Karolína, domácí kuchařka

„Mou největší inspirací jsou kuchařky – často ty staré, které jsem vyštrachala někde v antikvariátu. Poklady v nich schované přetvářím tak, aby nám chutnaly i v 21. století…“, prozrazuje na úvod Karolína Kamberská, podle níž se oblíbený pořad televize Prima i právě vydaná kniha jmenují.

 Kniha Karolína, domácí kuchařka právě vychází Zdroj: e-Newspeak

O televizním kuchaření Karolíny Kamberské jsem slyšela samé pochvalné zvěsti, ale až kolegyně mě nakazila svým nadšením, a tak jsem se plna očekávání vydala na křest knihy kuchařky, kritičky restaurací, novinářky, písničkářky, básnířky, ale především matky tří dětí, jimž se najednou není v oblasti domácího stravování zrovna snadné zavděčit.

 

Skromná a přirozená

Drobná, sportovně elegantní dáma srší energií díky níž zvládá všechny své profesní i soukromé role s lehkostí, která je pro diváky magnetem i pozitivním příkladem. Kuchařka Karolína má však ještě jedno velké plus, které jí dává šanci stát se miláčkem davu. Je oproti většině kolegů přirozená. Tento fakt s úlevou zdůraznila i kmotra knihy Karolína domácí kuchařka, zakladatelka časopisu Marianne, v němž je mj. Karolína Kamberská redaktorkou, Mirka Zlatníková. Ta ocenila zejména producenty pořadu, že Karolínu „nevtlačili do jednotné formy“, z níž pak do pořadu vypadne zcela jiný člověk, kterého ani dobří známí nepoznávají. A ještě dodala: „Je to poctivá novinářská kuchařka – a teď myslím knihu i Karolínu. Se stejnou láskou jako k jídlu přistupuje i ke svým divákům a čtenářům. Karolína vás během vaření nezradí a neopustí. Půjde s vámi krok za krokem, zjistí pro vás všechno, co potřebujete vědět, a zařídí, abyste byli ve vaší kuchyni slavní a úspěšní. Její kuchařka není ani o ní, ani o její slávě. Je stejná jako Karolína: profesionální, pokorná a skvělá.“

Karolínu jsem sice viděla poprvé naživo, ale nebyl problém poznat, že je i na křtu sama sebou. Skromná, ochotná zodpovídat dotazy a naprosto nepřipravená se v duchu doby vychvalovat. A to je jistě velký klad, který ji i její pořad odlišuje od ostatních. “Nikdy jsem nesnila o pořadu v televizi, stále jsem trošku v šoku, že se to povedlo. O kuchařce jsem však snila často. A tak mám ze svého debutu ohromnou radost”, prozradila autorka k vydání své knihy.

Křest se konal ve čtvrtek 20. listopadu v holešovickém Bistru 8. I přes menší chaos a živelnost, který ho provázel, jím oslavenkyně proplula s přehledem bez hvězdných manýr.

Zakladatelka časopisu Marianne Mirka Zlatníková křtí za bedlivého dohledu tvůrčího týmu knihu Karolíny Kamberské Foto: e-Newspeak

Zakladatelka časopisu Marianne Mirka Zlatníková křtí za bedlivého dohledu tvůrčího týmu knihu Karolíny Kamberské
Foto: e-Newspeak

 

A teď to hlavní

I když na webových stránkách televize Prima, která pořad vysílá, najdou diváci některé z receptů, přesto je ideální mít je pěkně pohromadě, i jejich vyzkoušení je díky tomu pohodlnější. Z toho důvodu vznikla kuchařka, která míří na předvánoční trh a bude jistě v nejedné, dobrému jídlu holdující domácnosti žádaným dárkem pod stromeček.

