Nová premiéra Divadla na Vinohradech: Bytná na zabití

Komedie irského scénáristy Grahama Linehana, otce kultovních sitcomů The IT Crowd či Black Books, v níž osobitě zpracoval námět britského filmu Pět lupičů a stará dáma z roku 1955, jehož hollywoodský remake Lupiči paní domácí natočili o půl století později bratři Coeni s Tomem Hanksem v hlavní roli, si poprvé našla cestu na česká prkna, jenž znamenají svět. V premiéře, která se konala v pátek 16. května v Divadle na Vinohradech se v roli svérázné staré dámy kazící „zkoušky hudebního tělesa“ představila Libuše Švormová.

bytna-na-zabiti_foto-viktor-kronbauer

Znamenitá situační komedie s napínavou kriminální zápletkou, založená na nezdolné vitalitě jedné herečky a gagové sehranosti „zlodějského kvintetu“, v němž se sešli herci Ivan Řezáč, Václav Vydra, Filip Blažek, Martin Zahálka a Lukáš Příkazký, se odehrává v typickém anglickém domě, jehož statiku narušují věčně projíždějící vlaky. Dům má jedinou obyvatelku, paní Wilberforceovou, jíž již léta dělá společnost pouze churavý a ráčkující papoušek. Jednoho dne na její dveře zaklepe tajemný elegantní muž, který se představí jako profesor hudby Marcus a shání se po podnájmu. Prý by si u ní rád zřídil zkušebnu, kde by mohl se svými přáteli hudebníky amatéry secvičovat skladby klasické komorní hudby. Ve skutečnosti však za dveřmi pokoje plánuje tato partička pěti práskaných podvodníčků velkou ozbrojenou loupež, do které se neštítí zapojit ani tuto roztomilou stařenku. Stále se však vnucuje otázka, zda ji pánové přeci jen „trošičku“ nepodcenili?

 

Inscenační tým:

Překlad / Jan Hančil
Režie / Juraj Deák
Scéna / David Bazika
Kostýmy / Hana Knotková
Hudba / Ondřej Brousek
Dramaturgie / Milan Šotek

 

Hrají:

PANÍ WILBERFORCEOVÁ / Libuše Švormová
PROFESOR MARCUS / Ivan Řezáč
MAJOR COURTNEY / Václav Vydra
LOUIS / Filip Blažek
JEDNOKOLO / Martin Zahálka
HARRY / Lukáš Příkazký
KONSTÁBL MACDONALD / Jiří Čapka
PANÍ TROMLEYTONOVÁ / Jana Jiskrová
STARÉ DÁMY / Irena Šmídová, Alice Laksarová a mimický sbor DnV
HLAS GENERÁLA GORDONA / Petr Rychlý

 

 

Kdy za bytnou zajít

Nejbližší reprízy se odehrají 21. a 31. května, 3. a 13. června.

Více včetně on-line nákupu vstupenek najdete na stránkách inscenace

 

Nástupkyně filmové topky

Roku 2010 přidělil prestižní britský deník The Guardian 5. příčku v anketě o „Nejlepší komedii všech dob“ filmu Pět lupičů a stará dáma (The Ladykillers). Film režiséra Alexandera Mackendricka a scenáristy Williama Rose z roku 1955 proslul především díky souhře zavedených komediálních hvězd, jakými byli Alec Guinness či Cecil Parker s těmi nastupujícími. Svou první velkou filmovou příležitost zde dostal mladý Peter Sellers.

Žebříček deníku The Guardian jako by zvedl novou vlnu zájmu o pětapadesát let starou komedii z dílny Ealing Studios. Hned rok na to se Britové dočkali jevištní adaptace původního Roseova scénáře, o jehož kvalitách svědčí i nominace na Oscara za nejlepší původní filmový scénář. Nejprve ji uvedl nejprve Liverpool Playhouse, následně byla přenesena do Gielgud Theatre na West Endu v Londýně, kde měla premiérua 7. prosince 2011. V témže centru londýnského divadelnictví byla Bytná na zabití obnovena zatím naposledy v The Vaudeville Theatre. Autorem jevištní adaptace se stala nepřehlédnutelná osobnost současné britské televizní zábavy, Graham Linehan. Jeho programová nepietnost v přístupu k jakékoliv látce, garantovaly v očích publika, že nepůjde o pouhou „retro“ zábavu.

 

Graham Linehan

Narodil se v irském Dublinu v roce 1968, a ještě před svou třicítkou se etabloval v Londýně mezi nejúspěšnějšími televizními tvůrci. I českým divákům je dobře známý díky „sketch“ show Big Train (Velkovlak) a Little Britain (Malá Velká Británie) či kultovním sitcomům The IT Crowd (Ajťáci) a Black Books, z nichž některé sám režíroval a v řadě z nich dokonce hrál. Linehan ve svých komediálních seriálech udržuje vysokou úroveň gagů a bývá označován za pokračovatele humoru skupiny Monty Python.

 

 

Zdroj: Divadlo na Vinohradech

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.