Májová výstava skalniček je letos nejúchvatnější

V pořadí již 50. výstavu skalniček pořádá v květnu ve výstavním areálu zahrad u Faustova domu Klub skalničkářů Praha. Přestože se je na všech třech výstavách, které každoročně probíhají v březnu, květnu a září, vždy na co dívat, ta letošní jubilejní doslova rozkvetla do krásy a hýří barvami jako mladice. Je to dáno především zahradními úpravami, z nich největší překvapení vzbudí rekonstruované jezírko v přední zahradě a velká skalka u kostela v zahradě druhé.

Májová výstava skalniček Foto: e-Newspeak 

 

Květen patří azalkám, ty proto návštěvníka výstavy doprovázejí takřka na každém kroku jako nějaké havajské tanečnice ozdobené náhrdelníky z květů zářivých barev. Jistou konkurenci mají v lákavě naducaných polštářcích floxů a koberečcích tařic hovících si mezi kameny. Exotická podívaná pokračuje rozkvetlými orchidejemi, jež stejně jako sprekélie s ohnivým květem, přijaly ochranu mohutných stromů v horní části nově osázené skalky u kostela. Hru barev na různých místech zahrad rozehrávají prostřednictvím svých listů i hosty a dlužichy.

 

 

 Inspirací se mnohým dozajista stanou misky osázené sukulenty, z nich mnohé si nezadají s ozdobeným dortem. Kdo dá přednost drsnější kráse, toho zaujmou masožravky, které okupovaly jezírko v druhé zahradě.

Májová výstava skalniček Foto: e-Newspeak

 

Samozřejmě ve výsadbě nechybí ani tradiční rostliny jako nebesky modré hořce, oranžově svítící kuklíky, v různých barvách se prezentující levisie a orlíčky a mnoho dalších ze zahrad nám dobře známých skalniček a trvalek, z nichž některé překvapí netradiční barevností, jako například dvoubarevné chrpy a velkokvěté skalkové kosatce. Na objevení tu čekají i méně známé druhy, kterými nadšený zahrádkář může nově ozvláštnit svoji skalku či jinou část zahrady. Leckterou florální lahůdku si může koupit v květinové samoobsluze, kde tradičně členové kluby nabízejí své přebytky.

 

Co ocení asi všichni, kteří sem za hezkého počasí zavítají, je instalace nových laviček, na kterou, stejně jako na jezírko, několik let klub marně sháněl finanční prostředky či sponzora. Posedět se tak dá jak u obnoveného jezírka, tak v zadním traktu druhé zahrady, ale i podél cestiček.

 

Praktické informace

Výstava je otevřena do 24. května 2019, denně od 9 do 18 hodin ve Výstavním areálu zahrad v Praze na Karlově náměstí vedle Faustova domu (roh Vyšehradské ulice a Karlova náměstí).

Další informace najdete na webu Klubu skalničkářů Praha, nebo na jeho fb stránkách.

Výstava skalniček - plakát Oficiální zdroj: KSP

 

 

 

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.