Miroslav Krobot dokončil svůj filmový debut Díra u Hanušovic

Při práci na filmu Díra u Hanušovic, který tvůrčí tým označil za načernalou komedii, a která do českých kin vstoupí v druhé půli července, se sešla řada hereckých osobností. Krobot, známý především jako dlouholetý šéf Dejvického divadla, představitel Aloise Nebela nebo Pepika Hnátka z Okresního přeboru a spoluautor seriálu Čtvrtá hvězda, obsadil do hlavní role svého filmového debutu herečku Tatianu Vilhelmovou.

Film vypráví naprosto současný příběh mladé učitelky, která pracuje jako hospodská v malé vesnici kdesi na Jesenicku, v níž natrefit na vhodného manžela není vůbec snadné. A tak se Maruna v podání Tatiany Vilhelmové zmítá mezi nerozhodným starostou Ivanem Trojanem trávícím hodně času na posedu čekáním na svého jelena, naivním místním prosťáčkem Olinem považovaným okolím za neškodného vesnického blázna, kterého si střihl Jaroslav Plesl a promiskuitním klempířem Kódlem, jehož ztvárnila hvězda slovenské Partičky Lukáš Latiňák.

Marunina sestra Jaruna v podání Lenky Krobotové naopak neponechává nic náhodě a krátce poté, co na pohřbu potkává postaršího Němce Hanse, se ho rozhodne následovat do Mnichova. Maruně na klidu nepřidá ani její panovačná matka Johanna Tesařová, na péči o níž po odjezdu sestry Jaruny zůstává sama. V tu dobu v „ospalé díře“ začíná přituhovat. Společenským centrem vesnice i všeho dění je hospoda, kde se kromě hlavních protagonistů schází i nekonformní trojice lesních dělníků David Novotný, Simona Babčáková a Hynek Čermák.

Ve filmu dále hrají Martin Myšička, Ján Kožuch, René Přibil nebo Klára Melíšková. Drsná poetika filmu je podpořena i obsazením řady neherců v rolích vesničanů a pobudů. Za kamerou stál Jan Baset Střítežský.

 

Tvůrčí kuchyně

Autoři scénáře Miroslav Krobot a psycholog Lubomír Smékal vnímají Díru u Hanušovic jako film o lásce a naději a jako výraz respektu k těm, co zůstávají. Film vznikl v producentské dílně Evolution Films u producenta Ondřeje Zimy. Koproducentem filmu je Česká televize – Tvůrčí producentská skupina Kateřiny Ondřejkové a RWE a Soundsquare. Film vznikl za finanční podpory Státního fondu kinematografie a dále za podpory Olomouckého kraje a organizací Jeseníky – Sdružení cestovního ruchu a Jeseníky Film Office.

Do distribuce film uvede 24. července A-Company Czech. Na jeho natáčení jste mohli nahlédnout v článku Krobotova „Ospalá Díra“.
 

 

Zdroj: Evolution Films

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.