Klavírní hvězda Francesco Tristano poprvé zavítá do Prahy

Virtuosita, důvěrná znalost klasického repertoáru, inovace a definice vlastní skladatelské cesty – to vše nacházíme v hudbě mimořádného klavíristy a skladatele Francesca Tristana. Výrazný umělec a muž mnoha talentů se představí v české premiéře 20. října v pražské La Fabrice v sólovém klavírním recitálu.

Francesco Tristano  Foto: Marie Staggat/Stzruny Teens, oficiální zdroj

Francesco Tristano
Foto: Marie Staggat/Stzruny Teens, oficiální zdroj

 

Původně specialista na J. S Bacha a rising star Carnegie Hall se po postgraduálních studiích na Julliard school of New York stal též klíčovým představitelem nového hnutí, které tvůrčím způsobem zkoumá křižovatku mezi klasickou a elektronickou hudbou. S neuvěřitelnou lehkostí kombinuje žánry a styly, boří hranice a vždy přináší něco nového. Daří se mu tak sdružovat publikum různých hudebních světů. „Hranice existují pouze tehdy, pokud je chcete vnímat. Hudba je synonymem svobody,“ vysvětluje nadaný umělec v nedávném rozhovoru.

 

Koncert pro teenagery

Francesco Tristano vystoupí 20. října v La Fabrice v rámci festivalu pro teenegery Struny TEENS ve spolupráci s Prague Music Performance. Tento den festival kromě sólového recitálu Francesca Tristana nabídne i Festivalový MEET-MIX pod taktovkou patrona Endrua a jeho hostů či výtvarný POP-PAP workshop. Mladí návštěvníci se tak budou moci zblízka seznámit například se zpěvákem Ondřejem Rumlem, nepřehlédnutelnou zpěvačkou kapely Mydy Rabycad Žofií Dařbujánovou, hudebním chameleonem Antonínem Dlapou či beatboxery a skvělým muzikantem Jenem Hovorkou.

V Praze na sólovém klavírním recitálu zazní vlastní tvorba Francesca Tristana z jeho posledního autorského alba Piano Circle Songs, které vyšlo v minulém roce pod hlavičkou Sony Classics. „Chtěl jsem posluchače přenést dovnitř klavíru a dát mu dojem, že je tímto mohutným nástrojem obklopen,“ komentuje své album Francesco v rozhovoru pro londonjazznews.com. Francescův široký hudební záběr ilustruje i jeho osobní výběr programu pražského koncertu: s jeho vlastní tvorbou se protnou světy starých mistrů i ikon 20. století. Tento večer zazní též Francouzská suita č. 2 od Johanna Sebastiana Bacha, In a Landscape od Johna Cage či Fantasia in D Jana Pietrszoona Sweelincka. Den před koncertem umělec povede na pozvání PMP ve spolupráci s Českou filharmonii Master class v Sukově síni Rudolfina.

 

Program Struny TEENS:

16:00 – 18:30      Výtvarný POP-PAP atelier

16:00 – 18:00      Festivalový MEET-MIX

18:30 – 19:30      All Star Jam

20:00                    Francesco Tristano

 

Více informací naleznete na www.strunyteens.cz nebo na www.facebook.com/strunyteens/.

 

Vstupenky a něco doporučení

Vstupenky jsou v prodeji na oba dva programové bloky zvlášť, v síti Goout.cz a Webticket.cz. Pořadatelé doporučují nechat na odpolední program rodiče doma. Na koncertě Francesca Tristana od 20:00. První blok (Festivalový MEET-MIX, All Star Jam a POP-PAP ateliér) za cenu 200 Kč a druhý blok (koncertní recitál Francesca Tristana) 450/250 Kč dospělý/student. Na Master class Francesca Tristana 19. října od 10:00 je nutné rezervovat předem na webu ČF.

 

Kdo je Francesco Tristano

Umělec mnoha talentů: pianista, skladatel, producent elektronické hudby, který ve své hudbě kombinuje éry, žánry a styly. Téměř všechny jeho aktivity jsou důkazem toho, že popírá hranice a limity v hudbě. Zná důvěrně konvence, které formovaly generace klasických klavíristů a rozhodl se je krok za krokem překonávat. Narozen v roce 1981, Tristano objevil klavír ve věku pěti let a studoval na Juilliard School v New Yorku. Právě v New Yorku začal pracovat
s elektronickou a klubovou hudbou. V roce 2004 získal první cenu na Mezinárodní klavírní soutěži současné hudby ve francouzském Orléans. Stále více se zaměřuje na svou vlastní skladatelskou práci. Tristano je velmi aktivní a často spolupracuje s významnými umělci napříč žánry, jako Derrick May, Carl Craig, Quatuor Modigliani, Michel Portal či vynikající taneční projekt se Saburo Teshigawarou, abychom jmenovali alespoň některé. Ke dnešnímu dni vydal Tristano 12 alb, mezi nimi nahrávky Bachových Goldbergovských Variací či kompletní klavírní práce Luciana Beria. Pro Deutsche Grammophon vydal ‚BachCage‘, či  ‚Scandale‘ s Alicí Sara Ott v roce 2014.

 

 

 Zdroj: Struny Teens

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.