Pozvánka do říše skla

Novou kolekci skleněných děl s názvem New Spirit of Love spolu se svou dosavadní tvorbou zaměřenou na tento křehký materiál představuje světově uznávaná výtvarnice a sklářka Gordana Turuk ve své pražské galerii Gordana Glass.

Gordana Turuk - New Spirit of Love  Foto:© Olga Anastasova.

Gordana Turuk – New Spirit of Love
Foto:© Olga Anastasova.

 

V jedinečné kolekci je kladen největší důraz na barevnou kultivovanost, a především na tvar. Díla tak vynikají novou dynamikou a každý skleněný monument je originál, do kterého Gordana vkládá kus své osobnosti, úctu k materiálu, ale hlavně lásku k životu. Ústředním tématem její tvorby je idea rodiny, dobra a šťastné budoucnosti.

Ve velkoformátových objektech se snoubí zdánlivě neslučitelné vlastnosti – křehkost a masivnost. Jemné detaily jednotlivých děl pak prozrazuje světlo, které jimi proniká Ať už se jedná o žilkování listů, letokruhy či peříčka andělských křídel. Autorka, která sklem doslova žije, jak ostatně prozrazuje i dokument z jejího domu a ateliéru, který byl v galerii promítám během versáže, má nejen cit pro výtvarné umění, ale i pro jeho spojení s užitnou stránkou tak, by neutrpěla ani umělecká kvalita, ani funkčnost. Kromě reliéfů a drobnějších plastik ukazuje možnosti skla v nevšedních zpracováních jako mísy, stoly, světla, zrcadlové rámy, umyvadla. V galerii si tak můžeme prohlédnout i takto pojatou koupelnu či schodiště ze zlatých oblázků, které jakoby vedlo do podzemí k pokladu.

Ke své tvorbě Gordana využívá méně obvyklou technologii lehaného skla, do něhož maluje tekutými drahocennými kovy nebo do něj vkládá vzduchové bubliny. Použitá technika umožňuje vytvořit exkluzivní a neotřelý výtvarný styl. Sklo tak, jak samotná Gordana říká, odráží duši umělce lépe než látka.

„Výstava Gordany zde v její pražské galerii představuje tvorbu, ve které jsou zhmotněny ty nejintenzivnější emoce. V kolekci nazvané New Spirit of Love se objevuje mnoho myšlenek, které jsou v jednotlivých dílech prezentovány ve formě odlišné barevnosti, velikosti a různým vlněním,“ uvedl kurátor výstavy Ľuboslav Moza, a ještě dodal: „Sklo je Gordaninou životní láskou, tvorbě této kolekce věnovala šest měsíců.“

 

 Cesta do galerie

Unikátní skleněná díla můžete zhlédnout zcela zdarma v pražské prodejní galerii Gordana Glass v Dušní 15, Po – Pá 10 – 19, So 12 – 18 hod. Proto si určitě neváhejte udělat procházku na pražské Staré Město a nechte na sebe dýchnout eleganci, noblesu a jedinečný styl tak výjimečné umělkyně, jakou je právě Gordana Turuk.

 

Kdo je Gordana Turuk

Výtvarnice se narodila v roce 1974 v německém Mannheimu. Rodina pochází z Chorvatska, kam se posléze vrátila, a kde Gordana vyrostla i vystudovala textilní výtvarnictví v Záhřebu. Poté studovala módní návrhářství na soukromé škole Callegari v italské Pescaře. V současnosti žije na Slovensku.

Svá díla vystavuje po celé Evropě. Nejvíce je ovšem známá na Slovensku. Celoročně vystavuje svojí limitovanou kolekci děl v X-BIONIC sféře v Šamoríně, a to ve VIP zóně a apartmánech, které tento rok přijel obdivovat například monacký princ Albert II. V České republice pak Gordana otevřela v roce 2016 prodejní galerii, do níž vás tímto zve.

Gordana Turuk Foto: e-Newspeak

 

 

Zdroj: Gordana Glass

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.