Nahlédněte s námi do ložnice designérky Jitky Kolaříkové

Než se rodinný dům na samotě mezi lesem a rybníkem stal skutečným domovem designérky Jitky Kolaříkové, muselo celé stavení projít kompletní rekonstrukcí. Nutno říct, že zdařilou, potvrzující, že ne vždy platí staré úsloví o „kovářově kobyle“. Jako velká milovnice wellness, chtěla mít majitelka i autorka návrhu přestavby možnost nekonečné relaxace doslova na dosah ruky. Svůj spa koutek se tak nebála umístit přímo do ložnice, kterou tím proměnila v oázu klidu a pohody. S manželem si toto rozhodnutí nemohou vynachválit. Inspirujte se!

Jitka Kolaříková: Wellness v ložnici Foto: Jitka Kolaříková/Privilege PR, oficiální zdroj

 

Wellness není jen místnost s vanou, je to určitá filozofie, způsob života, v němž má být tělo, mysl i duše ve vzájemné rovnováze. Designérce se podařilo přeměnit svou představu v realitu – toužila po ložnici, kde si bude moci po náročném dni maximálně odpočinout a načerpat nové síly, a s citem a vkusem vytvořila prostor, který naprosto splnil očekávání jejího manžela i jí samotné.

 

Když nechybí odvaha

Místnost, která dříve sloužila jako obyčejná půda, zaujme sama o sobě atypickým tvarem se šikminami stěn a vikýři ve valbové střeše, z nichž je uklidňující výhled do korun stromů.  Sotva do ní vstoupíte máte pocit, že jste se ocitli v novodobém ráji. Vlevo se rozkládá prostorná postel plná měkkých polštářů a dek, vpravo je umístěna luxusní masážní vana připravená vás denně příjemně rozmazlovat. A přesně uprostřed stojí soška bohyně, která jako by na vše s elegancí sobě vlastní dohlížela… Místnost je symetricky rozdělena příčkou, která velmi vkusně odděluje část pro klidný spánek a část pro dokonalou relaxaci těla i mysli.

Základ barevného pojetí tvoří výmalba v tónu kávy cappuccino, kterou doplňuje přírodní vzhled dřeva a teplé odstíny hnědé a béžové a lehce jej oživuje kontrastující podlaha ze smrkového dřeva mořeného načerno, jíž sekundují rámy vikýřových oken ve stejném odstínu. Jejich tabulkové dělení vnáší do prostoru nenápadný rytmus, stejně jako černé orámování bio krbu. Jemné bodové osvětlení jen dokresluje pocit pohody a uvolněnosti. Černou barvu má rovněž nábytek a doplňky. Nezbytné soukromí zajišťují v ložnici neprůhledné stahovací rolety v oknech, a to jak jinak než v černé barvě. Skříně tu však nehledejte. Jejich rušící hmotu nahradila designérka mnohem praktičtější šatnou, pro níž vyčlenila v domě samostatnou místnost.Přesně takto tedy vypadá podle designérky Jitky Kolaříkové ideální pojetí jejího vysněného wellness v ložnici.

 

Místo pro živly

Dominantu ložnice tvoří dělící stěna ze sádrokartonu, do níž je zabudována krbová vložka na biolíh, jejíž největší předností je, že pro její provoz nebylo třeba budovat zděný komín – provoz je zcela ekologický, bez škodlivých zplodin, navíc lze krbovou vložku jednoduše vyjmout a přemístit.  Prosklené stěny krbu navíc umožňují průchod denního světla stěnou, která zabírá třetinu místnosti a požitek z pohledu do ohně si mohou majitelé dopřát z postele i vany.

Na obou bocích stěny jsou dekorativní niky – v jedné je umístěna již zmiňovaná bohyně – plastika ženy, kterou získala designérka darem. Socha je vyřezána z lipového dřeva a namořena černou barvou, a aby v místnosti nezůstala bez povšimnutí, je shora nasvícena bodovým světlem. Druhá nika slouží esteticky i prakticky – do výklenku je vložena kovová police nejen na dekorace, ale i na odkládání kosmetiky, šperků apod.

