Kokos trochu jinak

Kokos se nám vybaví nejčastěji ve své naturální podobě, tedy jako velký chlupatý ořech nebo ve formě nastrouhané dužiny, kterou jsou dozdobeny a ochuceny různé dezerty. Milovníci exotické kuchyně si kokos spojí s některým z indických, malajských a dalších východních jídel nebo méně tradičního chili con carne. Kokos však nabízí kromě dužiny a mléka i další možnosti jak ho jako surovinu využít v kuchyni.

kokos

 

Kokosový olej bez vůně 

Jedná se o olej lisovaný za studena, který má všestranné využití. Je výborný na vaření, pečení, smažení, ale i do studené kuchyně. Podporuje trávení a správnou činnost metabolismu, neoxiduje a je stabilní i při vysokých teplotách. Ač obsahuje nasycené kyseliny, není třeba se obávat zvýšení cholesterolu. Jídlům navíc dodává lahodnou chuť a punc exotiky.

purityvision_bio_kokosovyolej_175kc_zdroj_foto_prozdravicz

 

Kokosový cukr 

Kokosový cukr patří mezi skutečné delikatesy a současně našemu tělu prospívá. Nízký glykemický index (35) ho činí vhodným sladidlem pro mírné diabetiky a také pro ty, kteří upřednostňují sladidla nezatěžující slinivku. Jeho sladivost je přitom stejná jako u klasického bílého cukru, kokosový cukr však není rafinovaný. Obsahuje vysoké množství minerálů, bohatý je rovněž na vitamíny skupiny B. Má jemně karamelovou příchuť, což ho předurčuje ke slazení kávy, kakaa, smoothie, koktejlů, k přislazení obilných kaší, jogurtů apod.

iswari_bio_kokosovycukr_129kc_zdroj_foto_prozdravicz

 

Obě suroviny z bio produkce jsou k dostání například v internetovém obchodě Prozdravi.cz.

 

Zdroj: Prozdravi.cz

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.