Krobotova „Ospalá Díra“

Miroslav Krobot, známý především jako šéf oceňovaného pražského Dejvického divadla, ale v posledních letech také populární jako herec z filmů Okresní přebor – Poslední zápas Pepika Hnátka, Alois Nebel, Revival či Příběhy obyčejného šílenství, začal režírovat svůj celovečerní debut Díra u Hanušovic, k němuž napsal scénář společně se svým spolužákem z gymnázia, dnes psychologem Lubomírem Smékalem.
miroslav-krobot-perex-a_johanna-tesarova_dira-u-hanusovic

 

Jde o naprosto současný příběh mladé ženy, která namísto kariéry učitelky vede na malé vesnici hospodu, v níž se scházejí všichni obyvatelé. Hlavní hrdinka Maruna (Tatiana Vilhelmová) žije na statku s mladší sestrou Jarunou (Lenka Krobotová) a autoritativní matkou (Johanna Tesařová) a mezi několika místními neperspektivními muži aktivně hledá životního partnera. Film vypráví také příběhy několika dalších obyvatel, jejichž osudy se vzájemně proplétají. Děj je zasazen do horské vesnice kdesi v Jeseníkách, odkud pocházejí i oba autoři scénáře Krobot a Smékal, čehož při jeho psaní patřičně využili.

Ve filmu dále hrají Ivan Trojan, Jaroslav Plesl, David Novotný, Lukáš Latinák, Hynek Čermák nebo Simona Babčáková. Poetika snímku vyžaduje podle tvůrců špičkové herce, a tak není divu, že Miroslav Krobot obsadil převážně ty, s nimiž měl možnost spolupracovat na divadle.

 

Jak se dělá Díra do světa

„Náš film má několik inspirací. Například poetiku a vnitřní humor Akiho Kaurismäkiho nebo bratří Coenů, ale nechali jsme se inspirovat i dílem bratří Mrštíků,“ nastiňuje Miroslav Krobot. Svého dlouholetého přítele Lubomíra Smékala původně oslovil kvůli scénáři o stalkingu, ale postupem času z toho vznikla právě Díra u Hanušovic. Odlišnost profesí režiséra a psychologa pomohla tvůrcům při psaní rolí a poskytovala širší škálu pohledů na situace a příběhy postav. „Důležité však bylo, že jsme se sešli nad tématem, které bylo nám oběma hodně blízké, a že jsme se zase bavili. Příběh filmu odpovídá našemu vnímání doby, atmosféře ve společnosti, kdy lidé často ztrácejí pocit, že mohou sami něco ovlivnit místo toho, aby se pokusili o změnu,“ vysvětluje  spoluautor scénáře Lubomír Smékal. Oba scenáristé se o svém filmovém debutu vyjadřují jako o filmu, v němž obecně platí, že kdo uteče včas, vyhraje, a proto je Díra u Hanušovic výrazem respektu k těm, co zůstávají. „Co se týče žánru, napadá nás ‚existenciálně laděná černá komedie‘, což je dostatečně nesrozumitelné, takže by to mohlo sedět,“ shodují se oba tvůrci.

 
Široká spolupráce

Producentem filmu je Ondřej Zima ze společnosti Evolution Films, která produkovala například snímek František je děvkař nebo vyrobila úspěšný hraný seriál Okresní přebor. Koproducentem filmu je ostravské studio České televize. „Krobotův filmový debut, se nejen dějově, ale i realizačně odehrává v prostředí zapadlé vesnice na Jesenicku. Je tedy více než logické, že vstup České televize do tohoto projektu je spojen s jejím ostravským studiem,“ říká kreativní producentka ČT Kateřina Ondřejková. Film vzniká za finanční podpory Státního fondu kinematografie a dále za podpory Olomouckého kraje a Jeseníky – Sdružení cestovního ruchu. Do kin uvede film distribuční společnost EEAP Film Distribution CZ-SK v roce 2014.

 

Zdroj: Evolution Films

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.