Národní galerie zve na oslavy svátku obdivování sakur Hanami

O co se jedná? V podstatě jde o bezprostřední piknik pod rozkvetlými sakurami spojený s recitací japonské poezie, neformálními přednáškami, sklenkou saké či dalšími japonskými specialitami. Návštěvníci budou mít možnost připravit si i svou vlastní verzi japonské básně haiku, inspirované jarní atmosférou a rozkvetlými květy. Oslavu pořádá Sbírka orientálního umění Národní galerie v Praze ve spolupráci s Dendrologickou zahradou Průhonice v sobotu 11. dubna od 14 hodin.

Květy sakury Foto: © 2015 Národní galerie v Praze, oficiální zdroj

Květy sakury
Foto: © 2015 Národní galerie v Praze, oficiální zdroj

 

Piknik pod sakurami

Dendrologická zahrada Průhonice se pyšní jedním z nejkrásnějších sakurových sadů u nás. Historii a význam sakur objasní v rámci úvodní přednášky vedoucí Dendrologické zahrady Zdeněk Kiesenbauer. Symboliku japonských sakur a tradici čínských a japonských literárních pikniků poodhalí kurátorky Národní galerie v Praze Jana Ryndová a Petra Polláková. O občerstvení v japonském stylu se postará vynikající pražská japonská restaurace Miyabi – a v jejich zahradním stanu bude možné zakoupit také nejrůznější japonské lahůdky.

Svátek Hanami Foto: © 2015 Národní galerie v Praze, oficiální zdroj

Svátek Hanami
Foto: © 2015 Národní galerie v Praze, oficiální zdroj

 

Přetrvávající tradice Hanami

Hanami znamená v překladu obdivování sakur – nebo přesněji květin. V Japonsku se tento pohyblivý svátek odehrává vzhledem k rozlehlosti území zpravidla od konce března až do začátku května bez ohledu na počasí všude tam, kde sakury právě kvetou. V japonském zpravodajství se v tomto období objevují informace o aktuálním pohybu „kvetoucí sakurové vlny“ na území celého Japonska. Lidé chodí obdivovat rozkvetlé sakury do parků, kde pořádají pikniky, popíjejí, oslavují a setkávají se s přáteli. Je to jeden z nejkrásnějších tradičních japonských svátků, který si i v současné zrychlené době stále uchovává svou neopakovatelnou atmosféru.

Pták na větvi sakury Foto: © 2015 Národní galerie v Praze, oficiální zdroj

Pták na větvi sakury
Foto: © 2015 Národní galerie v Praze, oficiální zdroj

 

Kdy a kde

Oslava Hanami se bude konat 11.04.2015 14 do 17 hodin v Dendrologické zahradě Průhonice, Za dálnicí 146, Průhonice. Místo setkání u vstupu do zahrady.

Cena odpoledního programu je 130 Kč. Nutná rezervace.

Více informací najdete na facebooku NG a webu Národní galerie v Praze. 

Dále na stránkách Dendrologické zahrady v Průhonicích

 

Zdroj: Národní galerie v Praze

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.