Mezinárodní den koláže

Muzeum hl. m. Prahy se zapojilo do prvního ročníku Mezinárodního dne koláže, který se koná 12. května 2018. Muzeum řadu let pořádá přednášky a workshopy s tématem koláže, a to jak pro školy, tak pro veřejnost, a na tento den si také připravilo bohatý program. V přednáškovém sále budou probíhat workshopy a přednášky pod vedením kolážistky Jitky Kopejtkové a Jakuba Viliše. A po celý týden od 12. května do 19. května budou vystavena díla českých kolážistů.

MHMP: Praha ve strhaném plakátu Foto: ©Jitka Kopejtková/MHMP, oficiální zdroj

První ročník Mezinárodního dne koláže iniciuje americký magazín Kolaj. K začátku nové umělecké tradice připravuje speciální vydání, v němž se objeví příspěvky od mnoha současných převážně amerických a zahraničních autorů koláží. Tato akce si zároveň klade za cíl propojovat jednotlivé umělce, skupiny i zájemce a motivovat je v další tvorbě. Proto nepřekvapí že kromě amerických měst jako New York, New Haven, Vermont, Portland, Minneapolis se do akce zapojila i evropská města jako Madrid, La Rochelle, Brusel, Paříž Budapešť, nebo třeba kanadský Montreal, mexická Tijuana, brazilské Sao Paulo a izraelská Herzliya. Magazín Kolaj je hlavním partnerem dne, který sdružuje jednotlivé instituce a zájemce o koláže, momentálně i prostřednictvím hashtagu #WorldCollageDay.

V Muzeu hl. m. Prahy se tak setkají skupiny vizuálních umělců s vášní pro ruční tvorbu koláží. Ti zde nejen představí svou tvorbu v rámci výstavy od 12. května do 19. května, ale zároveň pro návštvníky připravují bohatý program k oslavě. Výstava představí vybrané autory a průřezem kolážovou tvorbu autorů ze skupiny Hand Pleasure a Jitka Kopejtková.

Kniha koláží Jitky Kopejtkové Foto: e-Newspeak

Koláže Jitky Kopejtkové
Foto: e-Newspeak

 

Program dne
Na mezinárodní den koláže 12. května pro Vás připravili autoři akce bohatý program. Od 9:00 do 18:00 si mohou návštěvníci vyzkoušet vlastní tvorbu koláže od recyklované přílohy Hospodářských novin, magazín Proč ne? po tvorbu na luxusní knižní papír značky Munken. Vytvořená díla budou označena památečním razítkem akce. V průběhu celé akce budou mít návštěvníci možnost se osobně seznámit a promluvit si s iniciátory akce a také si prolistovat především zahraniční publikace věnované koláži. K dispozici zde budou i prodejní stánky s různými produkty od oblečení po sešity a bloky s motivem koláže. Celodenní program je otevřený pro širokou veřejnost a vstup na akci je v rámci vstupného do muzea.

 

Další informace nejdete na webu muzea

 

Zdroj: MHMP

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.