Podpořte své oblíbené kino v soutěži o exkluzivní premiéru filmu Trabantem do posledního dechu

Žluté trabanty se v posledních letech staly pojmem a rovněž symbolem náročných expedic jež vede patrně nejznámější český cestovatel současnosti Dan Přibáň. Aktuálně dokončil film o unikátní cestě z Austrálie do jihovýchodní Asie nazvaný Trabantem do posledního dechu, a česká mimopražská kina nyní soupeří o možnost uvést jej ve slavnostní premiéře 10. března 2016. Do ostatních kin fil vstoupí 17. března. 

Trabantem do posledního dechu Foto: Dan Přibáň/Aerofilms, oficiální zdroj

 

Dan Přibáň, kterého nadšenci do techniky i přírody znají už od dětských či mladých let z jeho šéfování známému „ábíčku“ a posléze VTM Science, podnikl svou dosud nejnáročnější expedici – půlroční dobrodružnou výpravu po Tichomoří. Devítičlenný tým vyrazil z australského Perthu a pokračoval přes Východní Timor, Indonésii, Malajsii a Thajsko.

Kromě unikátního cestovatelského zážitku nový Přibáňův dokument ukazuje, že svět se dá projet netradičně v posádce dvou trabantů, polského Fiatu neboli maluchy, Jawy a dokonce dvou invalidních vozíků, jejichž majitelé byli rovněž členy týmu.

Trabantem do posledního dechu Foto: Dan Přibáň/Aerofilms, oficiální zdroj

 

 

S trabantem kolem světa

Film Trabantem do posledního dechu navazuje na úspěšný snímek Trabantem až na konec světa o cestě Jižní Amerikou. Tentokrát výprava vedená Danem Přibáněm urazila za půl roku 15 291 kilometrů a překonávala ty nejsložitější překážky. “Vzdálenost je relativní, stejně jako čas. Deset kilometrů neprůjezdnou pustinou je dál než tisíc po dokonalé asfaltce. Šest měsíců není zase tolik, když pracujete od devíti do pěti, ale hrozně moc, kdy každý den nevíte, kde budete zítra spát. Byla to naše nejdelší nejkratší cesta,“ popisuje cestovatel a režisér Dan Přibáň.

Trabantem do posledního dechu Foto: Dan Přibáň/Aerofilms, oficiální zdroj

 

 

Filmaři právě zveřejnili první ukázku z filmu Trabantem do posledního dechu, který se dá označit jako tzv. docusoap. Tento žánr zpopularizovaný zejména BBC zaznamenává situace dokumentární formou, ale vzniká bez scénáře a tvůrci tak nezasahují do reálných situací.

 

 

Kdo za filmem stojí

Producent filmu Jiří Konečný ze společnosti Endorfilm stojí za řadou pozoruhodných a oceňovaných filmů, jako jsou například Stále spolu, Aferim! nebo Koza, spolupracuje také s dokumentaristkou Erikou Hníkovou nebo slovinsko-českým režisérem Olmem Omerzu, jehož Rodinný film nyní boduje na zahraničních festivalech. Koproducenty filmu jsou Česká televize a Dan Přibáň. Distributorem „Trabanta“ je společnost Aerofilms, která internetový boj o místo premiéry spouští tímto mimořádným hlasovaním potřetí, v minulosti se tak stalo v rámci distribuce filmů Alois Nebel a Nymfomanka.

Trabantem do posledního dechu Foto: Dan Přibáň/Aerofilms, oficiální zdroj

 

 

Kde bude premiéra? O co se hraje?

Hlasování o premiérové kino je spuštěno na www.vyhrajpremieru.cz výsledky budou zveřejněny 10. února. Měsíc poté vstoupí tvůrci filmu po červeném koberci na vůbec první projekci pro diváky v kině, pro něž bude hlasovat nejvíce diváků.

Ti, kdo hlasovali pro vítězné kino (kino s největším počtem hlasů k termínu uzávěrky), budou automaticky pozváni na slavnostní předpremiéru. S ohledem na dopředu neznámou kapacitu kina upozorňují organizátoři, že účast na premiéře musí být potvrzena a pozvání bude platit pouze do vyčerpání počtu míst v sále.

 Pět vylosovaných ze všech hlasujících získá navíc věcné ceny.

Trabantem do posledního dechu Foto: Dan Přibáň/Aerofilms, oficiální zdroj

 

 

Zdroj: Aerofilms, Dan Přibáň

 

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.