Vítězové Národní ceny za studentský design

Národní cena za studentský design slaví již třiadvacáté výročí. Poprvé byla vyhlášena Design Cabinetem CZ v roce 2008, kdy navázala na soutěž, kterou organizovalo od roku 1991 do roku 2007 Design centrum České republiky. Mladí designéři všech typů škol soutěžili o Národní cenu za studentský design a o ocenění Vynikající studentský design a Dobrý studentský design.

ncsd_petr-duba

Soutěž je od loňského roku mezinárodní – zúčastnili se jí studenti 4 zahraničních škol (Slovenska, Německa a Kanady). Celkem se do soutěže o Národní cenu za studentský design 2013 přihlásilo 225 autorů s 217 pracemi ze 14 fakult a vysokoškolských ústavů 11 univerzit a vysokých škol a z 16 vyšších odborných škol a středních odborných škol.

Letos se do soutěže aktivně zapojila firma mmCité jako odborný partner soutěže, proto se také konalo zasedání národní poroty a výstava nominovaných prací v sídle firmy v Bílovicích na Moravě.

 

Čtveřice ocenění

Poroty nominovaly ve dvoukolovém hodnocení k ocenění 98 prací. Jedna z nich získala Národní cenu za studentský design 2013, 5 prací si odneslo ocenění Excelentní studentský design 2013 a 10 cenu Dobrý studentský design 2013.

 

Národní cena za studentský design 2013

Vítěz Pavel Coufalík z Fakulty multimediálních komunikací ve Zlíně získal finanční hodnotu 20 000 Kč od nadačního fondu JUDr. Martina Růžičky, cenu generální ředitelky Českých center (pobyt v některém z Českých center v zahraničí), luxusní hodinky značky Prim firmy ELTON hodinářská, produkty Tescoma s.r.o. a IKEA ČR a dvoutýdenní zápůjčku elektromobilu smartelectric drive od firmy E.ON. Odnesl si také symbol soutěže.

 

Excelentní studentský design 2013

Nositelé ocenění Martin Beinhauer, Petr Duba a Martina Žílová z Vysoké školy uměleckoprůmyslové a Věra Kunhartová a Lucie Smyslová z Fakulty umění a designu v Ústí nad Labem získali produkty firmy Tescoma s.r.o. a IKEA ČR a symbol tohoto ocenění – malou bábovičku.

 

Dobrý studentský design 2013

Nositelé ocenění Eliška Beránková z Vyšší odborné školy grafické v Jihlavě, Ondej Jankových z slovenské Školy úžitkového výtvarnictva Josefa Vydru a Kristína Kollarovicsová z Vysoké školy výtvaných umení v Bratislavě, Sergej Kuckir a Barbora Šimková z Fakulty umění a designu v Ústí nad Labem, Adéla Dušková, Václav Mlynář, Jakub Pollág, Antonín Šimon z Vysoké školy uměleckoprůmyslové, Maria Nina Václavková z Fakulty umění a designu v Plzni a Vojtěch Žák z Fakulty multimediálních komunikací UTB ve Zlíně získali vedle symbolu nakousnuté placičky produkty firmy Tescoma s.r.o. a IKEA ČR.

 

Zvláštní ceny profesionálních institucí
Studentům je udělují děkani vzdělávacích institucí, profesionální sdružení, muzea a odborné časopisy.

 

Bábovičky a nakousnuté placky
Studenti ocenění národní cenou a excelentním designem získávají symbol soutěže – bábovičku, která je každý rok z jiného materiálu. Její autor – rovněž jeden z bývalých oceněných v soutěži – ing. Jiří Janíček se vrátil do dětství a uvědomil si, že designérem je každé dítě, a to při dělání báboviček na pískovišti. Bábovička vítěze soutěže má kolem sebe hvězdný kroužek, protože dává oceněnému studentovi šanci na hvězdnou dráhu profesionálního startu a vzletu. Symbol pro ocenění Dobrý studentský design je nakousnutá placička, protože studentský design je přeci „dobrý“.  Ceny z netradičního materiálu na bázi papíru letos vyrobilo Studio Činčera (v předchozích létech byly z porcelánu, skla, plastu, kovu a materiálu Hi-Macs).

 

Motivy vizuálního designu

Katalogy navrhovali doposud studenti grafického designu. Studio kolektiv – Lukáš Kijonka a Michal Krůl vymysleli motivy pro první ročníky: Design je Boží!, proto má výstava název Nový (z)boží!, Design nejsou hodinky s vodotryskem!, Design není prázdný obal!, Design může být virtuální! Loni se ujali katalogu a vizuální komunikace soutěže studenti (dnes již designéři a absolventi Fakulty umění a designu UJEP) Jiří Toman a Lucie Pacalová, kteří v tomto duchu pokračovali – vizuální komunikace loňské soutěže měla motto Design nekouše!, a letos je to Design si nevybírá!

Více o soutěži, vítězích všech kategorií včetně fotografií oceněných prací najdete na stránkách soutěže.

 

 

Zdroj: Design Cabinet CZ

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.