroj

 

13. listopadu

Ve čtvrtek bude hlavní hvězdou večera teprve dvaadvacetiletá Američanka Grace Kelly, hrající i funky a která se nebojí interpretovat i současné popové hity.  Nadaná hudebnice nadchne nejen po vizuální stránce, ale zejména po té akustické. Alt saxofonistku, kapelnici a zpěvačku ověnčenou několika prestižními hudebními cenami pro mladé talenty oprávněně se deroucí na výsluní doprovodí pětice hudebníků.

 

Jako speciální host, který byl vedením festivalu potvrzen teprve nedávno, vystoupí prvotřídní holandský křídlovkář Ack van Rooyen, patřící k největším evropským jazzovým legendám. Během své hudební kariéry spolupracoval s takovými velikány jako je Charlie Parker, Dizzie Gillespie nebo Maynard Fergusson.

 

V rámci prvního festivalového koncertu se 13. listopadu jako host Bohemia Big Bandu představí například Jan Smigmator, reprezentant nastupující české swingové generace, společně s mladými zpěvačkami Dashou a Lucií Černíkovou.

 

14. listopadu

Druhý den v pátek se mohou návštěvníci nechat unést o několik dekád zpět do víru 30. a 40. let s elitou české swingové scény. Páteční večer zahájí koncert založený na spojení vynikajících hudebníků a výrazné osobnosti českého swingového nebe, kdy si Swing Quintet Praha jako svého hosta přizval královnu českého swingu, nezaměnitelnou Evu Pilarovou. Závěrečnou tečku za letošním ročníkem Festivalu swingové hudby napíše zpěvák a kapelník, jenž se stal symbolem galantnosti a vybraného chování, Ondřej Havelka a jeho Melody Makers. Díky nim autentický hudební obraz vířících 30. let na sebe nenechá dlouho čekat.

 

Vstupenky a informace

V tuto chvíli je možné zakoupit vstupenky v pokladně Národního domu nebo v síti Ticketpro pouze na čtvrteční koncert Grace Kelly a Bohemia Big Bandu, páteční večer je již beznadějně vyprodaný.

Aktuální informace získáte na www.nardum.cz

 

 Zdroj: Národní dům na Vinohradech

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.