Mezinárodní filmový festival Marrakéš: Ocenění pro Jeremyho Ironse a Vigga Mortensena

Filmových festivalů se každoročně po světě pořádá pěkná řádka, jenže až na zmínky o Cannes nebo Berlíně, se v našich končinách o ostatních většinou nedovíme. Tedy až na náš karlovarský, který je pro mnohé zahraniční účastníky výjezdem do exotiky. Nám ji zase bude evokovat název The 14 th edition of the Marrakech International Film Festival. Nenechte se mýlit, nejde tu o prezentaci africké kinematografie, ale světovou soutěž celovečerních i krátkých filmů, kde porotě letos předsedá slavná francouzská herečka Isabelle Huppert, členem poroty je neméně slavný britský herec Alan Rickman a za přínos světu filmu si z tohoto ročníku odnesli ocenění dva další charismatičtí pánové – Jeremy Irons a Viggo Mortensen.

FIFM Marrakech Oficiální zdroj: FIFM Marrakech

Filmový festival v marocké metropoli Marrakéš, který letos probíhá od 5. do 13. prosince, má již 14 letou tradici. Aktuálně na něm soutěží 87 filmů z 22 zemí světa, z toho 15 celovečerních. Najdeme mezi nimi zástupce Francie, Švýcarska, Nového Zélandu, USA, Maroka, Egypta, Azerbajdžánu, Jižní Korei, Indie či Japonska, ale filmy z koprodukce Maďarska a Slovenska, možná pro některé překvapivě Ruska a Německa nebo více četné koprodukce jako francouzsko-řecko-iránské či argentinsko-brazilsko-mexicko-francouzsko-srbské.

Soutěžní snímek Chrieg Foto: ©DR, FIFM, oficiální zdroj

Soutěžní snímek Chrieg
Foto: ©DR, FIFM, oficiální zdroj

Z celovečerních filmů, jimiž je 14. ročník festivalu obeslán, jmenujme např. snímek Jamese Marshe Teorie všeho, který na filmové plátno přenáší příběh geniálního britského teoretického fyzika Stephena Hawkinga bezchybně ztvárněného Eddiem Redmaynem. Za francouzskou kinematografii soutěží letošní novinka Loin des hommes z období alžírské války s Viggem Mortensenem v hlavní roli. Keira Knightley a Benedict Cumberbatch se společně představí ve filmu o profesoru matematiky a kryptoanalytikovi Alanu Turingovi, jenž se podílel na prolomení kódu legendárního německého šifrovacího stroje Enigma. Komorní drama se skrývá za názvem Silent Heart dánského režiséra Billa Augusta, který patří k trojici režisérů uváděných na festivalu v rámci „Masterclass“. Film pojednává o rodinném setkání, kdy dcery přijedou podpořit nevyléčitelně nemocnou matku v jejím rozhodnutí skoncovat s utrpením. Nejdřív je ale třeba vyříkat si staré křivdy.

Na rozdíl od ostatních festivalů není marrakéšský jen pro „vyvolené, ale promítáním filmů v exteriéru, kde se noční obloha stává nejkrásnější obrazovkou na světě, umožní sledování prakticky neomezenému počtu diváků.

 

Pod francouzskou taktovkou

Předsedkyní mezinárodní poroty se stala Isabelle Huppert, kterou v 70. letech proslavilo psychologické drama Krajkářka, dále pak věhlasné literární postavy přenesené „na celuloid“ jakými byly Dáma s kaméliemi či Paní Bovaryová. Ke svému jmenování do poroty se francouzská herečka vyjádřila takto: „S potěšením jsem přijala pozvání předsedat 14. ročníku Mezinárodního filmového festivalu Marrakéš. Mám velkou radost, že budu mít příležitost vidět naplnění očekávání marockého publika, sdílet jejich zvědavost, nadšení a žízeň po objevování filmů z celého světa, jenž festival nabídne.“

Předsedkyní poroty je francouzská herečka Isabelle Huppert Foto: © Peter Lindbergh, FIFM, oficiální zdroj

Předsedkyní poroty je francouzská herečka Isabelle Huppert
Foto: © Peter Lindbergh, FIFM, oficiální zdroj

Mezi členy poroty najdeme Alana Rickmana, kterého sice není vzhledem k účasti na Potterovské sáze třeba představovat,ale pro úplnost dodejme, že kromě postavy Severuse Snapea, ho dospělí filmoví fanoušci znají především z divácky vděčné romantické komedie Láska nebeská. Nutno dodat, že má na svém kontě i kvalitnější tituly, jako např. Rasputina, za něhož získal Zlatý glóbus či  austenovské komediální drama Rozum a cit.

