Letní slavnosti staré hudby ve znamení ženské krásy

Letošní Mezinárodní hudební festival Letní slavnosti staré hudby, který je již neodmyslitelně spjat s koncertní nabídkou prázdninové Prahy, láká stejně jako předchozí ročníky na mimořádné hudební zážitky i vynikající interprety a již pošestnácté otevírá historické sály i hudební archivy. Jedinečná atmosféra festivalových koncertů je dána vytříbenou kombinací neotřelé programové nabídky, špičkových interpretů a pečlivě volených koncertních sálů. Návštěvníci koncertů tak budou mít opět příležitost poznat „starou hudbu“ v nových souvislostech a nechat se okouzlit zvukem historických hudebních nástrojů v překrásných interiérech pražských paláců a kostelů. Mottem festivalu, který se uskuteční mezi 13. červencem a 6. srpnem, je FEMINA AETERNA, čili „věčná žena“, ústředním tématem pak nejrůznější podoby ženské hudebnosti.

 Letní slavnosti staré hudby: Program Sibylla  Foto: Collegium Marianum, oficiální zdroj


Letní slavnosti staré hudby: Program Sibylla
Foto: Collegium Marianum, oficiální zdroj

 

„V dějinách byly ženy v hudbě považovány za výjimečný, nezřídka dokonce nevítaný jev. Přesto, jak ukazují novodobá zkoumání, vývoj světové hudby výrazně ovlivnila celá řada znamenitých skladatelek, interpretek i patronek umění, které však většinou rychle upadly v zapomnění,“ vysvětluje ředitelka festivalu Letní slavnosti staré hudby Markéta Semerádová.

 

Ženy o ženách

Objevná dramaturgie festivalu představí v průběhu léta například díla známé skladatelky a středověké donny universale Hildegardy von Bingen, zazní kompozice francouzské barokní umělkyně Elisabeth Jacquet de La Guerre i skladby inspirované osudy významných hrdinek křesťanské tradice (sv. Cecílie, Zuzany či Máří Magdalény) a příběhy ženských mytologických postav, jako jsou bájná královna Dídó či bohyně Kallistó a Diana. To vše v podání předních zahraničních i tuzemských interpretů. Vystoupí například brazilská sopranistka Luanda Siqueira, skvělý kontratenorista Terry Wey, charizmatická gambistka Lucile Boulanger, všestranná instrumentalistka Paulina van Laarhoven či fenomenální kytarista Quito Gato. Vrcholem festivalu pak bude uvedení barokní opery Calisto v podání souboru Collegium Marianum a divadelní společnosti Buchty a loutky. „Jestliže koncerty s ženskou tematikou dnes ‚zdobí‘ dramaturgii mnohých pořadatelů, Letní slavnosti staré hudby zasvětí tématu věčné ženy celý 16. ročník,“ dodává Markéta Semerádová.

Letní slavnosti staré hudby: gambistka Lucile Boulanger Foto: Olivier Hoffschir/Collegium Marianum, oficiální zdroj

Letní slavnosti staré hudby: gambistka Lucile Boulanger
Foto: Olivier Hoffschir/Collegium Marianum, oficiální zdroj

 

Od antiky k baroku

Šestnáctý ročník Letních slavností staré hudby, plný bohyň, žen a divoženek, začíná 13. července na Zámku Troja, což je místo nanejvýš případné. Stačí si připomenout, kvůli komu se vedla trojská válka. A kde jinde také vyprávět antické mytické příběhy o Ariadně a Bakchovi, Kefalovi a Prokris či o krásné pastýřce než na zámku hlídaném Titány? Líčení se ujme skvěle sehraný francouzský soubor La Sainte Folie Fantastique. Spolu se sopranistkou Maïlys de Villoutreys zanotují v rámci večera nazvaného La Muse „staré známé“, jako Françoise Couperina či Marca-Antoina Charpentiera, ale také „krásné neznámé“, například Elisabeth Jacquet de La Guerre nebo Julii Pinel.

Letní slavnosti staré hudby: La Muse - sopranistka Maïlys de Villoutreys Foto: Collegium Marianum, oficiální zdroj

Letní slavnosti staré hudby: La Muse – sopranistka Maïlys de Villoutreys
Foto: Collegium Marianum, oficiální zdroj

 

Druhý festivalový večer bude patřit půvabné francouzské šlechtičně Lauře de Noves. Milostné Sonety Lauře z pera italského knížete básníků Francesca Petrarcy zhudebnili výsostní skladatelé Monteverdi, Lasso, Marenzio a Palestrina. 16. července zazní v Míčovně Pražského hradu v podání holandské gambistky Pauliny van Laarhoven a dynamického ansámblu La Violetta.

