Prague Patchwork Meeting na vlastní oči

Tento víkend probíhá v pražském Wellness Hotelu Step největší středoevropská přehlídka kombinovaných textilních technik Prague Patchwork Meeting. O jejím konání jsme vás již informovali, mohli jste si i zasoutěžit o vouchery na bezplatný vstup. Nyní se s vámi chceme podělit o postřehy, které jsme při návštěvě přehlídky nasbírali, a tím zprostředkovat malou návštěvu těm zájemcům nebo spíše zájemkyním, které se na ni nemohou vypravit anebo váhají, jestli se ještě mají vydat na cestu či si nenechat ujít příští ročník.

ppm_eva_brabcova_koralkovy-utes

Označení přehlídky jako „nejrozsáhlejší“ rozhodně není nijak nadnesené. Na patchwork a pomůcky k němu narazíte prakticky na každém kroku, který uděláte v přízemních částech hotelu a na ochozu v prvním patře nad Halou 2. Plánek, který dostanete u pokladny ke vstupence pomůže v orientaci, ale pro někoho, kdo má obdobný orientační (ne)smysl jako já, je návštěva výstavy přece jen zpočátku trochu zmatkovitá.

 

Od haly k hale

Hlavní část přehlídky quiltů je soustředěna do Haly 1 a 2. Kromě české patchworkové scény se tu prezentují samostatní tvůrci i patchworkové kluby a organizace ze Slovenska, Rakouska, Německa, Holandska, Dánska, Belgie, Velké Británie, Rumunska, ale i Kanady a USA. Samostatnou prezentaci zde mají dětské quilty z Lotyšska, víc než extravagantní Kravaty pana Eibische či exponáty ze soutěže Matka příroda.

Hala 3, v níž sídlí hotelový bar, je vyhrazena Art Quilt klubu, kde jsou na malířských stojanech vystavena díla, které sjednotilo letošní zadání, kdy výchozím materiálem pro výrobu quiltu je len. Vedle nich pak sídlí Ateliér na vlně, z něhož vycházejí nejroztodivnější pokrývky hlavy, takže odvážnějším nositelkám pak z temene vyrůstá třeba stromeček s jediným vlněným jablíčkem čekajícím na utržení.

V Hale 5 se prezentuje americká asociace quiltu SAQA i výsledky projektu Uzbekistán. V předsálí našel své místo Bohemia patchwork klub.

 

Chce to nápad

Tradiční přehozy a přikrývky sestavené z geometrických útvarů různých barev a vzorů určitě své kouzlo neztratily a ložnicím či dětským pokojíčkům dodají tu správnou romantickou či hravou atmosféru. Vedle umělecky pojatých quiltů, kde je ústřední námět přenesen na látku pomocí sítotisku, zůstávají poněkud v pozadí jako pověstné Popelky. Nelze to mít ovšem modernímu quiltu za zlé, je skutečně více uměleckým dílem, ať už ho vnímáme jako tapiserii, koláž nebo tzv. šitý obraz, než „jen“ praktickým výtvorem ze zbytků, jímž na úplném počátku byl.

Podle tvůrkyň je prý nejtěžší částí nápad. Rozvinout myšlenku, a tu pak přenést do textilu je už díky speciálním pomůckám, zejména programovatelným plotrům, šicím strojům a overlokům téměř hračka. Byť poněkud nákladná.

 

Látky, látky a zase látky

Nejen pro patchworkové nadšence, ale pro všechny, kteří si svůj domov rádi zútulňují pomocí dokonale sladěných textilií, je přehlídka Prague Patchwork Meeting rájem. Ani já s kolegyní, ač obě šicí antitalenti, považující vlastnoručně přišitý knoflík za malé vítězství nad hmotou, jsme neodolaly vábení vzorů, měkkých hebkých materiálů, roztodivných lemovek, tiskátek atd., a alespoň očima vybíraly ty nejzajímavější, které by mohly vylepšit naše domácnosti.

Látky tu najdete ve dvou verzích buď klasicky ve štočcích, z nichž vám naměří požadované metry nebo již nastříhané čtverečky, trojúhelníčky, často v celých sadách v jednotném tónu, takže doma už stačí jen přidat podkladovou látku a vlizelín a začít sešívat nebo třeba zajímavý obrázek aplikovat na ušitou tašku, pouzdro na mobil, ale i bundu atd. Nutno ještě dodat, že kromě nepřeberného množství barev a vzorů, je to i cenová hladina, která oproti běžným obchodům velmi příjemně překvapí. Oživení šatníku za pár korun umožní nákup hravých knoflíků, které tu i potahují nabízenými látkami. Namísto nákladnějšího a na čas i zručnost náročného sítotisku, lze vytvářet na látky vzory či obrázky pomocí razítek, kterých tu rovněž najdete celou řadu, a k nim nepřeberné množství textilních barev.

Více info o konání akce najdete v předchozím článku.

 

Zuzana Ottová

Zdroj: PPM

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.