Kurkumová pasta: Pro chuť i pro zdraví

Zlatá královna, i tak se přezdívá koření kurkuma, jež se hojně používá nejen pro jeho specifickou lahodnou chuť, ale také pro léčivé účinky. Ostatně kurkumou se léčilo již v počátcích ájurvédy, patrně nejstarší celostní medicíny na světě. Kurkuma patří mezi přírodní antibiotika s protibakteriálním a protivirovým účinkem, má silně barvící vlastnosti a bývá součástí kari koření.

 Kurkumová pasta Foto: Hradecké delikatesy, oficiální zdroj

Kurkuma, nebo také indický šafrán, má původ pravděpodobně právě v Indii. Své stálé místo má jak v indické kuchyni , tak velmi v ájurvédédské medicíně, podle níž přispívá všeobecně ke zlepšení zdraví a posílení imunity. Kromě léčivých účinků a lahodné chuti se stává také vyhledávanou složkou kosmetických produktů. Navzdory své zlaté barvě dokáže například vybělit zuby.

 

Kurkumová pasta

Novinkou mezi českými výrobky je kurkumová pasta. V rodinné manufaktuře Hradecké delikatesy ji připravují z čerstvého kořene, díky čemuž si uchovává svou nádhernou žlutou barvu i vynikající plnou chuť. Obsahuje totiž jen tři ingredience – kurkumu (minimálně 52 %), olivový olej a umeocet. Pasta je šetrně pasterována, bez chemických konzervantů, aromat, lepku, laktózy a GMO. Využití je rovněž pestré – od namazání na bagetku, až po přísadu do řady jídel teplé i studené kuchyně. Lahodná je také k sýrům, zelenině či na grilované pochoutky, k ochucování teplých jídel, nebo naopak jako dip. Fantazii se meze nekladou. Inspirací mohou být i následující recepty.

Kurkumová pasta je k dostání v e-shopu Hradecké delikatesy za cenu – 100 g = 130 Kč. Více informací najdete na www.hradeckedelikatesy.cz

 

Kurkumová rýže

 Kurkumová rýže Foto: Hradecké delikatesy, oficiální zdroj

 

1 hrnek rýže Basmati

1 malá cibule

1 stroužek česneku

2 lžičky Pasty z kurkumy HD

1 lžička mletého zázvoru

4 tobolky kardamomu

½ konzervy kokosového mléka

sůl

citronový šťáva

1 lžíce hnědého cukru

1 lžíce másla

 

V litinovém hrnci nebo pánvi na lžíci másla zpěňte najemno nasekanou cibuli a česnek. Rýži důkladně propláchněte v cedníku vodou. Přidejte ji do hrnce k cibuli a česneku a důkladně zamíchejte. Přidejte zázvor, pastu z kurkumy, kardamom, necelou lžičku soli, lžičku cukru a pár kapek citronové šťávy. Obsah hrnce zalijte kokosovým mlékem a vodou, tak aby hladina tekutiny byla cca na dva prsty nad rýží. Přiklopte a vařte do změknutí rýže.

 

 

Zlaté kuřecí steaky

 Zlaté kuře Foto: Hradecké delikatesy, oficiální zdroj

 

700 g kuřecích stehenních řízků

2 lžičky Kurkumy pasty HD

1 lžíce Česnekového pesta HD

1 lžička mletého římského kmínu

1 lžička mletého zázvoru

1 lžička mleté skořice

1 lžička mletého kardamomu

sůl

pepř

olej nebo bílý jogurt

 

Kuřecí maso z obou stran osolte.

Připravte si marinádu: do asi 100 ml slunečnicového oleje (nebo bílého jogurtu či zakysané smetany) zamíchejte 2 lžičky kukrumové pasty a lžíci Česnekového pesta, společně zamíchejte. Pak přidejte římský kmín, mletou skořici, kardamom, zázvor a trochu čerstvě namletého pepře, smíchejte a lehce osolte. Do marinády dejte maso a nechte ho minimálně 5 hodin v lednici odpočívat.

Rozpalte gril, na mřížce pak opékejte marinovaná kuřecí stehna z obou stran. Během grilování můžete maso ještě jednou potřít partou z kurkumy.

 

 

Polévka z pečeného květáku s kurkumou

 Polévka z květáku Foto: Hradecké delikatesy, oficiální zdroj

 

1 malý květák

½ žluté cibule

1 mrkev

1 stroužek česneku

1 lžička pasty z kurkumy HD

1 lžička mletého římského kmínu

1 lžíce sekaného čerstvého zázvoru

150 ml smetany ke šlehání

1 lžíce másla

sůl

pepř

1 lžíce hnědého cukru

pár kapek citronové šťávy

7 ml zeleninového vývaru

olivový olej

 

Květák rozeberte na růžičky, rozprostřete ho na plech, pokapejte olivovým olejem a dejte péct do rozpálené trouby na 180 stupňů, asi na 20 – 30 minut.

V hrnci na másle orestujte na kolečka nakrájenou mrkev společně s nasekanou cibulí. Až začne mrkev barvit, přidejte na plátky nasekaný česnek a zázvor. Společně restujte asi minutu, pak přidejte římský kmín, lžičku kukrumy, orestujte a zalijte vývarem. Vařte asi 15 minut.

Pak přidejte upečený květák a vše rozmixujte dohladka. Polévku zjemněte smetanou a dochuťte solí, pepřem, troškou citronové šťávy a cukrem.

Polévku servírujte ozdobenou trochou kurkumové pasty s opečeným světlým chlebem s Česnekovým pestem HD.

 

 

Zdroj: Hradecké delikatesy

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.