Kampaň Hledáme rodiče pomohla desítkám lidí stát se pěstouny

Pěstounů je v České republice stále nedostatek. Zlepšit stávající situaci pomáhá Nadační fond J&T, který je i iniciátorem kampaně Hledáme rodiče, s níž jste se v různých formách mohli setkat během půldruhého roku, co již běží.  Pomocí ní se snaží zvyšovat prestiž pěstounů ve společnosti a informovat veřejnost o podstatě pěstounské péče a zamezit tak šíření mýtů a dezinformací spojených s pěstounstvím. 

Kampaň Hledáme rodiče Oficiální zdroj: Hledáme rodiče

 

Nadační fond J&T hledá aktuálně náhradní rodiny pro téměř 8 000 dětí, které vyrůstají v ústavních zařízeních. Prostřednictvím kampaně se podařilo oslovit dnes už přes 40 000 zájemců, kteří aktivně vyhledávali informace o pěstounské péči. Velkému zájmu se těší bezplatná informační linka kampaně 800 888 245. Denně na ni volají v průměru dva zájemci, kteří se o pěstounské péči chtějí dozvědět více. Hlavním informačním kanálem kampaně se staly webové stránky s online poradnou www.hledamerodice.cz.  Na facebookové stránce Hledáme rodiče:Pěstouny diskutuje a ptá se na náhradní rodinnou péči více než 6 400 fanoušků.

 

Co obnáší být pěstounem

Lidé hledají odpovědi především na otázky týkající jednotlivých druhů pěstounské péče, postup, jak se stát pěstounem, kdo může být pěstounem a jaká je podpora pěstounských rodin. Ti, kteří dávají přednost osobnímu setkání, přicházejí přímo do partnerských neziskových organizací, nebo navštíví některou z akcí pro rodiny s dětmi.

„Děti mají vyrůstat v rodině, a pokud to z jakéhokoliv důvodu nemůže být rodina původní, přichází
náhradní rodiče, kteří umožní dítěti vyrůstat v přirozeném prostředí a naučit se všem sociálním i
citovým vazbám, bez kterých se pak v dospělém životě neobejde. Jsou totiž věci, které zažijete jen v
rodině,“ připomíná důvody, které vedly k realizaci kampaně, ředitelka Nadačního fondu J&T Marie
Oktábcová.

 Impulzem pro zájem o pěstounství bývají i články v médiích, především příběhy pěstounských rodin.
„Příběhy ze života pěstounských rodin mají velkou sílu,“ vypráví ředitelka nadačního fondu. „Ty pozitivní jsou inspirující, ty druhé nám pravdivě líčí, co všechno může pěstounskou rodinu potkat, upozorňují na možná rizika a úskalí pěstounství,“ dodává Marie Oktábcová. 

 

Pěstounství je když

Právě předchozí větu by si všichni zájemci o pěstounství měli pořádně přečíst a zamyslet se nad ní. Kampaně, ať jsou cílené na cokoliv, mají velkou moc, nabudí zájem a člověk, v tomto případě puzený pocitem povinnosti pomoci, často nevidí i rub takovéhoto závažného kroku. Dítě není výrobek, který můžeme vrátit, když zjistíme, že je nevyhovující, že nesplňuje naše představy, právě u pěstounské péče mnohdy romantické, podpořené zobrazovanými fotkami šťastné velké fungující rodiny. I miminka z kojeneckého ústavu si v genech mohou nést problematickou povahu, nemusí být také na tak vysoké mentální úrovni jakou očekávají od svých dětí náhradní rodiče.

Větší děti z dětských domovů jsou buď osobnosti, které nepřízeň osudu zformovala do ne vždy jednoduché sestavy chování nebo človíčci se spoustou problémů citových i zdravotních, mnohdy vše dohromady. Být takovýmto dětem dobrým rodičem vyžaduje maximální dávku pochopení a odhodlání, ale i zásadovosti a schopnosti vést je pevnou rukou. Za to od dětí nelze automaticky očekávat vděk a lásku. Mohou přijít, ale také nemusí. Pěstounství je o pomoci, o odpovědnosti k těm, kteří si svůj život nevybrali a zatím ho nemohou příliš sami ovlivnit, stejně jako výběr biologických i náhradních rodičů. Není to pohádka, ani příběh z červené knihovny, kde se vše v dobré obrací a přichází nezbytný happyend.

