Noc kostelů 2017: Duchovní i kulturní svátek oživí baron Prášil

Opět se po roce otevírají široké veřejnosti zdobné brány i skromné dveře nejrůznějších svatostánků a to nejen v České republice. Tradiční večerní mše se střídají s kulturním programem, je možné si prohlédnout skvosty architektury, umění i řemeslného umu našich předků, které po většinu roku spí svůj sen o někdejší slávě. Jedním z tkových míst je i poříčanský kostel Narození Panny Marie, do něhož jsme vás u příležitosti Noci kostelů pozvali již několikrát. Svému původnímu účelu slouží pouze čtyřikrát do roka, a tak je právě dnešní noc jednou z mála příležitostí navštívit ukázku pozdně barokní sakrální architektury a zažít neobyčejnou atmosféru, kterou doprovodnému kulturnímu programu pro děti i dospělé toto historické místo poskytne.

Kostel Narození Panny Marie v Poříčanech Foto: e-Newspeak

Kostel Narození Panny Marie v Poříčanech
Foto: e-Newspeak

 

 

Dětská noc kostelů začne v 17 hodin, kdy se otevřou vstupní brány a děti si v rámci výtvarné Hvězdné dílny vyrobí vlastní hvězdnou oblohu.  O hodinu později, tedy v 18 hodin čeká na děti a jejich rodiče loutková podívaná, která si pohrává s fantaskním světem Barona Prášila. Potulní loutkáři s loutkou Barona a otrhaným kufrem, který v sobě ukrývá překvapení, předvádí obecenstvu neuvěřitelné zážitky z Baronových cest.

 

Hlavní program poříčanské Noci kostelů

Od 17.30 do 22 hodin je možné na požádání absolvovat komentovanou prohlídku kostela včetně zvonice ve věži a kůru s varhany s pořadateli akce, jimiž jsou členové spolku Kostel 1872, jenž se zasazuje o záchranu a oživení poříčanské dominanty.

Od 19.30 do 20 hodin se můžete zaposlouchat do nejznámější a nejklasičtější liturgické písně Ave Maria, ale i dalších tradičních či méně tradičních skladeb v podání sopranistky Zuzany Seibertové za doprovodu Veroniky Ptáčkové.

Se Zuzanou Seibertovou se můžete seznámit v následující ukázce:

 

Závěr večera bude patřit varhannímu koncertu Pavla Svobody, laureáta soutěží Pražské Jaro a Bach-Wettbewerb Leipzig, který je rovněž dramaturgem a uměleckým ředitelem mezinárodního hudebního festivalu F. L. Věka a předsedou spolku PROVARHANY, jenž se zaměřuje se na ochranu historických varhan.

Varhaník Pavel Svoboda Foto: e-Newspeak

Varhaník Pavel Svoboda seznmuje návštěvníky Noci kostelů s poříčanskými varhanami
Foto: e-Newspeak

 

Ze záznamu si můžete pustit jeho koncert v pražském Rudolfinu:

 

Více informací o kostelu Narození Panny Marie a aktivitách zájmového sdružení Kostel 1872 se dočtete zde.

Noc kostelů 2017 Poříčany - plakát Oficiální zdroj: Kostel 1872

 

Kompletní informace o letošní Noci kostelů njdete na webu www.nockostelu.cz.

 

Zdroj: Noc kostelů, Kostel 1872, z.s.

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.