Janja Prokić a Ben Orten: Dvě osobnosti, dvě komorní výstavy

Květen přinesl do pražského kulturního života hned dvě prezentace osobitých tvúrkyň i žen – Janji Prokić, původem srbské šperkařky a designérky, absolventky pražské UMPRUM (VŠUP) a fotografky Bet Orten, námětově rozkročené od módy a portrétu přes dokument až ke krajině.

Janja Prokić: váza z kolekce Last Drop, windows galerie Helena Dařbujánová showroom Foto: e-Newspeak

 

O Janje bez Janji

Náhlá zdravotní indispozice nedopřála účastníkům vernisáže komorní výstavy váz, jíž dala Janja Prokić název Last Drop, autorčin výklad námětu a jeho zpracování. V showroomu Heleny Dařbujánové na pražské Letné tak o Janjině práci i samotné Janje promluvila její profesorka z UMPRUM Eva Eisler, jejíž jméno je spojeno zejména s autorským šperkem. Poodkryla duchovní zázemí, z něhož vycházejí často fantaskní náměty tvorby Janji Prokić. Prvotní představa vedoucí ateliéru K.O.V. (koncept, objekt, význam)), která rozhodně nežije s hlavou v oblacích, že by se Janja dříve než začne na UMPRUM studovat, měla oprostit právě od mystiky, vzala za své. Už by to jednoduše nebyla Janja, její tvorba by neodrážela její fantazii. O tom, že to bylo správné rozhodnutí svědčí úspěchy mladé designérky a šperkařky na přehlídkách designu i módy nejen u nás.

Janja Prokić má jako svou značku stylizovanou hlavu lišky. Ta je i velkým tématem jejích šperků. Není to náhodou, umělkyně se s liškou duchovně ztotožnila poté, co ji lišky během pobytu ve Francii začaly intenzivně navštěvovat ve snech. Šperky inspirované tímto mytologickým zvířetem prezentuje i na výstavě v letenském showroomu. Hlavními exponáty jsou však tentokrát keramické vázy z již zmiňované kolekce Last Drop zobrazující jádro a balast, Balast, který se lepí na naše myšlení, svazuje ho, a který potřebujeme odstředit ze svých myšlenek a tím i ze svého chování. Objemově i barevně výrazné vejčité objekty na subtilních nožkách jsou nepřehlédnutelnou instalací již při letmém pohledu z ulice do výlohy.

 

 

Praktické informace

Výstava probíhá ve windows galerii Helena Dařbujánová showroom, Veverkova 7, Praha7,  otevřeno po-pá 12 – 19 hodin, so 13 – 17 hodin.

O autorce  jejích kolekcích včetně nejnovější Last Drop zjistíte více na webových stránkách www.janjaprokic.com. O nabídce showroomu designerky a architektky Heleny Dařbujánové se dočtete vše na www.helenadarbujanova.cz.

Janja Prokić: váza z kolekce Last Drop, windows galerie Helena Dařbujánová showroom Oficiální zdroj: Helena Dařbujánová showroom

 

 

O hledání sama sebe

Svou tvorbu nazývá  Bet Orten „intuitivní inscenovanou fotografií“. Pobyt u protinožců pomohl známé fotografce v hledání svého aktuálního místa na slunci, a tím i ke zjištění, že prožívá období „spokojené dospělosti“, které se skutečně podobá tomu, jak si ho jako dítě vysnila ve svých představách, a zároveň přinesl nápad na sérii fotografií inspirovanou právě dětskými představami o tom, jaké to bude „Až budu velká“. Namísto modelek v exkluzivních róbách se v tajemstvím zahalených snímcích tentokrát představí dětská tvář i obyčejně neobyčejné předměty. K jejich vyznění přispívá syrové prostředí s patinou času v galerii Kavárny co hledá jméno sídlící v bývalé truhlárně na pražském Smíchově, kterou si autorka zvolila záměrně. Smíchov je jejím rodištěm.

 

 

Praktické informace

Výstava „Až budu velká“ je k vidění do 4. června v Kavárně co hledá jméno, Stroupežnického 493/10, Praha 5 ( najdete ji až po projití uzavřeného parkoviště vedle polikliniky)

Více o autorce, která studium fotografie završila magisterským titulem v oblasti módní fotografii na London Collage of Fashion a stala se mj. laureátkou ceny Czech Grand Design 2012 v kategorii Fotograf roku, najdete na www.betorten.com.

Kavárna co hledá jméno Foto: e-Newspeak

Kavárna co hledá jméno
Foto: e-Newspeak

 

 

Zdroj: Helena Dařbujánová,Janja Prokić, Bet Orten, 4press.cz

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.