Jarní výstava skalniček: Ani sníh, ani mráz…

Výstavy pod širým nebem mají vždy samozvaného hlavního koordinátora, Přírodu, a ta při přípravách první letošní výstavy skalniček její tvůrce skutečně potrápila. Přesto dostáli slavnému sloganu a přes lijáky i sněhové vánice se brána zahrady u Faustova domu otevřela ve stanoveném termínu. Květům prvních poslů jara se otevírat zpočátku nechtělo, ale v druhém týdnu výstavy se už osmělují. Jak se jim to daří navzdory stále ne příliš příznivému počasí se můžete přesvědčit až do pátku 30. března do 18 hodiny.

 Jarní výstava skalniček Foto: e-Newspeak

 

Sněhové vločky vystřídaly bělavé květy vřesu. Místo sluníčka tu z úkrytu pod stromky září žluté krokusy, jimž oblohu suplují modravé kosatce, koniklece odvážně vystrkují hlavičky zahalené v kožešince. V plné kráse už se v kamenných korytech ukazují chudiny a lomikameny. Ty spolu s dalšími kvetoucími kráskami obsadily jako každoročně kryté pódium, na němž lze obdivovat hru barev i tvarů květů a seznámit se s oceněnými exempláři. Samozřejmě nechybí ani další skalničky všech velikostí, habitů i barev, nad nimiž drží stráž drobné i ztepilejší jehličnany.

 

A JEŠTĚ NÁKUP

I když mnoha skalničkářům, zejména těm z vyšších poloh, zapadly zahrádky sněhem, tudíž své přebytky nemohly poskytnout k prodeji, stále je z čeho vybírat i v samoobsluze. Kromě lomikamenů a primulek tu již vystrkují poupata hyacinty, tulipány včetně nízkých plnokvětých, ač drobné vzrůstem, barvou květů se nepřehlédnutelně hlásí o pozornost skalkové bramboříky. Celou barevnou škálu tu na pultech rozvinuly vřesy. Čekají tu i „kouličky“ jehličnanů, a později kvetoucí rostliny jeko žluté chrpy, delospermy apod.

Jarní výstava skalniček Foto: e-Newspeak 

 

PRAKTICKÉ INFORMACE

 Jarní výstava skalniček probíhá do 30.3., ve Výstavním areálu vedle Faustova domu na rohu Karlova náměstí a Moráně, otevřeno je denně od 9 do18 hod.

 

Na již XLIX. Májovou výstavu skaliniček se můžete vydat od 9. května 2018.

 

Zdroj: KSP

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.