Patrik Hábl – Transformace krajiny

Tři patra výstavního prostoru Věže v Centru současného umění DOX poskytly prostor pro představení krajin dvou tváří, jak by se daly popsat akryly vytvořené držitelem Ceny návštěvníků za nejlepší práci v rámci projektu „Salon umění“, který v centru DOX proběhl na jaře 2012, a který svým principem otevřené účasti i koncepcí instalace navazoval na tradici pařížských salonů 18. a 19. století a vznikl na základě otevřené výzvy adresované nejen umělcům, ale i široké veřejnosti. Do „Salonu umění“ se přihlásilo 535 účastníků s celkem 1132 díly. Patrik Hábl získal 252 hlasů z celkového počtu 2670.

 

patrik-habl_bila-krajina_perex

 

S cenou Patrik Hábl získal i možnost samostatné prezentace v DOXu, čehož právě nyní využil k prezentaci, jejímž hlavním tématem je krajina, neboť autor dlouhodobě řeší souvislosti mezi krajinou vnější a jejím odrazem v našem vnitřním světě: „Dnes nás krajina nezajímá, protože v ní nežijeme a neprocházíme jí. Žijeme v globalizované době plné obchodních center a silničních obchvatů a netušíme, že se začíná něco dít i s naší vnitřní krajinou; nevíme, kdo jsme.“

 

Kaple v DOXu

Stěžejním dílem výstavy je site-specific projekt – velkoformátový obraz (180m2) vytvořený neštětcovou technikou, který Patrik Hábl umístil do posledního patra Věže a celý prostor nazval „Kaple“.  Využívá zde meditativního až téměř duchovního  charakteru svých abstraktních maleb, který skvěle vynikl v jeho nedávné intervenci v sakrálním prostoru pražského kostela Nejsvětějšího Salvátora. Háblovy obrazy zde na čtyřicet dní předvelikonočního půstu nahradily chrámové obrazy a jedinečným způsobem organicky splynuly s chrámovou výzdobou.

Na zbývajících patrech výstavního prostoru jsou k vidění autorovy abstraktní krajiny – monotypové svitky evokující japonské dřevoryty z přelomu 19. a 20. století a také projekt nazvaný „Koncept originality“ odkazující k problému originálu, kopie díla a práv duševního vlastnictví. Během účasti na mezinárodním bienále v Pekingu v roce 2010 Patrik Hábl oslovil šest umělců z Číny, Brazílie, Indie, Afriky a Ameriky, vybral jedno ze svých děl, zadal jim technické parametry a požádal je o vytvoření kopie. Návštěvníci výstavy mají v centru DOX možnost zhlédnout originál i všech šest reprodukcí. Mají za úkol poznat originál od kopií a uhodnout, odkud jednotlivé reprodukce pocházejí.

 

 

Praktické informace

Výstava je otevřena do 1. července v Centru současného umění DOX, Poupětova 1, Praha 7 denně kromě úterý. Více informací najdete na www.dox.cz.

 

Doprovodný program

1. června od 14 hodin – Vem tátu do DOXu!

 

Kdo je Patrik Hábl

Patrik Hábl (*1975) vystudoval malbu u profesora Pavla Nešlehy na pražské VŠUP, kde v současnosti pedagogicky působí. Experimentální grafice se věnoval pod vedením profesora Vladimíra Kokolii na Akademii výtvarných umění, Praha. Je laureátem Europol Art Award a Waldesovy ceny. Žije a pracuje v Praze.

 

Zdroj: DOX

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.