Letenský Metronom udal svému autorovi, sochaři Vratislavu Karlu Novákovi poslední takt

Ve středu 12. února 2014 zemřel sochař, šperkař a vysokoškolský pedagog Vratislav Karel Novák (*1942), který svými kinetickými objekty ozvláštnil českou krajinu a šperky pak prostor lidského těla. Pamětníci si vybaví jeho představení širší veřejnosti v prvních ročnících časopisu Bydlení či společenských magazínech jako Čtení 70 apod.

portret-v-k-novak

 

Z technicistních prvků konstruoval Vratislav Karel Novák téměř nehmotná díla plná poezie a křivolakého pohybu nabízející nečekané pohledy do lidské duše.

K prvním výrazným vystoupením V. K. Nováka patřila účast na projektu Socha a město realizovaném v roce 1969 v Liberci, jenž přinesl interakci současných objektů s geniem loci rozmanitých částí města. Dlouhou řadu Novákových samostatných výstav zahájily Cykloty, představené v pražském Divadle v Nerudovce na sklonku 70. let. Energie, velkoryse zachycená autorovými rozměrnými exteriérovými plastikami, se v komorních „cyklotech“ soustředila do mechanismů, uváděných do chodu pohybem ruky.

 

Aktivní šperk

Akce lidského těla propojuje v Novákově díle svět konceptuálního umění s oblastí šperku. Na samou hranici tvorby šperku V. K. Novák dospěl v sériích dotýkání těla světlem, jejichž hmotným dokladem zůstávají fotografie realizované samotným autorem i ve spolupráci s fotografy Pavlem Baňkou, Tono Stanem, Lubošem Dvořákem či Josefem H. Honzíkem. Intenzita propojení výtvarného díla s lidským tělem vrcholí v sérii šperků z kovových strun a skleněných střepů, které vzrušují nositele i diváky připomínkou lidské zranitelnosti.

v-k-novak_1a

 

Nejen Metronom

V povědomí kulturní veřejnosti ovšem zůstávají zejména Novákovy monumentální realizace v Jablonci nad Nisou, Liberci či americkém Cincinnati. Nejvíce bývá diskutován mechanický objekt Metronom. Usazený na soklu někdejšího pomníku J. V. Stalina na hraně Letenské pláně v Praze jako součást Všeobecné československé výstavy v roce 1991, je chápán tak, že odměřuje svým kyvadlem náš pozemský čas i příklon k pravici či levici.

 

Podnětný pedagog

Nekončící výzva k objevování sebe samých charakterizuje nejen Novákova umělecká díla, ale též jeho pedagogické působení. Během více než dvou desetiletí probouzel nespoutané hledačství v atmosféře plné svobody a otevřenosti ve studentech oboru kov a šperk Vysoké školy uměleckoprůmyslové v Praze a Fakulty umění a designu Západočeské univerzity v Plzni. Díky tomu jsou již dnes v českých i zahraničních muzejních sbírkách zastoupeny nejen práce V. K. Nováka, ale též řady jeho žáků.

 

CV prof. Vratislava Karla Nováka

13. 12. 1942 – 12. 2. 2014

 

1961  

dokončil studia na Střední průmyslové škole bižuterní v Jablonci nad Nisou (obor rytí kovů)

1967

dokončil studia na Vysoké škole uměleckoprůmyslové v Praze (v ateliéru uměleckého zpracování kovů)

1969  

kolektivní výstava Socha a město, Liberec

1984

realizace kinetické plastiky nad rychlostní silnicí v Chomutově – Jirkově

1985  

realizace světelné plastiky pro areál elektrárny v Prunéřově

1986  

společná výstava českých šperkařů (Cepka – Novák – Prášil), Galerie Am Graben, Vídeň

1990-2007 

vedl ateliér Kov a šperk na Vysoké škole uměleckoprůmyslové v Praze

1993    

samostatná výstava Zveřejnění, Moravská galerie v Brně

1994 

jmenován profesorem Vysoké školy uměleckoprůmyslové v Praze

1996 

získal zlatou medaili na Internationale Handwerkmesse v Mnichově

2008-2014  

vedl ateliér META/LL/UM – Design kovu a šperku na Fakultě umění a designu Západočeské univerzity v Plzni

 

Zdroj: Uměleckoprůmyslové museum v Praze

 

Mohlo by vás také zajímat: Jiří Harcuba – Sbohem pane profesore

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.