Pomozte naplnit misky v útulcích

Pokud se vám stáhne krk při vyprávění o lidské krutosti a rozmlží pohled nad fotografiemi týraných zvířat, můžete si být jisti, že máte srdce na správném místě. Můžete se právem pyšnit titulem Homo sapiens čili člověk moudrý. Věřte, že ne každý se na vývojovém žebříčku posunul od pračlověka výš, přestože žije mezi námi. Lítost nad zvířaty však nestačí, je potřeba vyvinout byť jen malou aktivitu, aby mohla přijít pomoc, náprava. Obáváte-li se, zda se skutečně vaše finanční pomoc dostane k těm, jimž je určena, můžete se nyní koupí jakýkoliv výrobku Pedigree® nebo Whiskas®  pro vaše mazlíčky připojit ke kampani „POMOZTE NAPLNIT MISKY V ÚTULCÍCH“. Nakrmíte tak vlastní i opuštěná zvířata a neriskujete, že peníze „vyhodíte oknem“.

pomozte-naplnit-misky-v-utulcich_perex

 

 

Příběhy opuštěných a týraných zvířat nemohou nechat v klidu žádného slušného člověka. Podobně jako děti a senioři jsou snadným cílem zakomplexovaných agresorů. Nebezpečná je ale pro všechny, kteří se o sebe nedokáží sami postarat, i lhostejnost. Tak jako děti nemohou za to, že se narodily a byly odloženy do dětských domovů, nemohou ani zvířata za to, že se, ač často zprvu milovaná, ocitla na pokraji smrti vyhozená na ulici či nejrůzněji týraná svým majitelem. Zvířata v útulcích si proto pomoc opravdu zaslouží. Jejich příběhy jsou plné odhodlání, vůle, bojovnosti a hrdinství. Tito zvířecí hrdinové dokázali překonat nepřízeň osudu, nadále důvěřovat lidem, být zase veselí a žít šťastný život, a to i přes šrámy, které jim v minulosti nadělil. Nebýt útulků a lidí, kteří se jich ujali a poskytli jim péči a nový domov, příběhy by možná tak šťastně nekončily. S několika z nich vás v následujícím týdnu seznámíme.

 

lisik

 

Krizové prázdniny

Po prázdninách, podobně jako po vánočních svátcích, bývá situace s opuštěnými pejsky a kočkami nejhorší. Útulky praskají ve švech a je třeba zajistit i pro nově umístěná zvířátka základní péči. Zatím jsme naštěstí u nás „nepokročili ve vývoji lidskosti“ jako v USA nebo i sousedním Slovensku, kde mají nešťastníci včetně domácích mazlíčků, kteří se nepozorností svých pánů ztratili, 4 týdny než stanou před bránou smrti. Jak řekl už Mahátmá Gándhí: „Velikost a mravní pokrok národa se pozná podle toho, jak zachází se zvířaty“, ale i dávno před ním Pythagoras radil: „Nedovoluj svým dětem zabíjet hmyz, tím začíná vraždění lidí.“

Zdá se, že na tom nejsme s kulturností jako národ tak špatně, ale stále máme co dohánět, například v tom, že teprve od ledna příštího roku přestane být zvíře bráno jako věc. Svévolné opuštění zvířete už bude mít právní charakter. Pokud budou ještě soudy důslednější a všem, kteří zvíře opustí nebo mu dokonce vědomě způsobí zranění či smrt, uloží tresty na horní hranici sazby, jakkoli jsou směšné, dá se věřit, že si alespoň část potenciálních majitelů rozmyslí koupi domácího mazlíčka z chvilkového zájmu a útulky budou přeci jen o něco prázdnější.

 

tino

 

Společná pomoc

Nadace na ochranu zvířat a společnost Mars Czech s.r.o., výrobce značek Pedigree a Whiskas, spustili již 5. ročník kampaně „POMOZTE NAPLNIT MISKY V ÚTULCÍCH“, jejímž posláním je pomáhat opuštěným psům a kočkám v útulcích v České a Slovenské republice a zlepšovat povědomí veřejnosti o problematice útulků a opuštěných zvířat. V České republice je více než 7 000 opuštěných psů a koček žijících v útulcích. V loňském roce na kampani spolupracovalo 70 útulků pro psy a kočky v České republice a na Slovensku. Kampaň od jejího počátku podporuje paní Marta Kubišová, zpěvačka a patronka Nadace na ochranu zvířat.

Cílem kampaně je na základě prodaných výrobků značek Pedigree a Whiskas v období od 15. srpna do 15. listopadu 2013, darovat vybraným útulkům misky plné psího nebo kočičího krmiva. Ředitelka Nadace na ochranu zvířat Mgr. Eva Hodek říká: „Jsme velmi rádi, že jsme již od začátku součástí kampaně „Naplňte misky v útulcích“, která přináší tak důležitou podporu. V dřívějších letech byla kampaň velmi úspěšná a celkově bylo za uplynulé 4 roky jejího trvání do útulků darováno 156 tun krmiva.“ Tento rok by mohl být počet ještě vyšší.

 

misky

 

Více o kampani na www.naplntemisky.cz.

 

Pozor na nenechavce

Za redakci k tomu dodáváme, že dárek je to úctyhodný a věříme, že i letos za přispění citlivé a odpovědné veřejnosti budou misky plné po okraj. Neodpustíme si však doušku, že vzhledem k osobním zkušenostem i kauzám, které v souvislosti s různou pomocí útulkům proběhly během let tiskem, by si nadace a sponzoři měli pohlídat, aby snad nedoplatili na lidskou hamižnost a misky s krmivem skutečně přistály před hladovými tlamičkami pejsků a kočiček v útulcích.

 

Zdroj: POMOZTE NAPLNIT MISKY V ÚTULCÍCH

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.