 Letní slavnosti staré hudby: gambistka Paulina van Laarhoven  Foto: Sabrina van den Heuvel/Collegium Marianum, oficiální zdroj


Letní slavnosti staré hudby: gambistka Paulina van Laarhoven
Foto: Sabrina van den Heuvel/Collegium Marianum, oficiální zdroj

 

Oslnivě zářivá i záhadně vrtošivá luna měla pro lidstvo po staletí nesmírný inspirační potenciál. Strhující program v podání temperamentní formace Glossarium zachytí obraz Měsíce a jeho cyklických proměn tak, jak se po staletí objevoval v poezii, hudbě či výtvarném umění. Program 20. července v Zámku Troja představí hudbu různých epoch od renesance až po minulé století, ale také hudbu několika kontinentů. To vše v nastudování charismatického kytaristy Quita Gata, původem z Argentiny, ve spolupráci s uhrančivou brazilskou sopranistkou Luandou Siqueirou.

Letní slavnosti staré hudby: argentinský kytarista Quito Gato Foto: Collegium Marianum, oficiální zdroj

Letní slavnosti staré hudby: argentinský kytarista Quito Gato
Foto: Collegium Marianum, oficiální zdroj

 

Svatí Šimon a Juda se letos 22. července znovu shledají s Máří Magdalénou,a to symbolicky v kostele sv. Šimona a Judy. Při hudební hostině bude zmíněná trojice hloubat nad rozdíly mezi láskou nebeskou a láskou pozemskou. To vše za lahodného doprovodu německého souboru Les Cornets Noirs, kdy jeho protagonisté Frithjof Smith a Gebhard David zahrají k poctě krásné Magdaleny právě na tyto dřevěné dechové nástroje, zpravidla potažené černou kůží, jejichž měkký tón se zároveň vyznačuje jiskřivým zvukem historických žesťů. K jakému výsledku dojdou všichni přítomní, když svým hlasem přispějí také Tarquinio Merula, Benedetto Re či Orlando di Lasso?

Letní slavnosti staré hudby: Les Cornets Noirs Foto: Collegium Marianum, oficiální zdroj

Letní slavnosti staré hudby: Les Cornets Noirs
Foto: Collegium Marianum, oficiální zdroj

 

V pražských Emauzích se 27. července v programu Sibylla setkají hned tři mystické ženy: Panna Marie se svými dvěma prorokyněmi Sibyllou Tiburtinou a Hildegardou z Bingenu. Na koncertě zazní Hildegardiny chorální kompozice z rukopisu Riesencodex, přičemž půjde o náročné melismatické, v důsledku vlastně virtuózní kusy. Soubor Tiburtina Ensemble navíc přizval vynikající instrumentalistku Margit Übellacker s psaltériem, sopranistky Barbora Kabátková a Hana Blažíková zase při zpěvu zasednou ke gotické harfě.

Letní slavnosti staré hudby: Sibylla Tiburtina Foto: Collegium Marianum, oficiální zdroj

Letní slavnosti staré hudby: Sibylla Tiburtina
Foto: Collegium Marianum, oficiální zdroj

 

Koncert s hudebním názvem Hemiolen se odehraje na netradičním místě, totiž v Betlémské kapli. A je to místo plně příhodné, neboť se v něm staré potkává s novým. Také program, se kterým do Prahy 30. července zavítá švédské uskupení Silfver, je takový. Setkají se v něm proslulí lidoví muzikanti Pelle Björnlert a Johan Hedin se špičkovými hráči na barokní nástroje Norou Roll a Svenem Åbergem. Kromě lidových a barokních melodií se bude hojně improvizovat a vedle houslí, violy da gamba a loutny zazní také nyckelharpa, tradiční švédský lidový nástroj, který v sobě spájí to nejlepší z violy d’amore a niněry.

Letní slavnosti staré hudby: Hemiolen - Silfver Foto: Collegium Marianum, oficiální zdroj

Letní slavnosti staré hudby: Hemiolen – Silfver
Foto: Collegium Marianum, oficiální zdroj

 

Jako předehru k blížícímu se svátku Nanebevzetí Panny Marie lze chápat hudební slavnost, která se k poctě Panny Marie odehraje 30. července v jejím kostele s přízviskem Sněžná. Svou oddanost Bohorodičce vyzpívá mužská část ansámblu Cappella Mariana v čele s Vojtěchem Semerádem, přičemž k adoraci byl přizván ještě skvělý kontratenorista Terry Wey. Osou programu bude Palestrinova sbírka motet na motivy Šalomounovy Písně písní.

Letní slavnosti staré hudby: Maria - Cappella Mariana Foto: Collegium Marianum, oficiální zdroj

Letní slavnosti staré hudby: Maria – Cappella Mariana
Foto: Collegium Marianum, oficiální zdroj

 

Závěrečný večer Letních slavností staré hudby zve 6. srpna do Státní opery na originální provedení barokní opery Francesca Cavalliho Calisto v podání souboru Collegium Marianum a spřízněného nezávislého loutkového divadla Buchty a loutky. Nastudování je zcela v duchu dobové barokní praxe – vždyť k italskému divadlu neodmyslitelně patřily nejen loutky, ale též úpravy a aranže oper dle potřeb a přání impresária, zpěváků či publika. Důraz je kladen na srozumitelnost textu a námětu – libozvučné árie a expresivní recitativy v italštině střídají dialogy v češtině, odehrávající se na loutkové scéně. Inspirace barokní gestikou a dobovými scénickými efekty se odrazí v jevištním ztvárnění jednotlivých postav, jejichž představiteli jsou špičkoví vokální sólisté. V hlavní roli se představí Hana Blažíková, jejího svůdce rád zahraje a zazpívá Tomáš Král. Odolá nymfa božskému žáru, zahalenému do lechtivého humoru?

