Na vítězství stačilo Dva nula

Ze 108 dokumentů ucházejících se o Cenu Pavla Kouteckého získal nejlepší „skóre“, a tím i vítězství režisér Pavel Abrahám za dokument Dva nula zachycující „českého ducha“ dle slov poroty nápaditým jazykem skrze autentické rozhovory fanoušků Sparty a Slavie v prostředí stadionu během fotbalového derby, ze kterého však divák paradoxně nevidí skoro nic.

np_dva-nula_perex
Natáčení snímku Dva nula, na jehož scénáři spolupracoval Pavel Abrahám s Tomášem Bojarem, se vzhledem ke specifickému fotbalovému prostředí připravovalo 2 roky a podílel se na něm skoro 150 štáb čítající například 26 zvukařů.

 

V hlavní roli kamera

Snímek je propracovaný rovněž po vizuální stránce. Tvůrci pilovali kamerovou koncepci pod vedením kameramana Jiřího Choda. Tomu se podařilo spolu s dalšími kolegy vytvořit vizuálně silný film, kde každá kamera nabízí soustředěný, až mikroskopický pohled na situaci, kterou sleduje.

 

Jak se baví fanoušci

Po celou dobu fotbalového zápasu mezi Spartou a Slavií mají vybraní fanoušci na sobě nainstalované mikroporty, takže divák slyší vše, o čem si v průběhu zápasu povídají, jak jej komentují a jak glosují dění kolem sebe. Skrze střípky rozhovorů tak před divákem vyvstává specifický obraz fotbalového prostředí, který je jakoby odrazem společnosti samotné – jinak se mezi sebou baví rádoby luxusní dívky ve VIP zóně, jinak a po svém nadšení otcové se znuděnými dětmi, odlišný přístup zaujímají intelektuálové, sportovní zpravodajové či muži od ostrahy stadionu. Samotný zápas tu vlastně pro diváka nehraje hlavní roli, spíše sleduje bizarní kaleidoskop fotbalových nadšenců napříč sociálními skupinami.

 

Trailer k filmu Dva nula lze zhlédnout na:
http://www.youtube.com/watch?v=ZCoJXuk6MHU

 

Pouze sonda

Že je fotbalový stadion skvělým místem pro antropologickou studii, bylo tvůrcům jasné již dávno – scenárista Tomáš Bojar fotbalové prostředí důvěrně zná a Pavla Abraháma pro tuto myšlenku ihned získal. „Zdálo se nám, že na fotbalové tribuně se toho dá o dnešní společnosti hodně ukázat. Na jednom místě se tu schází spousta různých lidí, kteří sice mají před očima totožnou událost, ale každý z nich ji prožívá trochu jinak,“ říkají tvůrci. Ale zároveň svůj „průzkum“ nepřeceňují: „I když jsme s hrdiny filmu strávili hodně času, určitě si netroufáme říct, jací skutečně jsou. Stadion tu slouží jako laboratoř a je docela dobře možné, že mimo tuto laboratoř mohou působit jinak.“  Důležitou roli podle tvůrců hraje fakt, že kamery byly od filmových hrdinů velmi daleko a že v jejich okolí nebyl žádný štáb. Díky tomu se nechali atmosférou zápasu rychle strhnout, na natáčení tak zcela zapomněli a projevovali se přirozeně.

Tvůrci záměrně ve filmu věci explicitně nepojmenovávají a nesoudí, spíše nechávají jednotlivé charaktery jemně vytanout. „Docela se nám líbí, co řekl Ivan Passer, a myslíme, že to celkem vystihuje i náš vlastní přístup k věci: „Filmy jsou diagnóza, jež vyplynula z poznání reality. Ne kritika, ne recept, ne lék. Konstatování, že jako jedinci i jako společnost jsme ve stavu permanentní krize,’” popisují svůj filmový rukopis Pavel Abrahám a Tomáš Bojar.

 

Kdo jsou vítězové, a kdo Pavel Koutecký

Pavel Abrahám a Tomáš Bojar už za sebou mají spolupráci na prvním celovečerním filmu o rapu Česká RAPublika a také na svém prvním snímku Hlavní hvězdou jsou piva. „Z Ceny Pavla Kouteckého máme radost, ocenění si vážíme a moc za něj porotě děkujeme,“ říkají tvůrci. „Zatím jsme až tolik cen nedostali a navíc s žádnou z nich nebyla spojena ,munice’, jak se tomu říká ve fotbale,“ dodávají Abrahám s Bojarem.

Film Dva nula byl již uveden v loňské soutěži Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary, na Mezinárodním festivalu dokumentárních filmů Jihlava či na Mezinárodním filmovém festivalu Bratislava a aktuálně míří na filmové festivaly do Moskvy či Londýna

Cena Pavla Kouteckého vzdává hold tvorbě předčasně zesnulého filmaře Pavla Kouteckého, mimo jiné režiséra filmu Občan Havel. Letošní ročník je již sedmý v pořadí.

V porotě zasedli spisovatelka Petra Hůlová, režisér a herec Jiří Havelka, ředitel Divadla Archa Ondřej Hrab, Zuzana Raušová z Jednoho světa a imunoložka Milada Šírová z okruhu přátel Pavla Kouteckého.

Do nominací na Cenu Pavla Kouteckého se letos probojovalo celkem deset filmů, kromě zmíněného Dva nula také Pod lampou je tma Kristýny Bartošové, Chudoba cti netratí Daniely Gébové, Umanutá Míry Janka, Svobodu pro Smetanu Víta Klusáka a Filipa Remundy, Nový život Adama Ol’hy, Křehká identita Zuzany Piussi, O slušnosti Radovana Síbrta, Otázky pana Lásky Dagmar Smržové a Život s Kašparem Heleny Třeštíkové.

 

Zdroj: 4press.cz

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.