Mladé módní designérky Monika Krobová a Karolína Juříková představí svou kolekci na Mercedes Benz Prague Fashion Week

Na přehlídkovém molu fashion weeku v ZIBA Muzeu bude 6.9. mimo jiné k vidění ucelená kolekce dvou mladých módní designérek, absolventek UMPRUM. Prezentace jejich kolekcí proběhne v rámci módní přehlídky studentské sekce Mercedes Benz Prague Fashion Week 6. 9. v 10.30 hodin v prostoru Muzea moderního skla ZIBA na adrese Na Příkopě 20, Praha 1.

Pozvánka na prezentaci kolekcí Moniky Krobové a Karolíny Juříkové Oficiální zdroj: Piaristi

Pozvánka na prezentaci kolekcí Moniky Krobové a Karolíny Juříkové
Oficiální zdroj: Piaristi

 

 

Hlavním tématem kolekce The Cut Outs designérky Moniky Krobové je spojení významového dekoru s oděvem. Její inspirace a zdroj práce vychází z uniforem, z odznaků, hodností a řádů. Na odznaky pohlížím jako na prvky dekoru, které vizuálně a významově mění jednoduchou neměnnost uniforem. Kolekce není tedy pouze o zájmu zkoumání uniformy z formálních hledisek. Řeším, jak uniformy ovlivňují svého nositele a také jak ovlivňují nositelovo vnímání okolní společnosti. Obecně zacházím s dekorem v situacích, kde má estetický a funkční význam a strukturálně vede jakýsi dialog, který balancuje na hraně s ještě významovým užitím a zároveň s “pouhou” designérskou invencí, vysvětluje módní návrhářka Monika Krobová.

Ukázka z módní kolekce The Cut Outs Moniky Krobové Foto: Piaristi, oficiální zdroj

Ukázka z módní kolekce The Cut Outs Moniky Krobové
Foto: Piaristi, oficiální zdroj

 

 

Aktuální kolekce Utopia Karolíny Juříkové se zabývá tématem reinterpretace neboli novým pojetím oděvu a zároveň je i vyústěním jejího výzkumu a experimentováním s polozapomenutou československou textilní technikou Art protis. „Mým záměrem bylo vytvořit kolekci, jež je založena na situační kompozici a nese v sobě esenci reinterpretace a nadsázky. Jde mi o přiblížení oděvu k individuálnímu člověku a o zachycení momentu prchlivosti v čase. V kolekci dále pracuji s dojmem současné dívky – ženy žijící v době, kde je vše tak propojené, až se vytrácí osobní individualita jedince. Jde mi o zachycení okamžiku a doteku lidskosti,” popisuje svou kolekci designérka Karolína Juříková.

Kolekce Utopia Karolíny Juříkové  Foto: Hana Knížová/Piaristi, oficiální zdroj

Kolekce Utopia Karolíny Juříkové
Foto: Hana Knížová/Piaristi, oficiální zdroj

 

 

O technice a autorkách

Art protis

Textilní technika, československý patent, který vznikl v 60. letech minulého století. Jde o netkaný druh tapiserie, která vzniká v celé ploše formou pokládání vrstev vlny na sebe. Tento způsob práce umožňuje přesnou realizaci skici, přenesení návrhu na podklad. Vlákna vlny jsou navíc tak tenká, že se dají lehce dělit a nanášet v různě silných vrstvách od silných sytě barevných až po milimetrové průhledné. V poslední fázi výroby se celá plocha vyskládané vlny zafixuje prošitím na speciálním stroji a vznikne textilní podklad, tapiserie. V současné době čelí technika Art protis zániku. Názornou ukázku výroby tapiserie touto technikou najdete v následujícím videu.

 

 

Monika Krobová

Letos dokončila magisterské studium v Ateliéru designu oděvu a obuvi na UMPRUM v Praze. Design oděvu pojímá jako reflexi určitých témat. Zabývá se významem kolekce a zároveň jednotlivého oděvu či objektu ve vztahu k materiálu a obecným hodnotám designu. Během studia se kolekcemi několikrát prezentovala v rámci výstav a přehlídek Designbloku. Její práce byly často selektované pro prezentaci UMPRUM v zahraničí. Již druhým rokem žije a pracuje v Londýně. Ráda se věnuje projektům, kde se uplatňuje oděvní design v jiném kontextu, než je primárně módní prostředí. Participovala v rámci několika uměleckých výstav /např. Showroom, SPZ gallery, Villa 615/8 Exibition, Výstava 2011 ad./. Vytvořila oděvní koncepci a design pro slavnostní večer udílení cen Czech Grand design 2012 či navrhovala limitovanou kolekci Original Original pro UMPRUM.

Více informací o autorce a její tvorbě najdete www.monikakrobova.com/ nebo jejím fb profilu

 

Karolína Juříková

Tento rok diplomovala v Ateliéru designu oděvu a obuvi Liběny Rochové na UMPRUM. Během studia absolvovala stáž na vídeňské Universität für angewandte Kunst pod vedením avantgardního návrháře Bernharda Willhelma. Ve své tvorbě se zabývá soudobými společenskými tématy, jež narativním způsobem přenáší do oděvu. Charakteristickým prvkem její práce je cit pro barvu, kontrast a nadsázka. Oděv vnímá jako silné médium, které se dotýká každého jedince napříč společností. Své kolekce prezentuje i v kontextu současného umění. Poslední rok působila jako accessories designer pro firmu Camper na Mallorce. Byla nominována na Designéra roku cen Czech grand design 2014, stejný rok byla vybrána mezi 7 mezinárodních designérů na Camper Workshop ve Španělsku, vyhrála soutěž Simply for Simple, na Designbloku zaujala redesignem Baťa Bullets a získala nominaci Objev roku cen Czech Grand Design 2012. Svoje kolekce představila na Designblok Premier Fashion Week. Pro butik Simple concept store vytvořila unikátní instalaci Simply98pieces.

Více na webu Karolína Juříková nebo na jejím blogu

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.