Pražské přívozy zahajují jarní sezónu

Již v sobotu 28. března můžete letos využít na dalších trasách místo tradiční MHD i dopravu lodní. V přívozech totiž právě začíná sezóna. Přívozy, které provozuje společnost Pražské Benátky jsou součástí Pražské integrované dopravy. K celoročním přívozům P2 (Podbaba-Podhoří) a P1 (Sedlec-Zámky) se přidají sezónní spoje na P5 (Císařská louka-Výtoň-Smíchov) a P6 (Nádraží Modřany-Lahovičky). Pražské Benátky letos přichystaly několik provozních změn, navíc na konci května obnoví historický přívoz Kazín v Černošicích.

Pražské přívozy Foto: Pražské Benátky, oficiální zdroj

 

Změna trasy přívozu P5 – zlepšení pro Pražany

Co se tedy letos pro Pražany, kteří rádi využívají přívozu, změní? K celoročním linkám P2 a P1 přibudou sezónní linky P5 a P6. Lince P2 v Podbabě od konce března pomůže v dopravní špičce posilová loď. Linka P5 změní trasu, nově bude spojovat Císařskou louku, Výtoň a Náplavku Smíchov, zastávka Kotevní se tedy ruší. Sezónní linky budou v provozu až do 1. listopadu 2015. Děti se mohou těšit na své oblíbené loďky Kačenku, Skokana a další. „Na nejpopulárnější loďce Rakosníčkovi se lidé svezou na přívozu, který spojuje Císařskou louku, Výtoň a Smíchov,” řekla Kateřina Přibylová z Pražských Benátek.

 

Pražské Benátky obnovují i historický přívoz v Černošicích

Po úspěšných adventních plavbách pod Kazínskou skálou v Černošicích, obnoví společnost v sobotu 30. května přívoz v místech, kde fungoval již před několika staletím. Lidé si budou moci na lodi Kazi užít krásy berounského toku také na vyhlídkových populárně naučných plavbách.

„Naše společnost provozuje pražské přívozy již přes deset let a každý rok se setkáváme s větším zájmem,” vysvětlil Zdeněk Bergman, převozník pražský a ještě dodal: „Letos jsme se tedy rozhodli obnovit starobylý přívoz v Černošicích pod Kazínskou skálou, kde je přívoz vědecky doložen již od 14. století.”

Vedle přívozů Pražských Benátek, bude od soboty v provozu také linka P3 společnosti Vittus group, spojující Lihovar, Dvorce a Žluté lázně. Přívozy jsou začleněny do systému Pražské integrované dopravy, cestující se na nich mohou prokázat opencard s platnou časovou jízdenkou nebo jízdenkou, kterou je také možné zakoupit přímo u převozníka. Jízdní kola a kočárky jsou přepravovány zdarma.

Pražské přívozy Foto: Pražské Benátky, oficiální zdroj

 

Přehled přívozů

P1: Sedlec – Zámky – v provozu celoročně

P2: V Podbabě – Podhoří – v provozu celoročně, v sezóně nasazena „posilová loď“

P3: Lihovar – Dvorce – Žluté Lázně – v provozu sezónně

P5: Výtoň – Císařská Louka – Náplavka Smíchov – v provozu sezónně

P6: Nádraží Modřany – Lahovičky – v provozu sezónně

 

Pražské přívozy Foto: Pražské Benátky, oficiální zdroj

 

Více informací najdete na stránkách www.prazskeprivozy.cz

 

 

Zdroj: Pražské Benátky

2 komentáře

    • Jaromír on 25.9.2015 at 10:30

    Odpovědět

    Chci poděkovat panu převozníkovi, který dne 24.9.2015 byl ve službě mezi 11. a 15.hodinou na přívozu P2. Choval se velmi vstřícně a přátelsky a navíc za mnou přinesl doklady, které jsem na přívozu vytrousil. S takovým člověkem je radost cestovat!

      • Redakce on 26.9.2015 at 00:22
      • Autor

      Odpovědět

      My děkujeme za zpětnou vazbu. Jsme rádi když naše tipy prověří sami čtenáři a samozřejmě jsme ještě raději, když mají pozitivní ohlas. Navíc nás vždycky potěší důkaz, že slušný člověk ještě nevymřel :)

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.