 

Tři pocty za přínos světu filmu

14. ročník festivalu byl zahájen poctou herci Adelu Imamovi, kterému zde přezdívají Michel Serrault egyptské kinematografie, a jenž je superstar po celém Blízkém východě, a to zejména v Maroku. 

Dalším z poctěných byl oskarový Jeremy Irons, který se kromě filmu a divadla věnuje i charitativní činnosti a boji za záchranu přírody, z poslední doby menujme snímek Trashed, na základě nějž vystoupil s alarmující zprávou o znečištění moří a oceánů i Bruselu.Ocenění za celoživotní přínos filmu převzal z rukou francouzské modelky a herečky Laetiticie Casty, která si zahrála jednu z nájemnic svérázně řešící vypovězení z pronájmu ve filmu Velký apartmán, před čtyřmi lety jí byla svěřena role Brigitte Bardot v životopisném snímku Gainsbourg. Casta mj. vzpomenula právě Jeremyho ekologické aktivity. Herec navštívil marrakéšský festival již potřetí. Poprvé v roce 2001, krátce po teroristických útocích v New Yorku, kdy zejména Američané projevovali velkou averzi k oslavám filmu v arabské části světa. Tehdy řekl, že doufá, že v době, kdy světová zpravodajství přinášejí každodenní informace o nelidskosti, budou právě filmy připomínat nejlépe, čeho je člověk schopen. Podruhé se festivalu zúčastnil v roce 2003 jako předseda poroty krátkých filmů.

Ocenění za přínos světovému filmu získal Jeremy Irons Foto: © Andrew Olgivy, FIFM, oficiální zdroj

Ocenění za přínos světovému filmu získal Jeremy Irons
Foto: © Andrew Olgivy, FIFM, oficiální zdroj

 

Třetím a nejmladším oceněným za celoživotní dílo byl americký herec Viggo Mortensen, jemuž už nikdo neodpáře Aragorna v trilogii Pán prstenů, a který asi největší šíři svého herectví i odvahu vydat se před kamerou všanc ukázal ve Východních příslibech. Za film byl nominován na Oscara. Cenu  přijal v neděli večer od herečky a členky poroty Melanie Laurent známá například z Tarantinových Hanebných parchantů.

. K radosti již tak nadšeného publika poděkoval v arabštině a francouzštině.

Ocení za přínos filmu si odnesl i Viggo Mortensen Foto: ©DR, FIFM, oficiální zdroj

Ocení za přínos filmu si odnesl i Viggo Mortensen
Foto: ©DR, FIFM, oficiální zdroj

 

Ocenění za místní rozvoj

Zejména v posledních letech klade festival důraz na propagaci filmové kultury v souvislosti s ekonomickou krizí, jenž zasáhla i filmový průmysl. Největší ocenění se tu dostává samozřejmě místním osobnostem ze světa filmu, kteří se přilákáním zahraniční filmové produkce zasadili o rozvoj země, vytvoření velkého počtu pracovních míst atd. Festival proto vzdává hold dvěma významným osobnostem marockého filmového průmyslu, jimiž jsou producenti Karia Alaoui a Chadídža Alami. Chadídža Alami se podílela například na filmu Ridleyho Scotta Gi Jane a Zakaria Alaoui je podepsán pod poslední bondovkou.

 

Kdo získá Zlatou hvězdu?

Který z filmů si z letošního 14. Mezinárodního filmového festivalu Marrakéš odnese hlavní cenu Zlatou hvězdu, se rozhodne v sobotu 13. prosince.

Podrobnější informace a aktuality z festivalu najdete na www.festivalmarrakech.info.

 

 

Zdroj: FIFM Marrakech

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.