Jak si nezničit nohy v letních botkách

Jen těžko se odolává svodům svěžích barev a tvarů letních sandálků a lodiček. Jak je vybrat, nosit a přitom nedopadnout jako Popelčiny sestry?

 

Letní kozačky z kolekce CCC - jaro-léto 2014 Foto: CCC, oficiální zdroj

Letní kozačky z kolekce CCC – jaro-léto 2014
Foto: CCC, oficiální zdroj

 

První rada zní: Za výlohou vybírejte očima, v obchodě rozumem!

 

Ať už nové botky skutečně potřebujete nebo si jen chcete udělat radost, měly by vám dobře sloužit. Pohodlí vám poskytnou pouze tehdy, když si vyberete takové, které odpovídají tvaru vaší nohy i životnímu stylu.

 

Pro rokerku nebo princeznu

I když se možná stylizujete jednou do nespoutané dračice, podruhé do něžné naivky, při výběru bot upřednostněte ty, které míváte na nohou nejčastěji. Dáváte-li nějaký ten pátek přednost botám na nízkém podpatku odnesla to pravděpodobně vaše nožní klenba. Čím vyšší podpatek zvolíte, tím větší tlak bude tělo vyvíjet na prsty a bříška, klenba bude namáhána a dost možná na jehlách nesvedete ani jeden elegantní krok nebo budete trpět jako hrdinka další pohádky – Malá mořská víla. Letní obuv pro běžné nošení i do společnosti proto volte v podobném tvaru na jaký jsou vaše nožky zvyklé, buď s nižším, nejlépe širším podpatkem nebo na platformě.

 

Pokud vám v botníku převažují lodičky na podpatku, budete mít pravděpodobně zkrácené šlachy a chůze v letošním hitu, espadrilkách, bude peklo, které ještě umocní výšlap do kopce. Nejspíš ho absolvujete po špičkách.

V obou případech si namůžete svaly a šlachy a jako velké finále se v noci dostaví křeče v lýtkách. Nejhorším scénářem se jeví natržená šlacha.

 

 

Naboso!

Letní boty se až na výjimky nosí naboso. V obchodě je ovšem zkoušíte na ponožku nebo ťapku, což je důležitá prevence kožních onemocnění, jenže přes ně nemusíte cítit tlak cvočku či švu. Ty pak umí pořádně rozedřít kůži nebo vytvořit puchýř. Neopomeňte, že vystavená bota je už roztažená od předchozích zákaznic a nepodává skutečný obraz o tom, jak vám padne. Vyzkoušejte si vždy obě boty přímo z krabice. Jestliže vás jen trochu dřou, vyberte jiný model. Při zkoušení na ponožku ale můžete získat dojem, že bota tlačí. Zvolíte větší číslo a naboso vám bude noha klouzat ven.

Netrapte širší nohu v úzkých botách, výsledkem budou otlaky, puchýře, brnění prstů způsobené nedokrvením a po čase i jejich pokřivení a vznik vybočeného palce. I pro umělé nehty potřebujete volnější špičku, ale noha se v botách nesmí posouvat, jinak hrozí bolestivé otlačení nehtů a poničení nehtového lůžka s následnou trvalou deformací nehtů.

Také pásek kolem kotníku umí pozlobit. Nesmí škrtit, aby nohy neotékaly, ale ani kloktat, jinak hrozí odření a namožení nártu a paty. Pro pohodlí celé nohy upřednostněte měkké materiály. Pevná bota se noze při chůzi nepoddá, stejně jako tvrdé úzké pásky.

 

Bez vzduchu to není v suchu

Nemusíte trpět pocením nohou, parno spolu s plasty, gumou, ale i lakovanou kůží udělají své! Zaděláte si na kožní obtíže, v případě mykóz úzce související s nepříjemným odérem. Zpocené nohy v obuvi kloužou a to i pod pásky sandálků. Puchýře a odřeniny jsou toho pak nemilou připomínkou. Obuv do teplých letních dní volte z těchto důvodů z co nejprodyšnějších a pokud možno z přírodních materiálů.

 

 

Nové boty noste doma

Než se v novém přírůstku vydáte dělat parádu do ulic, choďte v něm určitou dobu doma. Boty vyzkoušíte, uvolníte. Můžete je kdykoliv sundat a odpočinout si. Navíc nezašpiníte podrážku, takže je budete moci případně reklamovat nebo vyměnit.

 

První pomoc proti odřeninám

Pohodlí i ochranu poskytnou nohám gelové vložky pod prsty a paty i gelové pásky, které se nalepí pod okraj boty. Nevýhodou je, že ne vždy dobře drží. Lepšího výsledku dosáhnete přípravkem proti puchýřům, který lze použít již preventivně na ohrožená místa.

 

Zuzana Ottová

 

2 komentáře

    • vianka on 14.8.2014 at 13:59

    Odpovědět

    Osobně preferuji pohodlné otevřené botky na léto, sandály i nazouváky k létu patří. Kupuji boty zásadně v obuvi, pokud to cena dovolí, tak i se zdravotní stélkou. Mám jednu zásadu, že na botech šetřit nikdy nebudu. Vždyť nás nohy nosí celý život, tak si zaslouží trochu té péče v podobě pohodlných botiček, pravidelné pedikúry a jiných příjemných činností!

    • Pavla on 2.7.2015 at 13:32

    Odpovědět

    No podle mě jde zejména o klenbu bot. Takže jde o to si dobře vybrat botu např http://www.obuvhulman.cz/category/letni-kozacky:98/, bych se koukla na to jakou velikost, ideální je přesně sednoucí bota. A pak bych sledovala „tvar“ podrážky. Je jasné, že na potpatku, to nebude asi jak u „tenisek“.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.