Po stopách Vánoc s Josefem Ladou

Atmosféra Vánoc rozhodně ještě nevyprchala, a pokud by snad přece jen začala slábnout není nic jednoduššího než si ji přivolat zpět některou z vánočních výstav. Patří k nim i výstava, představující průřez celoživotním dílem ilustrátora, malíře a spisovatele, jenž je s českými Vánocemi neodmyslitelně spjat – Josefa Lady. Jeho kresby s říkankami a zejména typicky český betlém si vybaví asi každý.

Josef Lada - Autoportrét Foto: Josef Lada dědicové/Regionální muzeum v Kolíně

Josef Lada – Autoportrét
Foto: Josef Lada dědicové/Regionální muzeum v Kolíně

Josef Lada byl i velmi dobrým vypravěčem a jeho kocoura Mikeše i další pohádkové postavy milují dnešní děti stejně jako jejich prarodiče. Čím vším byl lidem blízký tvůrce přibližuje výstava v Podlipanském muzeu v Českém Brodě. Kromě notoricky známých kreseb, které dospělé návštěvníky na chvíli vrátí do dětství, jsou vystaveny jinak nepřístupné obrazy ze soukromých sbírek, ale i karikatury a rané kresby, v nichž byste typicky „ladovský“ lidový styl marně hledali. Pouze mrazivě modře kolorovaná kresba, na níž děti stavějí sněhuláka a zpoza něho se k nim blíží metaři, má až znepokojivý nádech.

 

Děti, zvířátka, hastrmani atd.

Gró vystavených děl tvoří klasické náměty dětských her i prací na poli v různých ročních obdobích, lidové zvyky, chytrá zvířátka, hastrmani a další bájné postavy. U děl ze soukromých sbírek převládají náladové krajinky či vesnické motivy z Hrusic a okolí.

Nechybí ani peprnější humor v podobě kreseb řiditelných košťat či hospodské rvačky, kde tu vedle pro ideální srovnání visí jedna nezaměnitelná „ladovská“ a druhá opět ranější, která pobaví dokonale vystavěnou atmosférou a drsnými hláškami typu cedule: „Hosti se prosí, aby v zájmu zdraví neměli rezavé nože“.

Jak už samotný název výstavy Josef Lada – český ilustrátor, malíř a spisovatel napovídá vystaveny jsou nejen originály a reprodukce výtvarných prací, ale i knižní tvorba, na níž se Josef Lada podílel buď jen jako ilustrátor nebo i autor textu. 

 

Všemi technikami

Z výstavy je velmi dobře patrné, že Josefu Ladovi nebyla žádná malířská a kreslířská technika cizí. Často je i kombinoval, a tak se na jediném obrázku sešla kresba tuší, kolorování barevnými tužkami i temperou či základní kresba tuší kombinovaná s malbou temperou a akvarelem.

 

Josef Lada (1887-1957)

Narodil se do chudé řemeslnické rodiny ševce v malé středočeské vesnici Hrusice. Zde prožil dětství a rád se sem vracel pro načerpání sil a inspirace. Sepětí člověka s přírodou a vesnický život pak přenesl do své volné tvorby. Ta také tvoří podstatnou část výstavy.

 

Praktické inormace

Výstava je otevřena do 31. března 2016 v Podlipanském muzeu v Českém Brodě
pondělí – pátek : 9.00 – 17.00, polední přestávka 13.00 – 13.30 hodin, sobota a neděle pouze na objednávku, zavřeno: 31. prosinec a 1. leden
 
Vstupné: základní 30 Kč, snížené 15 Kč

K výstavě jsou připraveny lektorské programy pro školy i pro veřejnost.

 

Další informace na www.podlipanskemuzeum.cz.

 

 

Zuzana Ottová

Zdroj: Podlipanské muzeum

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.