Kruh: Téma letošní výstavy v Galerii Jan Svatoš

Kostelec nad Černými lesy je městem keramiky, a především na ni, konkrétně na keramickou plastiku je zaměřena i Galerie Jan Svatoš, jejíž majitelé spojili svůj profesní život právě s tímto výtvarným odvětvím.Každoročně také pořádá dlouhodobou tématickou výstavu. Letos se na ní prezentují práce na téma „kruh“. Výstava potrvá do 26.10.2019.

Galerie Jan Svatoš: Šárka Radová Foto: e-Newspeak

Galerie Jan Svatoš: Šárka Radová
Foto: e-Newspeak

 

Prodejní galerie působí ve dvou rovinách, a to v prostoru rekonstruované stodoly, tak v rozlehlé zahradě, kde jsou díla působivě zasazena do přírodního prostředí. Mezi vystavenými díly nechybí ani ta, jejichž autorkou je kurátorka galerie, Štěpánka Bašková.  Ze zvučných jmen se tu můžete setkat například s Šárkou Radovou, která je zde aktuálně zastoupena nepřehlédnutelnou plastikou v podobě lidského řetězu, nazvanou Kruh přátel, dalším z jmen je Eva Roučka, která tu má plastiky věnované „pohybu“, lehký sarkasmus výtvarných prací umocňují i jejich názvy jako Honba za… či Chyť si mě. Ptačí sněm tu zajistila Jitka Wernerová. Zdatně jí se svým zoo koutkem sekunduje Prokop Veselý. A neustálý dohled nad děním v zahradě mají i Kočky Marka Diase.

Galerie Jan Svatoš: Štěpánka Bašková Foto: e-Newspeak

Galerie Jan Svatoš: Štěpánka Bašková
Foto: e-Newspeak

 

Zastoupeny jsou i skleněné plastiky, jako barevné kuličky Spring Coll od Bystro Designu, nebo Cesta a Objekt Šárky Zikmundové.

Bizarní tvory, jak z filmu Mars útočí poslal na výstavu Šimon Fibrich. Na jeho pojetí Labutě, Mouchy či Krásné paní Edisonové jen těžko zapomenete.

Galerie Jan Svatoš: Šimon Fibrich Foto: e-Newspeak

Galerie Jan Svatoš: Šimon Fibrich
Foto: e-Newspeak

 

 

Galerie má další trumfy

Přestavba původních hospodářských objektů na galerii a keramický ateliér a přístavba obytného domu i originální vyhlídkové věže je dílem architekta se svébytným rukopisem, Jana Línka. Návštěvníci galerie se tak mohou blíže seznámit s jedním z jeho projektů.

A pokud se Vám klidné místo s výhledem na kostelecký zámek zalíbí, můžete si tu uspořádat třeba svatbu. V krásné, intimní zahradě, skryti před zraky nezvaných všetečků.

Galerie Jan Svatoš v Kostelci nad Černými lesy - areál Foto: e-Newspeak

 

Praktické informace

Galerie Jan Svatoš sídlí v Kostelci nad Černými lesy, jen pár kroků z náměstí, v Prokopově ulici 1095. Otevřena je od dubna do října.
Pátek: 14 – 17 hod.
Sobota, neděle: 10 – 12 a 13 – 17 hod.
Dopravní spojení z Prahy je příměstskými autobusy, pohodlně se sem dostanete i vlastním autem po hlavních trasách.

Další informace o galerii, vystavujících umělcích a dalších službách najdete na jejím webu.

Galerie Jan Svatoš v Kostelci nad Černými lesy - zahrada Foto: e-Newspeak

 

 

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.