Podzimní dovolená: Lákavá cesta za sluncem i zážitky

Máte tu sice první den nového školního roku, přesto letošní letní sezóna ještě není u konce a podle prognóz bude pro cestovní ruch ještě silnější, než minulá. Čím dál oblíbenější se, vedle cest do teplých krajin, stávají tematické výlety gastronomického rázu, návštěvy metropolí či výpravy za dobrodružstvím a kulturou.

 

Podzimní dovolená ve Vietnamu Foto: Exclusive Tours, oficiální zdroj

Podzimní dovolená ve Vietnamu
Foto: Exclusive Tours, oficiální zdroj

 

„Čím dál více se objevuje poptávka po podzimních dovolených, nejoblíbenějšími termíny jsou říjen a listopad,“ nastiňuje David Eder, CEO společnosti Exclusive Tours, a dodává: “Je vidět, že zájem
o podzimní cestování narůstá, k dnešnímu dni jsme zaregistrovali o desítky procent více objednávek než v předchozích letech v tomto období. Přispívá k tomu nejen zlepšení ekonomiky, ale také fakt, že s koncem srpna na většině míst ubude turistů.“

Přesto má i podzimní cestování svá úskalí. Stále větší množství lidí plánuje dovolenou na období od září do konce roku. Ať už tedy plánujete cestu za jídlem či kulturou nebo chcete jen relaxovat a užívat si volné chvíle strávené se svými nejbližšími v teple u moře, je důležité si svou dovolenou objednat včas. 

 

A kam se lze mimo letní sezónu vydat?

Výlety pro gurmety

V letních vedrech se člověk stravuje zlehka, chladnější podzimní dny ale naopak přímo vyzývají k poznávání nových chutí. Můžete si dopřát luxusní zážitek v michelinské restaurací nebo navštívit některý z podzimních festivalů či slavnosti věnovaných tradičním pokrmům a nápojům daného státu. V Budapešti se pořádá Csabai Kolbászfesztivál neboli slavnosti tradiční maďarské klobásy, v Cardiffu Great British Cheese festival, tedy festival věnovaný sýrům. V jednom z nejstarších a nejkrásnějších přístavů v Normandii se každý rok koná Shrimp festival, který, jak název naznačuje patří oblíbeným krevetám. O pár stovek kilometrů dál na pařížském Montmartru v říjnu probíhá festival vína. v Listopadu pak na francouzských vinicích patří ochutnávkám Beaujolais Nouveau. Pokud tíhnete k pivní zábavě, pak se, kromě Oktoberfestu, konají slavné pivní slavnosti také ve Španělsku. Španělé každoročně pořádají také Cavatast na oslavu tradičního španělského nápoje.

 

Objevovat neznámé

Pro mnohé je spojení pojmů „dovolená“ a „Vietnam“ možná nepředstavitelné, ale i zde na jihovýchodu Asie lze prožít nejedno bezpečné dobrodružství. Po celé zemi vzniklo několik resortů Six Senses, ve kterých naleznete potřebný klid, ale nudit se zde rozhodně nebudete. Například letovisko na malém ostrůvku Con Dao je obklopeno přírodní rezervací, můžete zde pozorovat želvy či navštívit přilehlou tradiční vesničku a načerpat nezapomenutelnou atmosféru. Během letních měsíců zde panují vysoké teploty, které doprovází silné nárazové větry, ideální klima je tu naopak až na podzim.

 

Exotika, sázka na jistotu

Podzim je vhodný čas také pro návštěvu destinací, jako jsou Maledivy, Mauricius, Seychely, kde na vás čekají příjemné teploty a sluneční paprsky, kterých v České republice s koncem léta rychle ubývá. Od září do prosince jsou navíc pobyty v exotických destinacích cenově přijatelnější, a to nejen díky mimosezónním sazbám, ale také díky různým speciálním nabídkám, jako je například sleva za včasnou rezervaci.

 

Za sluncem i sněhem

Chtěli byste si zalyžovat uprostřed pouště? Pak vám to umožní, byť poněkud kýčovitá Dubaj, kde v roce 2005 spolu s obchodním centrem vyrostl také areál Ski Dubai. Pro nejmenší návštěvníky je připraven snowpark, pro starší a zkušenější pět sjezdovek a snowboardová rampa. Areál je otevřen celoročně, ideální je do metropole Spojených arabských emirátů vyrazit právě v podzimních měsících, kdy se zde denní teploty pohybují „jen“ kolem 30 °C.

Podzimní dovolená může mít i podobu lyžování v poušti Foto: Exclusive Tours, oficiální zdroj

Podzimní dovolená může mít i podobu lyžování v poušti
Foto: Exclusive Tours, oficiální zdroj

 

Metropole, památky, kultura

S koncem celé letní sezóny a se začátkem září opadne kromě zvýšeného zájmu turistů také vlna největších veder, a cestování i samotný pobyt ve městě se stane mnohem příjemnějším. Máte-li rádi podzimní nostalgii, je tu Londýn, který s nástupem podzimu získává svůj typický charakter. Zastihne-li vás nečekaný déšť, můžete navštívit některou z originálních restaurací. Jednou z nich je The Gallery, jež je součástí známé sítě restaurací Sketch. Jako v pohádce se tam bude jistě cítit ta část něžněší populace, která miluje barbíny a čarvenou knihovnu. Stěny cukrově růžového, do detailů propracovaného prostoru zdobí 239 kreseb slavného britského karikaturisty Davida Shrigleye, jehož vtipné až jízlivé glosy s přeslazeným interiérem zajímavě kontrastují, přesně jak se dá od britského přístupu očekávat, tudíž se tu nebude nudit ani pánský doprovod. Milovníci asijské kuchyně si mohou vychutnat tradiční pokrmy v moderním provedení i v srdci Londýna, v restauraci Sake no Hana, která je kromě výborného jídla vyhlášená také svým stylovým, autentickým interiérem evokujícím Dálný východ. Také návštěvu London Eye můžete pojmout originálně, a místo s davem dalších turistů si ji můžete užít jen romanticky ve dvou, při soukromé ochutnávce šampaňského.

Podzimní dovolená s gastro zážitky vás zavede například do londýnské restaurace Sketch plné kontrastů Foto: Exclusive Tours, oficiální zdroj

Podzimní dovolená s gastro zážitky vás zavede například do londýnské restaurace Sketch plné kontrastů
Foto: Exclusive Tours, oficiální zdroj

 

 

Zdroj: Exclusive Tours

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.