Michnův palác se proměnil v bizarní hračkářství

Hračkářství, které se otevřelo jen na tento jediný víkend, a které vypadá jako by si ho pořídil Tim Burton s Lucem Bessonem a Lewisem Carrollem a pro zajištění rovnováhy nebo prostě jen toho, aby se děti nebáli vejít dovnitř, přibrali do svého nekonformního ‚eseróčka‘ i pár lesních žínek a elfic.

film_marfusa

 

A protože představy každého z pomyslných majitelů o tom, jak má vypadat panenka a plyšový medvídek se různí, stojí tu vedle sebe filmový Leon, Nastěnka s Marfušou, ukecaný černošský moderátor Rubby Rhod z 5 elementu, filozof Friedrich Nietzsche, kapitán Nemo, silácký medvídek inspirovaný nejslavnějším českým zápasníkem v řeckořímském zápase Gustavem Frištenským, svébytné pohádkové bytostí Chami Peer, gejši, migrační potkani, kostelní myš Cirillus, židovský krejčí, nejrůznější hadrové a plstěné panenky, okřídlená prasátka, mračící se želvičky, ale i naprosto realistické panenky – od mimin přes dítka předškolního i školního věku k mladým slečnám a božským Kájou konče. Vlastně ne, k vidění jsou jich ještě desítky, co výstavní stánek nebo kóje, to originální ztvárnění fantazie vlastní či použité předlohy.

 

Kouzla s textilem

Prohlídka začíná nenápadně, první sál je věnován umělecké textilii. Kromě hlavního tématu panenek a medvídků, kteří se promítají i do těchto výtvarných prací tu tiše na pozornost čekají textilní obrazy. A za pozornost skutečně stojí. Naprostou ‚bombou‘ je textilní variace na jedno z Monetových zachycení rozkvetlé zahrady v Giverny včetně slavného můstku. Trpělivost, ale především cit pro barvy a schopnost převedení impresionistické malby do patchworku, přivede k úžasu jistě i toho, kdo umí vzít do ruky jehlu a nit.

Neobyčejné spojení piána jako výstavní plochy a afrických ‚sošek‘ rozehrává koncert v rytmu barev.

Rudé šaty se skvostnou aplikací v podobě plyšového medvídka strčí do kapsy násilně šokující modely bláznivé Lady Gaga, aniž by přitom ztratily na eleganci.

 

Terapie pro trojí radost

Vstup vpravo zavede návštěvníky do sálku, kde se prezentuje Domov se zvláštním režimem v Krásné Lípě. Milé bytové doplňky od vonných levandulových sáčků přes látkové medvídky a panenky po polštářky, záplava vánočních dekorací včetně velkorysých adventních věnců ozdobených netradičně, zasněženou chaloupkou a nakonec trička a mikiny s obrázky a především nápadité tašky a kabelky v cenové relaci do 100 Kč, které vzaly už první návštěvnice útokem. Právě tyto výrobky v sobě nesou pravé poselství Vánoc ukryté do pojmu „všem lidem dobré vůle“. Dárek zakoupený právě zde, udělá radost hned na třikrát, kupujícímu, prodávajícímu i obdarovanému.

 

Panenky, kam se podíváš

Pak už návštěvníka očekává hlavní prezentace. Za ní se musí vydat přes nádvoří do výstavního sálu. Dlouhé řady stolů přetékají lahůdkami, které samozřejmě nemají s těmi gastronomickými nic společného. Tedy až na výjimku, jíž představují miniatury nejrůznějších dezertů, koláčků a dalších potravin.

Chuť tu dostane zcela jistě každý, pánské návštěvníky nevyjímaje. V prezentaci jsou zastoupeny, jak už malý výčet výše naznačuje, nejrůznější umělecké panenky a plyšová nebo plstěná zvířátka, tradiční loutky i panenky, kterým přísluší spíš označení plastika. Stejnou šíři nabídky představují náměty, materiály a konečné zpracování od panenek, víl či medvídků, zajíčků a dalších ‚hraček‘ v jednoduchém stylu, vycházejícím z lidových tradic přes silně zdobné kousky po jemné, decentní a křehké postavy. Zatímco první snesou i opatrné hraní, posledně jmenované mají předem určené čestné místo v bytě. Tomu odpovídá i cena počítající se v několika desítkách tisíc korun. Ani ta neodradí skutečné zájemce, již v pátek, pár hodin po otevření, změnila značná část vystavených panenek majitele a dokonce už měla zajištěny letenky, aby mohla hned po skončení výstavy odcestovat do nových domovů, např. v Londýně i jiných světových městech.

 

Od inspirace k tvorbě

Ti, jenž některý ze stylů osloví natolik, že by si chtěli vyzkoušet vytvořit vlastní panenku či jinou postavu, mají možnost zakoupit si přímo na výstavě celé soubory kitů pro sestavení panenky nebo třeba jen hlavičky, dále látky, skleněné oči a další potřeby. Ochotné umělkyně i minoritně zastoupení umělci zájemcům poradí jak začít, kde nakoupit apod. Pro vážnější zájemce pořádají někteří také odborné kurzy, kdy se buď naučí základům výroby nebo si přímo vytvoří lehčí verzi pohádkové bytosti, která se může stát originálním osobním vánočním dárkem.

 

A mínus?

Jednoznačně nevyužitý potenciál historických prostor, které zbytečně a necitlivě zakryly snad ze všech výstavních akcí dobře známé sterilní panely se vzhledem umakartového bytového jádra ze socialistického paneláku. Přitom by to panenkám a loutkám zejména umístěným pod arkádami tolik slušelo.

 

Informace o místě konání a vstupném

Jistě jste poznali, že malá ochutnávka je pozvánkou na II. mezinárodní prodejní výstavu uměleckých panenek, loutek a medvídků Teddy Doll Prague 2013 a souběžnou výstavu uměleckého textilu Textile Prague, o nichž jsme vás již informovali, a mohli jste si i zasoutěžit o vstupenky.

Výstava probíhá v sobotu 30.11. od 10 do 19 hod. a v neděli 1.12.2013. od 10 do 18 hod. v prostorách Tyršova domu-Michnova paláce na pražském Újezdu. Celodenní vstupné je 150 Kč.

Více na www.dollprague.com.

 

Zuzana Ottová

Zdroj: BIG FISH & CO

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.