Návštěva v zemi porcelánových liliputů

I když Šárka Radová umí vdechnout život i postavám v reálné velikosti, nejčastěji vytváří světy miniaturních človíčků, skrz něž se snaží porozumět světu, do kterého sama patří.

 

a007_l

 

Svou roli stvořitele střídá s tou, která by velmi dobře pasovala i Gulliverovi, a v níž komunikuje s ponejvíce bílými postavičkami na první pohled sice působícími jako anonymní neutrální jedinci, z nichž ale při detailnějším zkoumání často přímo sálá znesvářenost či naopak negativní jednota davu. Jejich prostřednictvím tak Šárka Radová poukazuje na manipulovatelnost lidské masy, její marné pachtění, ale i na to, že z ní mohou vzejít kariéristé, jimž ramena či dokonce hlavy těch, s nimiž byli dosud v bratrské jednotě, poslouží jako stupně vzhůru, odkud lze již opět zcelenou menší i větší masu ovládat.

Porcelánová, případně kameninová figurka je pro Šárku Radovou základní jednotkou, stavebním kamenem. Z nich sestavuje nejen působivé plastiky v podobě okna, mostu, brány nebo věže, ale dokáže jimi vyjádřit prakticky vše. A zdaleka nejde pouze o lidské charaktery či mezilidské vztahy. Znázorní noc a den, princip jin a jang, buňky či dotěrné myšlenky. Tvary končetin se například nechá inspirovat k vytvoření prstenů. A tak bychom mohli pokračovat dál a dál, protože fantazie a ta tvůrčí obzvlášť, je nekonečná.

Jakými cestami se ubírala v posledních pěti letech, a jak vedla myšlenky i tvořivé ruce výtvarnice Šárky Radové ukazuje výstava ve virtuální galerii ArtForum, která potrvá až do 3.7. Pokud vás tato ukázka oslovila, račte vstoupit TUDY.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.