Legendární Bez ladu a skladu slaví 30. let od svého vstupu na hudební scénu

Legenda slovenské alternativní scény 80. a 90. let – trenčínská kapela Bez ladu a skladu se rozjíždí na turné u příležitosti oslav třiceti let na scéně, na němž je podpoří o deset let mladší kultovní, garážově punk-popová bratislavská kapela Para. První koncert se uskuteční 5. listopadu v Ostravském klubu Garage a pražský Palác Akropolis uvítá slovenské bratry v rock’n’rollovo punkově novovlné zbrani o den později, 6. listopadu. Česká metropole v turné chybět nemohla, vždyť velký triumf kapely začal před 29 lety právě v Praze. Poté se oba bandy vrátí na rodné Slovensko, kde jejich triumfální jízdu, která připomene i česko-slovenskou rockovou vzájemnost, zažije dalších 10 měst.

Bez Ladu a skladu Foto: Ctibor Bachratý/SMART Communication, oficiální zdroj

Bez Ladu a skladu
Foto: Ctibor Bachratý/SMART Communication, oficiální zdroj

 

Bez ladu a skladu se v bývalém Československu stali kultovní kapelou. Čechám, zvyklým si realitu (nejen) té doby pojmenovávat spíše nekonkrétní skepsí a kafkovskými jinotaji, náhle někdo vyrazil dech přímočarostí, originalitou i humorem. V roce 1986 došlo k zvláštní akci zvané Rockfest, kde se poprvé proťaly cesty víceméně nezávislé hudební scény s konformním prostorem tehdejšího Paláce kultury, zvaném nepříliš lichotivě Pakul. Kdo ovšem byl tehdy ve sjezdovém sále, nezapomene na zjevení, které způsobila parta trenčínských teenagerů, která si přivezla jako frontmana mladšího, teprve třináctiletého bratra baskytaristy – Miša Kaščáka. Všichni byli šokovaní písní Udavač, která měkkou slovenštinou zcela tvrdě a přesně trefila realitu marasmu rozvitého socialismu. Když zazněl poprvé ironický finální slogan “Udávám, udávám, udávám RYTMUS”, osvobozující exploze smíchu a nadšení plného auditoria zatřásla nejen obskurním svatostánkem moci.

 

Nicméně vše nasvědčuje tomu, že rozličná témata, která s poetickou elegancí i řezavým humorem Bez ladu a skladu nasvěcují z různých úhlů, jsou stále aktuální. A kapela má při svých nepříliš častých návratech na pódium stále dost energie, aby si s nimi poradila. Dokáže to, společně se spřátelenou Parou, jejíž mix punku, ska a funku se také umí trefit do černého, i na koncertech v Praze, Ostravě a deseti slovenských městech. Třicetiletí Bez ladu a skladu s dvacetiletou Parou tak jistě připraví všem nezapomenutelné večery.

Michal Kaščák na společném koncertu Bez ladu a skladu a Para Foto: SMART Communication, oficiální zdroj

Michal Kaščák na společném koncertu Bez ladu a skladu a Para
Foto: SMART Communication, oficiální zdroj

 

Koncert v ostravském klubu Garage začíná 5. listopadu od 20.00 hodin, v pražském Paláci Akropolis se 6. listopadu bude začínat v 19.30. Další informace na webech Paláce Akropolis a Garage clubu . Předprodej vstupenek na koncerty v místech konání a sítí Ticketpro.

 

 

Kompletní program turné

5.11. Ostrava, Garage club

6.11. Praha, Palác Akropolis

10.11. Nitra, Klub Tatra

11.11.Poprad, Rock Fabrik

12.11. Košice, Tabačka

13.11. Žilina, Synagóga

14.11. Piešťany, Elektrárňa

19.11. ZVOLEN, VAD

20.11. Trenčín, Piano klub

25.11.Trnava , Art klub

26.11. Banská Bystrica, Záhrada CNK

28.11. Bratislava, Stará Tržnica​

 

Bez ladu a skladu

Kapela se dala dohromady na trenčínském gymnáziu v roce 1985. Průlomové koncerty v bratislavském klubu Mladá garda přinesly pozvání právě na pražský Rockfest, kde se takřka přes noc stali kultovními hvězdami československé nezávislé scény i undergroundu. Legendární pražský Junior klub Na chmelnici pak nemíval problém vyprodávat čtyři koncerty ve dvou dnech. Kapela, k jejíž image patřily černé obleky s bílými košilemi, úzké černé kravaty a bílé ponožky, ale hlavně originální, rytmicky úderná hudba, využívající prvky minimalismu, punku či nové vlny a poetické, leckdy sžíravě černohumorné texty s prvky dada, se dostával často do konfliktu s mocí a jejími cenzory. Přesto se jí podařilo usadit se pevně na kulturní mapě rodného Slovenska i Čech, vyjela i na turné do Francie či Polska. Kapela má na kontě tři studiová alba (Xmetov, Horúce hlavy, Iba raz), několik neoficiálních záznamů koncertů a jedno DVD (8505). Svoji činnost Bez ladu a skladu ukončili v roce 1997, jejich občasné návraty na pódia však dodnes patří k mimořádným událostem. V roce 2009 je americký deník New York Times po právu zařadil mezi “skupiny, které přispěly k pádu železné opony…” Michal Kaščák je na hudební scéně ostatně stále nepřehlédnutelnou osobností: Je zakladatelem a ředitelem jednoho z nejlepších a největších evropských festivalů, trenčínské Pohody.

 

Skupina Para

Vznikla v bratislavských garážích v roce 1995, od roku 1998 po příchodu frontmana Tomáše Šedivého – Laskyho se datuje její nástup do širšího povědomí. Vybudovala si osobitý styl, její písničky jsou snadno rozpoznatelné a bývají označovány jako “silné písně s civilními texty a nosnými refrény, které se dobře pamatují a na koncertech se s oblibou skandují…” Ty z nich spolu s nekompromisním nasazením hudebníků na pódiu a jejich přirozeným komunikačním talentem tvoří jednu z nejlepších koncertních kapel na Slovensku.

Para Foto: SMART Communication, oficiální zdroj

 

 

Zdroj: agentura Dr.Horák, SMART Communication

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.