Diskutabilní jsou v místě primárně určeném pro relaxaci dva ploché televizory, které jsou umístěny nad krbem, a to z každé strany dělící stěny, aby mohli manželé sledovat své oblíbené pořady z pohodlí postele či při relaxační masáži ve vaně.

 

Uměřená dekorativnost

Designérka Jitka Kolaříková vyznává heslo, že méně je povětšinou více. Proto i u sebe doma zachovává jednoduchý a čistý styl, což je patrné i v její ložnici. Dekorací tu moc nenajdete, nejvýraznějším prvkem je socha ženy, pak už jsou to spíš jen voňavé svíčky či květiny korespondující s filozofií wellness navozující uvolněnou atmosféru a pohodu. Série odvážných černobílých ženských aktů nazvaná Venus je dílem chorvatského akademického malíře Darka Bakliži, další akt je od českého malíře a grafika Tomáše Hřivnáče.

 

Ranní očista s výhledem

Odvážným a neobvyklým krokem designérky bylo umístění dvou umyvadel přímo pod okna. Při ranní očistě se tak majitelům otevírá výhled do zeleně, což je nejen na začátku dne úžasný a uklidňující pohled k nezaplacení. Zrcadlo samozřejmě nechybí, našlo své místo v prostoru mezi okny, kde je zabudována také elektrická zásuvka.

Italská umyvadla s designovými vodovodními bateriemi i přes svůj neobvyklý tvar perfektně zapadají do celkového stylu ložnice, a to díky svým čistým a jednoduchým liniím inspirovaným městskou modernou a nadčasové bílé keramice.

 

Relaxace na druhou

To, co ale dělá z ložnice opravdové spa, je prostorná vana. I když běžně bývají vany umístěny o hodně níže, případně jsou i úplně zapuštěné do země, Jitka Kolaříková ji nechala naopak zvednout tak, aby se s manželem neochudili o úžasný výhled na rybník, který mají doslova za humny. Protože vana sama o sobě váží téměř 100 kg, musela být podlaha pod ní speciálně vyztužena, pro správný chod vany byly nainstalovány větrací mřížky, dále byl samostatně přiveden elektrický proud sloužící příhřevu vody a ovládacímu LCD displeji. Pohodlný přístup do vany usnadní schůdky vyrobené na míru ze smrkového dřeva a jako ostatní nábytek a vybavení jsou nalakovány na černo. Slouží také jako praktická skříňka s policemi na osušky, koupelové soli a jiné drobnosti. Kolem vany je pak především z praktických důvodů místo dřevěné podlahy voděodolná stěrka.

Hydromasážní vana s 37 masážními tryskami různých velikostí a několika wellness programy včetně uklidňující colour terapie a příhřevem vody je zhotovena z bílého akrylátu s antibakteriální úpravou a pro pohodlí relaxujících má na obou stranách černé kožené opěrky hlavy. Je tak možné zvolit dle nálady relaxační koupel s výhledem do krajiny či krbového ohně, nebo sledovat oblíbený pořad v televizi. 

 

Kdo je Jitka Kolaříková

Jitka Kolaříková před několika lety opustila svět vrcholového managementu v potravinářství, aby si splnila svůj životní sen: práci v oblasti interiérového designu a život s rodinou na Šumavě. Vystudovala DesignŠkolu v Praze a nyní se interiérovému designu věnuje naplno. Každá další zakázka je pro ni osobní výzvou, jak zdokonalit nejen interiér, ale i sebe samu. Její vnímavý a osobitý přístup se na realizovaných zakázkách velmi výrazně podepisuje – sama říká, že designér je v podstatě „psychologem“. Snaží se proto svým klientům co nejvíce naslouchat a vytvořit pro ně příjemné a útulné místo – domov. Více informací naleznete na www.jitkakolarikova.cz.

 

Jitka Kolaříková:  Foto: Jitka Kolaříková/Privilege PR, oficiální zdroj

 

 

 Zdroj: Jitka Kolaříková

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.