Koncert pro Barborky: Happening na Masarykově nádraží

Ve čtvrtek 4. prosince od 15.30 do 18.30 hodin se prostor historické haly nejstaršího pražského nádraží promění na nostalgickou atmosférou prostoupený koncertní sál, v němž bude probíhat neobvyklá hudební produkce, která nabídne hned dvě porovnání hudby. V prvním případě půjde o porovnání naživo zpívaných písniček s překladem do znakového jazyka, ve druhém o porovnání živě hrané hudby a stejné hudby reprodukované bezdrátovými a klasickými sluchátky.

Plakát Koncertu pro Barborky Oficiální zdroj: Panter

Romantická hala nádraží z litiny a skla si připomene dávno zapomenuté melodie a tradiční český svátek sv. Barbory. Hlavním záměrem akce je propojení hudby pro všechny s krásným prostředím, přístupným široké veřejnosti a s připomenutím kouzla předvánoční doby. Na vystoupení se vystřídají různé soubory a jednotlivci. Dívčí fagotové kvarteto Dudlajdá fagotiky zahraje repertoár pro potěšení z klasické i novější hudby. Swingové trio Blue Star představí filmovou hudbu 30. a 40. let. Dále diváci uslyší Miloše Novotného a jeho band nejen s loňským vánočním hitem „Soby na nebi neuvidíš“, ale i s dalšími písničkami. Vystřídají je studenti Konzervatoře Jana Deyla pro slabozraké a zahrají směs vánočních melodií, studentky 6. ročníku dokonce předvedou i step. Třešničkou, kterou během odpoledne uslyšíme několikrát, bude píseň známé interpretky Michelle B. Andělí křídla, která bude simultánně tlumočena do znakového jazyka. Tuto píseň připravila nezisková společnost ORBI PONTES.

 Ojedinělý koncert bude přenášen do sluchátek, které budou nabízet hostesky v celém prostoru nádraží, aby ruch dopravního uzlu nijak nenarušil požitek z hudební produkce.

Happeningové odpoledne na Masarykově nádraží bude uvádět moderátorka Lenka Vodná .

 

Jak zní nástroj „co dům dal“

Hlavním aktérem koncertu bude hudební nástroj, respektive nástroje, které se skládají z komína, hole a boty. Zní to možná překvapivě, ale jde o klasický nástroj, který známe pod označením FAGOT.

Stačí mrknout třeba na Wikipedii a dozvíte se, že Fagot je dechový dřevěný hudební nástroj vyrobený zpravidla z  javorového dřeva, se strojkem z dvojitého třtinového plátku, který vznikl v Itálii v 16. století, a jehož název pochází z italského fagotto – svazek, otep.

Na akci si budete moci živě i na sluchátka poslechnout krásnou hudbu v podání dívek z fagotového kvarteta Dudlajdá fagotíky. 

 

Charita, soutěž i trocha byznysu

Kromě hudby si návštěvníci mohou vychutnat i šálek čerstvě pražené kávy za poloviční cenu, výtěžek z prodeje bude věnován na podporu Deylovy konzervatoře a neziskové společnosti Orbi Pontes.

 Houkáním vlaků nerušenou, jedinečnou show zajistí nová sluchátka URBANITE a MOMENTUM značky SENNHEISER, jejich kvalitu prověří posluchači přímo v reálném prostředí. Nebude chybět ani vánoční soutěž o selfie se sluchátky o předplatné časopisu Muzikus a výjimečná sleva na sluchátka Sennheiser, kterou může získat každý, kdo se přijde na nádraží podívat.

Domů si každý může odnést třešňovou snítku – symbol svátku sv. Barbory.

Další informace na www.panter-praha.cz

 

Zdroj: Panter

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.