Prague Patchwork Meeeting: Právě začíná!

Od pravého poledne pátku 10. dubna, kdy se otevřou brány největší středoevropské textilní galerie, se po tři dny budou moci zájemci seznamovat s textilní tvorbou nejen pasivně, ale prostřednictvím různých workshopů i minikurzů si vyzkoušet i doplnit svoje výtvarné schopnosti. Jako názornou inspiraci budou mít více než 700 kusů originálních autorských quiltů v kolekcích z celého světa.

Prague Patchwork Meeting: Jana Štěrbová - Červený les Foto: PPM, oficiální zdroj

Prague Patchwork Meeting: Jana Štěrbová – Červený les
Foto: PPM, oficiální zdroj

 

Ve dvou samostatných článcích jsme vás seznámili s dvojicí nejvýznamnějších hostů letošního ročníku, kterými budou světoznámí designéři z Velké Británie – Kaffe Fassett a Brandon Mably, kteří kromě svých quiltů nabídnou návštěvníkům i dva exkluzivní workshopy: v sobotu 11. dubna na téma design quiltu a v neděli 12. dubna první pletací workshop v historii PPM.

 

Art quilt

I další dvě autorské galerie doplní jejich autorky vlastními kurzy. Cas Holmes i Anne Kelly reprezentují moderní a artový směr současného quiltingu. Inovativní jsou i nástěnné práce skupiny 8 mezinárodních autorek ze 4 zemí. V projektu International Threads přivážejí svá autorská díla z posledních 3 let. Uta Lenk (SRN) a Kathleen Loomis (USA) připravily i speciální workshopy. Zcela odlišná je naproti tomu tvorba Francouzky Martine Apaolazy, která mistrovsky zvládá aplikace. I ona se o své zkušenosti podělí jako lektorka kurzu.

 

 

Imaginace na European Patchwork Meeting

Návštěvníky jistě zaujmou i dvě obsáhlé kolekce, obě složené z prací autorů z celého světa, ale odlišně tematicky založené. První z nich je autorskou odpovědí na výzvu Imagine… (Představ si…). Výběr nejlepších quiltů na toto téma zapůjčila do Prahy po zářijové premiéře velká evropská výstava European Patchwork Meeting. Naproti tomu kolekce Záření byla koncipována jako doprovodná umělecká výstava pro světový kongres o záření, který se konal v červnu roku 2014 ve švýcarské Ženevě. Podstatnou část získala PPM pro své návštěvníky. Přítomny budou i některé autorky, Rita Schäffer se ujala i dvou workshopů.

Prague Patchwork Meeting: Grietje van der Veen - Nuclear Waste Problem Solved Foto: PPM, oficiální zdroj

Prague Patchwork Meeting: Grietje van der Veen – Nuclear Waste Problem Solved
Foto: PPM, oficiální zdroj

 

Pohled do kuchyně, skutečné i textilní

Další dva projekty jsou opět mezinárodní. Německo-afghánská iniciativa a P. Goldenberg připravily ojedinělý projekt kombinace šití a výšivky pro evropské quiltařky a afghánské vyšívačky na téma Z kuchyně. Spojovat různé země a národy je i cílem německého projektu s českou účastí nazvaného Bílá stuha přátelství, která všemi 49 quilty symbolicky prochází.

 

Červená až rudá

Českou premiéru po té mezinárodní ve Francii bude mít kolekce 22 quiltů Jany Štěrbové na téma ČERVENÁ, první společné vystoupení připravuje i art quiltové uskupení Art Quilt Harbour s novou instalací společného projektu všech 7 autorek. S vlastní galerií se znovu představí i 1. Moravský patchworkový spolek, Renata Juračková, Anke Pradel (SRN) a mnoho dalších.

Prague Patchwork Meeting: Jana Štěrbová - 1968 Foto: PPM, oficiální zdroj

Prague Patchwork Meeting: Jana Štěrbová – 1968
Foto: PPM, oficiální zdroj

 

 

V kůži

PPM již tradičně vypisuje 3 okruhy témat, díky kterým vznikají unikátní autorské kolekce. Povinné téma Art quilt klubu – Kůže – je letos speciálně obtížné a na celý komplet se již nyní těší další města a výstavy, kam po své pražské premiéře poputuje. Cenami dotované jsou obě soutěžní kolekce: Architektura a Babiččina zahrádka.

Prague Patchwork Meeting: Mirka Kalinová - Park Café Foto: PPM, oficiální zdroj

Prague Patchwork Meeting: Mirka Kalinová – Park Café
Foto: PPM, oficiální zdroj

 

 

Když quilty sněží

Nelze zapomenout ani na 3 projekty, které výstavu dotvoří: unikátní kolekce 28 sněhových vloček, výběr české účasti projektu Forrest for Ever a v neposlední řadě již třetí ročník projektu Berniny a PPM, tentokrát z látek z Kazachstánu a formátem 50 x 50 cm. Letos se kromě českých a slovenských autorek přidaly i quiltařky z Německa a členky The Quilters Guild of the British Isles.

 

Projekty dobré vůle

PPM tradičně podporuje i různé charitativní projekty. Návštěvníkům se představí Deky z lásky a quilty ve prospěch sdružení Portus s názvem Modrá je dobrá.

 

Sítotisk, klobouky i módní přehlídka

Z doprovodných akcí nebude ani letos chybět sítotisková dílna, bazar BPK či tradiční módní přehlídka včetně kloboukové show s následným vyhlášením vítězů soutěžních kategorií, která se bude konat v sobotu 11. dubna od 15 hodin.

 

Plnou parou

Setkání s lektory a autory mimo prostory výstavy opět umožní projížďka parníkem po Vltavě s večeří. Dvouhodinová Patchwork party začíná v sobotu 11. dubna ve 20 hodin.

 

Akce, akce a ještě akce

Mnoho mini workshopů, projekcí či ukázek různých technik najdou návštěvníci i ve stáncích obchodníků, jejich nabídka je každým rokem rozmanitější a bohatší.

 

Praktické informace

9. ročník Prague Patchwork Meeting se koná 10. – 12. dubna 2015 ve Wellness Hotelu Step, v pražských Vysočanech.

Více informací o aktuálním programu najdete na webových stránkách mezinárodní výstavy Prague Patchwork Meeting.

 

Zdroj: PPM

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.