Na Prague A Cappella Festival se sejde špička evropského vokálního umění v čele s kapelou SKETY

Prague A Cappella Festival ukáže sílu a rozmanitost lidského hlasu. To, že nejstarší hudební nástroj na světě má v hudbě stále svoje přední místo a dokáže nahradit i celý orchestr, předvedou ve dnech 29. a 30. září v holešovické La Fabrice přední české i zahraniční vokální formace. Za organizací festivalu stojí kapela SKETY, která si pozvala své kolegy z domova i ze zahraničí.

Prague A Cappella Festival: Formace Skety Foto: Prague A Cappella Festival, oficiální zdroj

Prague A Cappella Festival: Formace Skety
Foto: Prague A Cappella Festival, oficiální zdroj

 

 

V průběhu festivalu se představí finská a cappellová hvězda Rajaton, slovenští Fragile, z Gruzie přijede výtečný sextet The Quintessence a z Maďarska dorazí energičtí Jazzation. Domácí scénu budou reprezentovat Yellow Sisters, plzeňský Hlasoplet, Develooper Petra Wajsara a na programu nebudou samozřejmě chybět ani samotné Skety.

 

 

Skupina Rajaton, která je ve svém rodném Finsku fenoménem, se s rovnocenným přístupem i zapálením věnuje všemožným hudebním žánrům už devatenáct let a celosvětově prodala téměř 400 000 kusů desek. Jejich hluboká vášeň pro sborové umění a čirá radost ze zpěvu si získala uznání obecenstva i kritiků po celém světě.

Prague A Cappella Festival: Skupina Rajaton Foto: Prague A Cappella Festival, oficiální zdroj

Prague A Cappella Festival: Skupina Rajaton
Foto: Prague A Cappella Festival, oficiální zdroj

 

 

Sextet The Quintessence na festival přiveze gruzínský folklor spojený s jazzem. Posluchači se mohou těšit na vysoce profesionální vystoupení i nesmírně silný hudební prožitek.

 

 

Slovenská skupina Fragile složená z populárních osobností, známých z různých divadel a televizních seriálů, je v Česku známá zejména díky projektu Hlasy s Richardem Müllerem. Fragile jsou držitelem mnoha slovenských hudebních ocenění a v jejich podání během večera zazní písně světových i domácích populárních interpretů i skupin.

Prague A Cappella Festival: Skupina Fragile Foto: Prague A Cappella Festival, oficiální zdroj

Prague A Cappella Festival: Skupina Fragile
Foto: Prague A Cappella Festival, oficiální zdroj

 

 

Hudební rozmanitost i komplexní harmonii, ale zejména autentický jazz ve vokálním zpracování představí na Prague A Cappella Festivalu maďarští Jazzation. Poprvé se českým divákům představili tito čerství vítězové čtrnáctého ročníku Independent Music Awards letos na jaře v pražském Jazz Docku se skupinou Skety.

 

 

Formace Skety se nespokojuje s pozicí evropsky uznávaného pěveckého tělesa, ale spolu se svým managementem srší neutuchající energií a entuziazmem, se kterým se věnují všemu, co souvisí se souborovým zpěvem bez instrumentálního doprovodu. „Přesvědčujeme se každým dalším koncertem u nás i v zahraničí, že lidský hlas a zpěv jsou tím nejlepším komunikačním prostředkem,” vysvětluje manager Sket Lukáš Prchal a dodává: „Proto jsme se rozhodli zorganizovat třídenní festival, který kromě koncertů nabídne zároveň aktivní spoluúčast a možnost si zpěv a cappella i některé další techniky vyzkoušet.

 

 

Vokální workshopy

Součástí budou také třídenní festivalové workshopy pro zájemce o a cappella zpěv a několik krátkých dílen, věnovaných beatboxu, loopingu, práci s programem Ableton i zpívání s dětmi. Jednodenní vstupenky za 490 Kč a permanentka za 790 Kč jsou v předprodeji. Více informací na www.pragueacappellafestival.com.

 

 

 

PROGRAM PRAGUE A CAPPELLA FESTIVAL

 

STŘEDA 28. 9. 2016
Třídenní sborový atelier pro dospělé se sbormistrem Lukášem Prchalem
28. 9. 2016 – 30. 9. 2016, 18:00 –24:00

Úvod do Complete Vocal Technique s Ditou Kosmákovu
18:00 – 21:00

 

ČTVRTEK 29. 9. 2016
Úvod do Complete Vocal Technique s Ditou Kosmákovu
08:30 – 09:30

Zpívání pro děti se „sketou“ Michalem (pro děti od 4 let)
10:30 – 11:30

Beatbox s Jaro Cossigou – základy beatboxu (vokální perkuse)
10:30 – 12:00

Základy práce s programem Ableton s Jaro Cossigou a DJ Enemy
Základy práce v DAW a sekvenceru Ableton Live
14:00 – 15:30

Pokročilejší práce s programem Ableton/Push s Jaro Cossigou a DJ Enemy
Pokročilejší úkony v Ableton Live, práce s HW controllerem Push
16:00 – 17:30

Hlavní koncert od 19:00
Fragile /SK/
The Quintessence /GEO/
Hlasoplet /CZ/
Develooper /CZ/

 

PÁTEK 30. 9. 2016
Zpívání pro děti s Yellow Sisters (pro děti od 4 let)
15:30 – 16:30

Vocal looping s Petrem Wajsarem – smyčkování hlasu a jiných zvuků, zkuste si vytvořit písničku vrstvením sebe sama.
10:30 – 12:00

Pokročilá práce s Ableton Hacks s Petrem Wajsarem – super – user triky
16:00 – 17:30

Hlavní koncert od 19:00
Rajaton /FIN/
SKETY /CZ/
Jazzation /HU/
Yellow Sisters /CZ/

 

 

 

Kdo jsou SKETY?
Formace Skety již koncertovala napříč celým Českem a získala první mezinárodní soutěžní vavříny. Okouzlila publikum ve Velké Británii, Německu, Maďarsku a na Slovensku a samozřejmě v Rakousku. Jejich muzika oslovila špičkové profesionály světového renomé, kteří se stali spolutvůrci jejich prvního stejnojmenného alba. Pod vedením hlasového kouče Tobiase Huga (DE/UK, ex The Swingle Singers) přidaly Skety do svého repertoáru několik novinek a ve studiu Sono se sešly s producentem Erikem Bosio (IT, Cluster). Mixu desky se zhostil Bill Hare (USA – Pentatonix, The Swingle Singers, The Real Group), držitel dvou Grammy a mnoha ocenění CARA.

Management Sket spolu s jejími členy věnuje všestranně rozvoji jazzového zpěvu u nás: S představiteli CASA (Contemporary A Cappella Society) se dohodli na založení české pobočky CASA. Česká a cappella společnost bude šířit povědomí o soudobém zpívání a cappella, podporovat stávající projekty a skupiny a iniciovat vznik nových. Pod heslem „Zpívat umí každý“ se zaměří zejména na studenty. CzACA bude sesterskou organizací Unie českých pěveckých sborů (www.ceskesbory.cz), která sdružuje tradiční pěvecká tělesa.  Skety v minulosti účinkovaly např. při předávání Českých Lvů a Cen Anděl, na koncertech a albech Jany Kirschner či v projektu Michala Horáčka Český kalendář.

 

 

 

Zdroj: Prague A Cappella Festival

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.