Letní slavnosti staré hudby: Calisto - Hana Blažíková a Tomáš Král Foto: Jiří Sláma/Collegium Marianum, oficiální zdroj

Letní slavnosti staré hudby: Calisto – Hana Blažíková a Tomáš Král
Foto: Jiří Sláma/Collegium Marianum, oficiální zdroj

 

PROGRAM FEMINA AETERNA

 

pondělí 13. 7. 2014, 20.00
Zámek Troja, U Trojského zámku 1, Praha 7
La Muse
Múzy a hrdinky francouzské barokní hudby
(M. P. de Montéclair, E.-C. J. de La Guerre, F. Couperin)
Maïlys de Villoutreys – soprán

LA SAINTE FOLIE FANTASTIQUE (Francie)
Lucile Boulanger – viola da gamba

 

čtvrtek 16. 7. 2015, 19.30

Pražský hrad, Míčovna, Praha 1

Laura

Petrarcovy sonety v renesančních madrigalech

LA VIOLETTA (Nizozemí)

Paulina van Laarhoven – viola da gamba

 

pondělí 20. 7. 2015, 20.00

Zámek Troja, U Trojského zámku 1, Praha 7

La Luna

Sedm staletí ve svitu měsíce – iberoamerická hudební inspirace

(M. Machado, G. Garau, J. Vásquez, E. Granados)

Luanda Siqueira (Brazílie) – soprán

GLOSSARIUM (Španělsko)

Quito Gato (Argentina)– barokní kytara

 

středa 22. 7. 2015, 19.30

kostel sv. Šimona a Judy, Dušní, Praha 1

Magdalena

Mezi láskou nebeskou a láskou pozemskou

(T. Merula, G. Frescobaldi, G. P. Cima, M. Cazzati)

Frithjof Smith, Gebhard David – cornettino, cink

LES CORNETS NOIRS (Německo)

 

pondělí 27. 7. 2015, 20.00

Emauzské opatství, kostel Panny Marie na Slovanech, Vyšehradská 49, Praha 2

Sibylla

Hudební vize Hildegardy z Bingenu

TIBURTINA ENSEMBLE (Česká republika)

Barbora Kabátková – soprán, středověká harfa, umělecká vedoucí

Hana Blažíková – soprán, středověká harfa

Margit Übellacker – psaltérium

 

čtvrtek 30. 7. 2015, 19.30

Betlémská kaple, Betlémské náměstí 255-4, Praha 1

Hemiolen

Severské lidové baroko

SILFVER (Švédsko)

Johan Hedin – nyckelharpa

Pelle Björnlert – housle

Nora Roll – viola da gamba

Sven Åberg – loutna

 

pondělí 3. 8. 2015, 20.30

kostel Panny Marie Sněžné, Jungmannovo náměstí 18, Praha 1

Maria

Obraz Panny Marie v dílech renesančních mistrů

Terry Wey – kontratenor

CAPPELLA MARIANA (Česká republika)

Vojtěch Semerád – tenor, umělecký vedoucí

 

čtvrtek 6. 8. 2015, 19.30

Státní opera, Wilsonova 4, Praha 1

Calisto

Barokní opera Francesca Cavalliho

Hana Blažíková – Calisto

Barbora Kabátková – Diana, Giunone

Jan Mikušek – Endimione

Tomáš Lajtkep – Mercurio

Tomáš Král – Giove, Giove in Diana

COLLEGIUM MARIANUM

BUCHTY A LOUTKY

Vít Brukner – režie

Robert Smolík – scéna a marionety

Jana Semerádová – hudební nastudování

 

 

Vstupenky již v prodeji

Předprodej vstupenek bude zahájen 5. května, vstupenky je možné rezervovat i zakoupit online přímo na www.letnislavnosti.cz. Festivalová pokladna je otevřena od 6. května 2015 každou středu od 10:00 do 18:30. V červenci a v červnu je pokladna otevřena každé pondělí a středu od 10:00 do 18:30. Vstupenky na koncert odehrávající se na Pražském hradě (16. 7. 2015) lze zakoupit také v Informačním středisku na II. nádvoří Pražského hradu. Již tradičně pořadatel nabízí množstevní slevu 4+: při zakoupení stejného počtu vstupenek na 4 a více akcí bude poskytnuta 20% sleva z ceny každé vstupenky. Systém slev a bonusů výrazně rozšiřuje program pro členy klubu Collegium. . Senioři a studenti mají vstupné levnější o 10 %.

 

 

Zdroj: Collegium Marianum

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.