 

Vlastní kontra cizí

Důležitou věcí před realizací pěstounské pomoci je, nezapomenout, pokud je máte, na vlastní děti. Je jistě chvályhodné chtít i je naučit od malička pomáhat druhým, podělit se o materiální a duchovní hodnoty, ale nemůže to být na jejich úkor. Chtít udělat šťastnějším opuštěné dítě a přitom „opustit“ vlastní, je pořádný malér. Vaše dítě musí za prvé vědět a chtít přijmout nevlastního sourozence, musí být samo bezproblémové, tzn. zdravé, emočně vyrovnané, bez závažných problémů s výukou nebo školní docházkou. Jinak se problémy na všech stranách jen znásobí.

 

Pěstounství není byznys

Pěstounství může mít ale i své stinné stránky z opačného břehu. Ne každý zájemce musí mít čisté humánní úmysly. Dokazují to dstrašujícími případy z naší republiky a zejména ze západních zemí, kde je pěstounství celoplošným řešením problému opuštěných dětí, ale často i velmi výhodným byznysem, podobným tomu, kdy si rodiny pořizují další a další vlastní děti, které jsou pak pro ně pohodlným zdrojem obživy v podobě rodičovských příspěvků a různých finančních podpor. Než v takové rodině, bude dítěti stejně nebo možná lépe v dětském domově, žádný problém totiž nemá jedno jediné správné řešení, což tak trochu i tato kampaň vytěsňuje. Je proto důležité, aby se nad dětmi v pěstounské rodině „nezavřela hladina“, aby nad jejich pobytem a v ní stále někdo bděl, aby zejména v dnešním konzumním světě nebyly děti jen dalším výhodným artiklem pro rychlé obohacení.

 

I podpora se počítá

Kampaň je možné podpořit dobrovolným finančním příspěvkem na dárcovské konto kampaně číslo: 
0002124461, kód banky:5800 nebo přes rubriku Podpoř nás na již zmíněném webu. Dárce získá odměnou symbol kampaně – ručně vyráběný náramek „Kruh rodiny“ od designérek Báry Nussbaum a Terezy Šmahové. Náramek v ceně za 499 Kč je možné zakoupit rovněž  v butiku La Gallery Novesta, Elišky Krásnohorské 9, Praha 1.

Kampaň Hledáme rodiče: Náramky Kruh rodiny Foto: Hledáme rodiče, oficiální zdroj

Kampaň Hledáme rodiče: Náramky Kruh rodiny
Foto: Hledáme rodiče, oficiální zdroj

 

Kampaň mohou podpořit i hosté kaváren Bella Vida café, Malostranské nábřeží 563/3, Praha 1, www.bvcafe.cz a Coffee and Spoon, Sokolovská 61, Praha 8, www.cupandspoon.cz, kteří získají za svůj dar na kampaň Hledáme rodiče žvýkačky Charity Gums s logem kampaně. Obě kavárny také věnují výtěžek z prodeje kohoutkové vody nebo lineckého pečiva. 

Kampaň Hledáme rodiče: Žvýkačky Charity Gums s logem Hledáme rodiče  Foto: Hledáme rodiče, oficiální zdroj

Kampaň Hledáme rodiče: Žvýkačky Charity Gums s logem Hledáme rodiče
Foto: Hledáme rodiče, oficiální zdroj

 

 

Kampaň mohou zájemci podpořit také koupí značkových slunečních brýlí, konkrétně modelu Cat Eye Mini značky Hout Couture v e-shopu Hout Coture za 1990 Kč.

Kampaň Hledáme rodiče: Sluneční brýle Hout Coutore, model Cat Eye Mini  Foto: Hledáme rodiče, oficiální zdroj

Kampaň Hledáme rodiče: Sluneční brýle Hout Coutore, model Cat Eye Mini
Foto: Hledáme rodiče, oficiální zdroj

 

 

Zdroj: Nadační fond J&T

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.