Samotná kuchařská kniha příjemně překvapí nejen výběrem receptů, v nichž si ty „své“ najde jistě každý, ale i tím, že přes všechnu exotiku stojí jejich autorka pevně na české, tedy rodné zemi. Nejvíce patrné je spojení s tradiční českou kuchyní v používání másla a sádla, které jsou nejlepšími a nejkvalitnějšími tuky, i když se nás reklamy snaží přesvědčit o opaku. Odkaz národní kuchyně najdete i receptech, kde základ tvoří tradiční suroviny, z masa je to například husa či kachna.

Sympatické je pro diváka a čtenáře i to, že si Karolína Kamberská nehraje na profesionální kuchařku, ale vlastně se „pouze“ chce s ostatními podělit o svoje zkušenosti, o to co její rodině a známým chutná. Neomračuje rychle nakrájenou cibulí, hbitostí kuchařky v závodní jídelně, a tím je svým divákům a následně čtenářům blízká. Pořad i kniha se tak mohou stát jakýmsi kurzem pro samouky, jímž se může i naprostý nováček v kuchyni propracovat od jednoduchých receptů k těm, které již vyžadují určité zkušenosti.

Bonusem knihy, vlastně rovnou dvěma, je, že za prvé všechny recepty obsahují nějakou radu, fígl, který buď napomůže při přípravě nebo jídlu dodá ještě lepší chuť. Za druhé je uvozuje minipříběh, vzpomínka. Obojí vyvolává dojem jako by si se čtenářem autorka povídala, dívala se mu přes rameno a jemně ho vedla k dosažení nejlepšího výsledku.

Na 208 stranách se objevují nejen recepty z televizního pořadu, ale i řada dalších původních receptů či jejich moderních variací. Kniha je rozdělená do šesti tématických kapitol, v nichž najdete jak recepty, které zavál čas, ale stačilo malé oprášení, aby opět překvapovaly svou jednoduchou rafinovaností, mnohdy s originální příchutí vlastních vzpomínek, ale i tipy na rychlé pohoštění pro návštěvy, jehož příprava neodstřihne kuchařku od přátelského klábosení, až po jídla, kterými se zavděčíte teenagerům v nejrůznějších fázích revolty proti světu dospělých.

Kromě autorky se na vzniku kuchařky podílela fotografka Silvie Kolevová spolu se stylistkou Terezou Beránkovou, food styling byl dílem Milana Hořejše, Marin Bušek a Jana Bušiny. Grafickou úpravu publikace navrhl Jan Forejt a studio Formall, odpovědnou redaktorkou byla Dana Obermajerová. Vydavatelem a současně výrobcem pořadu je NOW Production. Doporučená maloobchodní cena knihy je 399 Kč, ale dá se zejména v internetových knihkupectvích sehnat i levněji.

Karolína Kamberská se svou knihou a spolupracovnicemi, fotografkou Silvií Kolevovou a stylistkou Terezou Beránkovou Foto: e-Newspeak

Karolína Kamberská se svou knihou a spolupracovnicemi, fotografkou Silvií Kolevovou a stylistkou Terezou Beránkovou
Foto: e-Newspeak

Více informací o pořadu i knize a také autogramiádách autorky najdete na www.iprima.cz/karolina

 

Zdroj: Prima

2 komentáře

    • Jarka on 21.11.2015 at 19:13

    Odpovědět

    Obdivujem pani Karolínu, mám obe jej knihy a nevynechám ani jeden jej program na Prime. Veľmi sa mi páči porcelánová soľnička, ktorú používa. Nevedeli by ste mi poradiť, kde sa dá kúpiť? Za odpoveď vopred ďakujem.

      • Redakce on 24.11.2015 at 01:25
      • Autor

      Odpovědět

      Myslím si, že solnička bude staršího data, hledala bych podobný typ v bazarech nebo starožitnostech. Někdy v sedmdesátých letech jsme měli na chatě dřevěnou stejného tvaru a obdobného dekoru. Pokud chcete mít jistotu, zkuste napsat dotaz přímo na Primu. Buď do komentářů k pořadu nebo využijte některý z kontaktů uvedený rovněž na jejím webu. Případně můžete položit dotaz prostřednictvím mailu na karolina@nowproductions.cz
      za redakci Zuzana Ottová

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.