Kino ve Velké dvoraně Národní galerie

V rámci výroční výstavy Velkorysost. Umění obdarovat pořádá Národní galerie v Praze komorní filmový festival Galerie v galerii. Přehlídka převážně dokumentárních snímků představí divákům čtyři instituce, které patří k nejvýznamnějším muzeím umění na světě.

Ruská archa Foto: archiv NG, oficiální zdroj

Ruská archa
Foto: archiv NG, oficiální zdroj

 

Po loňském úspěšném projektu letního kina na střeše Veletržního paláce se tentokrát přesouváme do impozantního prostoru Velké dvorany. V kulisách Slovanské epopeje se budou moci diváci skrze filmové plátno podívat do zákulisí čtyř světových galerií – amsterdamského Rijksmusea, Uměleckohistorického muzea ve Vídni, londýnské Národní galerie a petrohradské Ermitáže,“ uvádí Adam Budak, hlavní kurátor NG.

První tři uvedené galerie budou představeny prostřednictvím dokumentů. The New Rijksmuseum (19.4.) mapuje deset let sporů o renovaci amsterdamské galerie. Filmy Velkolepé muzeum (22.4.) a National Gallery (3.5.) nahlížejí do útrob a každodenního života dvou klíčových uměleckých sbírek ve Vídni a Londýně. Poslední film – Ruská archa (18.5.) – je dramatem, v němž hlavní roli ztvárnila Ermitáž. Projekce probíhají ve Veletržním paláci vždy od 18.30 a vstup na ně je volný, po rezervaci a do naplnění kapacity.

Velkolepé muzeum Foto: archiv NG, oficiální zdroj

Velkolepé muzeum
Foto: archiv NG, oficiální zdroj

 

 

PROGRAM GALERIE V GALERII

 

19.4. 18.30  The New Rijksmuseum

Oeke Hoogendijk, Nizozemsko, 2014, dokumentární, 130 minut, v původním znění s anglickými titulky

Jedno z nejvýznamnějších světových muzeí, nádherné Rijksmuseum v Amsterdamu, domov mistrů od Rembrandta po Vermeera, se renovuje. Film zaznamenává více než deset let sporů mezi ředitelem muzea, kurátory, politiky a projektanty. Čtyřdílný seriál s velkolepým zakončením.

 

22.4. 18.30  Velkolepé muzeum (The Great Museum)

Johannes Holzhausen, Rakousko, 2014, dokumentární, 94 minut, v původním znění s českými titulky

Dokumentarista Johannes Holzhausen svým snímkem Velkolepé muzeum přináší divákům neobyčejný, vtipný a důmyslný pohled do zákulisí jedné z nevětších a nejdůležitějších světoznámých kulturních institucí. Po dvou letech strávených v útrobách Uměleckohistorického muzea ve Vídni přináší obraz každodenního života v muzeu a především sled mikrodramat jeho pracovníků – od generálního ředitele přes přepravce a kulturní historiky až po členy úklidové služby a všechny, kteří se podílejí na vytváření ideálního prostředí pro umění.

 

3.5. 18.30  National Gallery

Frederick Wiseman, USA / Francie, 2014, dokumentární, 173 min, v původním znění s anglickými titulky

Film National Gallery zavede diváky do zákulisí londýnské instituce, do srdce muzea, ve kterém se nacházejí mistrovská díla západního umění od středověku po 19. století. Snímek je portrétem instituce, jejího chodu a vztahů se světem, zaměstnanců a návštěvníků a obrazů. V neustálé závratné hře zrcadel film sleduje obraz, jenž sleduje film.

 

18.5. 18.30  Ruská archa (Russian Ark)

Alexander Sokurov, Rusko / Německo, 2002, drama, 96 min, v původním znění s anglickými titulky

Petrohradská Ermitáž je se svou obrovskou kolekcí výtvarného umění archou ruské duše, mikrokosmem ruské historie. Postavy z minulosti i přítomnosti se magicky mísí v hudebním a vizuálním svátku umění, politiky a mysticizmu. Okázalý filmový zážitek je založený na přelomovém konceptu natáčení v jediném nepřerušovaném devadesátiminutovém záběru.

The New Rijksmuseum Foto: archiv NG, oficiální zdroj

The New Rijksmuseum
Foto: archiv NG, oficiální zdroj

 

 

Vstup zdarma na rezervaci

Vstup na projekce volný. Kapacita projekcí je omezená. Rezervace na info@ngprague.cz. Vstup bez rezervace bude umožněn pouze v případě volné kapacity.

Místo setkání: pokladny Veletržního paláce.

National Gallery Foto: archiv NG, oficiální zdroj

National Gallery
Foto: archiv NG, oficiální zdroj

 

 

Zdroj: NG

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.