Kamila Ženatá – Advokátka snů a emocí

Na dvojvýstavě Ženský dvůr instalované v Centru současného umění DOX a terezínské Malé pevnosti rozpracovává malířka a psychoanalytička Kamila Ženatá příběh, jehož tématem je žena, ženství, osud a kolektivní nevědomí.

kamila-zenata__perex-oplakavani

 

Výstava vznikla ve spolupráci DOXu s Památníkem Terezín, kde se v bývalé věznici gestapa zvané Ženský dvůr v květnu otevřela první část expozice. Podobně jako v Památníku Terezín i v prostorách galerie DOX autorka proměňuje prádlo jako mnohovrstevnatý symbol živého dění v symbol ztuhlosti života a pracuje s prorůstáním prostoru formou textových zápisů na zdi.

Na rozdíl od terezínské věznice, kde autorka rozehrává konkrétní příběhy žen a do jednotlivých cel vrací život prostřednictvím působivých audiovizuálních instalací, se v centru DOX ocitáme v pokojích, ve kterých se vše zastavilo a zavládlo v nich ticho. Příběh začíná v Šedém pokoji a končí Oplakáváním. Tuto závěrečnou instalaci Kamila Ženatá vytvořila z několika tisíc křišťálových slz. A ta, jako by uvolňovala transgenerační záznamy, zážitky rodinných traumat, nevědomých strachů a rodových předurčení a rozpouštěla je do transcendentálního rozměru. Minulé události přenesením do nového prostoru nabývají nové významy: „Prostory galerie diváka přenášejí do přítomnosti a dávají mu možnost rozehrát, imaginovat nebo zažít svůj vlastní individuální příběh. Zároveň jde o vyjádření samoty vnitřního vězení, ve kterém lidé mohou žít – a v současné době žijí čím dál víc,“ vysvětluje autorka.

Kamila Ženatá sice čerpá z rodové zkušenosti, ale v projektu Ženský dvůr téma zobecňuje a sleduje linii mnoha příběhů. Ostatně trauma, zpřetrhané vazby a represe, které rozkládají naše vztahy, patří k životu obecně. A generační syndromy se dál a dál přenášejí z rodičů na děti doprovázeny vznikem vztahových obranných mechanismů, které autorka přeneseně nazývá „kamennými srdci“.

 

Od kdy do kdy

Výstava v DOX je otevřena do 26. 8. 2013. Otevírací doba: Po 10 – 18 hod., Út zavřeno, St – Pá 11 – 19 hod., So – Ne 10 – 18 hod. V pondělí 19. 8. od 18 hod. proběhne autorkou komentovaná prohlídka výstavy. Prostory jsou bezbariérové. Více informací na stránkách DOX.

Památník Terezín – Malá pevnost. Otevírací doba: denně 8 – 18 hod., další informace na www.pamatnik-terezin.cz.

 

 

kamila-zenata

Kamila Ženatá

Narodila se roku 1953, vystudovala Akademii výtvarných umění v Praze (1973-79) v ateliéru profesora Ladislava Čepeláka. Je známá jako umělkyně, která kombinuje své poznání a intuici s cíleným, dlouhodobým zájmem o individuální a sociální paměť, podložené praxí skupinové psychoanalytičky. Zajímají ji sny, paměť, příběhy a emoce, ale především jejich principy a způsoby, jakými ovlivňují naše životní cesty. Věnuje se i literární tvorbě. Stála též u zrodu občanského sdružení Schrödingerova kočka, které se rovněž na výstavě Ženský dvůr podílí.

 

Zdroj: DOX

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.