Pokoj všem lidem dobré vůle

Přání nesoucí poselství pro nás dnes znamená spíš frázi jakkoliv upřímně myšlenou. Zcela jinak ho vnímali ti, kterým bylo prožití vánočních svátků se svými nejbližšími odepřeno a naplněno alespoň klidem zbraní během vánočních dní v čase válečné vřavy.

Vánoční přání 1917 Zdroj: e-Newspeak

Protože Vánoce snesou i trochu toho patosu, dovolím si následující řádky:

Před sto lety přišel naší rodině tento novoroční pozdrav, fotografie z vojenské nemocnice v Bystřici v transylvánském Sedmihradsku. Snad aby v dnešním stále nejistějším světě potvrdila důležitost onoho poselství, znovuobjevila jsem ji letos mezi starými rodinnými snímky.

Vánoční přání 1917 Zdroj: e-Newspeak

Když se začteme do pragmatického popisu skromné nadílky, zpívání koled všemi jazyky rakousko-uherské armády, který vzápětí přejde do smutných vzpomínek a nenaplněných nadějí, možná si i ten, kdo odcházel od stromečku mrzutý, že tam nenašel dárky, po nichž toužil, že Vánoce jsou pro něj jen obdobím shonu kolem úklidu a výprav na nákupy, uvědomí, jaké štěstí má, že mohl prožít skutečné svátky klidu a míru v kruhu rodiny. Co by za to švagr mé babičky a miliony jeho kolegů ve zbrani tehdy dali.

Přejme si, aby takové pohledy už nikdy nechodily do našich poštovních schránek. Přejme pokoj všem lidem dobré vůle, a psychopatům bez svědomí, ať už těm politických, finančnickým či náboženským, kteří pro bezbřehou touhu po moci a zmnožení hmotných statků ženou obyčejné lidi do neštěstí, aby rychle zmizeli z tohoto světa, a minimálně stejně tak bolestně, jako to připravili jiným.

 

za redakci

Zuzana Ottová

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.