Nesnesitelné svatby

Již zítra, tedy 25. října uvede Divadlo na Vinohradech jako svou 3. premiéru v sezoně 2013/2014 tragikomedii izraelského dramatika Hanocha Levina Nesnesitelné svatby. V hlavních rolích se představí Jan Šťastný, Lilian Malkina, Andrea Elsnerová, Pavel Batěk, Pavel Rímský, Martin Zahálka, Lucie Juřičková, Petr Rychlý a další. Režie se ujal Juraj Deák.

nesnesitelne-svatby__perex_foto-viktor-kronbauer

 

Hra Nesnesitelné svatby (Krum) patří k celosvětově nejhranějším textům nejuznávanějšího izraelského dramatika Hanocha Levina, na českých jevištích se jejím prostřednictvím objeví autor vůbec poprvé.

„Ve hře Nesnesitelné svatby, která vznikla v roce 1975, potkáváme podobné postavy, o jakých psali oblíbení čeští spisovatelé Karel Poláček nebo Bohumil Hrabal. Jsou to běžní lidé mající své radosti i starosti, lásky, naděje, přání a životní sny. Touží po naplněných vztazích, šťastném osudu, úspěchu a uznání. Jak se jim podaří těchto snů dosáhnout a co všechno pro to dělají nebo nedělají, se diváci dozvědí 25. října 2013 v Divadle na Vinohradech,“ poodkrývá obsah inscenace mluvčí vinohradské scény Zuzana Paulusová.

Děj se odehrává na předměstí Tel Avivu, kde sleduje příběhy lidí ze sousedství, v nichž přináší řadu ojedinělých hereckých příležitostí. Těšit se můžete na známé vinohradské herce, ale i nové tváře divadla v překvapivých hereckých kreacích.

 

Tvůrčí tým

Pod inscenací je podepsán dramaturg Jan Vedral a režisér Juraj Deák, který v Divadle Na Vinohradech inscenoval úspěšný muzikál Maľované na skle. Za víc než zmínku stojí, že autorem překladu je známý judaista, ale také herec a bývalý ředitel Činoherního studia v Ústí nad Labem Jaroslav Achab Haidler. Scéna je dílem Davida Baziky, kostýmy navrhla Sylva Zimula Hanáková patřící k absolutní špičce české kostýmní tvorby nejen divadelní, ale i filmové a televizní. Hudbu složili Jiří Lukeš a Hanuš Axman. S hudební dramaturgií se pojí jméno Patricka Fridrichovského, k pohybové spolupráci divadlo přizvalo v Čechách působící anglickou choreografku, tanečnici a zejména stepařku Carli Jefferson.

 

Na slovíčko s Petrem Rychlým

Jedna z hlavních úloh – temperamentní Bertold, připadla Petru Rychlému. Většinu svých replik pronáší v italštině. „Bertold je vášnivý muž, který miluje ženy a nesnáší, když je jimi odmítnut. A pokud se tak stane, dokáže ztropit pořádnou scénu jako pravý Ital. Myslím, že muži tomu rozumějí… Italštinu ve skutečnosti neovládám, znám jen základní výrazy, a tak jsem se roli učil poctivě slovo od slova. Výhodou je, že mám Itálii rád. Když byla moje žena profesionální tenistkou v Itálii se jí nejvíce dařilo a jezdila tam na turnaje. Rádi zde trávíme dovolenou, naším oblíbeným místem je Sardinie. Hořká komedie Nesnesitelné svatby nabízí divákům jemný humor, ale i nostalgii. Přesně tak, jak to běžný život s sebou přináší,“ seznamuje s postavou i svým vztahem k Bertoldově rodišti Petr Rychlý.

 

 

Osoby a bsazení

KRUM__________________________________________ Jan Šťastný

MATKA______________________________________    Lilian Malkina

TRUDA __________________________________    Andrea Elsnerová

TAKTIK ______________________________________     Pavel Batěk

TUGATI_____________________________________ Václav Svoboda

DOFA_____________________________________   Lucie Polišenská

DOKTOR ŠEJBOGEN____________________________ Pavel Rímský

POHŘEBÁK _____________________________________   Jiří Čapka

DULCE______________________________________  Martin Zahálka

FELICIE ___________________________________     Lucie Juřičková

CVICI __________________   Michaela Maurerová / Markéta Frösslová

BERTOLDO ____________________________________   Petr Rychlý

ŠKITA________________________________________     Václav Jílek

ŽENICH ______________________________________     Peter Pecha

NEVĚSTA___________________________________      Jitka Jackuliak

FOTOGRAF ______________________________     David Steigerwald

HUDEBNÍCI   _____________________________________  KRUMTET

 

Zuzana Ottová

Zdroj: Divadlo na Vinohradech

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.