Jak ochránit domov před zloději nejen o dovolené

Drzost zlodějů neúměrně vzrůstá s trendem snižování délky trestů, pokud je vůbec nějaké při dopadení čekají. Není nic neobvyklého, že se historky o zlodějích kradoucích v bytě nebo domě, kde jsou přítomni i majitelé, stávají nechtěnou součástí naší komunikace, Přesně takový námět poskytli minulou sobotu jedni z našich sousedů. Stačila na štěrbinu pootevřená ventilačka.

Zabezpečená okna chrání před zloději, ilustrační foto Oficiální zdroj: RI OKNA

Zabezpečená okna chrání před zloději, ilustrační foto
Oficiální zdroj: RI OKNA

Sobota po ránu, kdy po ulici stále někdo chodí, patrový rodinný dům, a v přízemí jen maličko pootevřené okno, aby za tu hodinu, než se vrátí otec ze synem z pole nebylo v pokoji k zalknutí. Navíc paní domu spící v ložnici v patře.a tři psi pobíhající po dvorku i domě.. A k tomu jeden šikovný chmaták, který umí drátem prostrčeným ventilačkou snadno otočit klikou a otevřít okno. Cesta za lupem byla volná. S batohem naplněným pak poklidným krokem prošel kolem dalšího souseda nakládajícího auto. O kus dál nasedl do čekajícího vozu a jako v pohádce se po něm slehla zem.

 

Vloupaček přibývá, zejména v rodinných domech

Pachatelé vloupání mají každoročně na svědomí značné škody na majetku, jen za loňský rok je policisté vyčíslili na 1,3 miliardy korun. „Každý týden řeší v průměru 181 domácností spoušť po nějakém zloději, ale nejrizikovějším obdobím jsou letní měsíce, kdy lidé vyráží na dovolenou a nechávají svá obydlí opuštěná. Nejsnadnějším vstupním místem jsou stará okna či terasové dveře, přičemž lupiči si vybírají dle policejních statistik nejčastěji rodinné domky,“ upozorňuje výrobní ředitel společnosti RI OKNA Pavel Polášek.

 

K překonání nezabezpečeného okna stačí několik vteřin

Lidé si pořizují kvalitní bezpečnostní dveře, což je v pořádku, ale zapomínají, že nejzranitelnějším článkem jsou vždycky stará okna. „Zloděj potřebuje k jejich překonání několik vteřin a šroubovák, kterým nadzvedne okenní křídlo. Pokud už člověk musí staré okno vyměnit, třeba z důvodů unikajícího tepla, není od věci myslet při pořizování nových oken i na zabezpečení. Integrované řešení, tedy bezpečnost, design a montáž, ho vyjde levněji, než když si bude pořizovat bezpečnostní prvky na nová okna až dodatečně, po částech,“ doporučuje výrobní ředitel.

 

 

Jak zabezpečit okna

Rámy oken lze zajistit celoobvodovým kováním příslušné bezpečnostní třídy. Okna by měla být zasklena skly s bezpečnostní fólií o minimální tloušťce 0,8 mm, účinnější je silnější fólie o tloušťce 1,5 mm. „Důležitou ochranou je také blokovatelná či uzamykatelná klika a bezpečnost oken zvýší i předokenní hliníková roleta,“ uzavírá Pavel Polášek.

 

 

Rada redakce

Pootevřené ventilačky zloděj překoná snadno, naopak pro kočku nebo malého psíka se mohou okna včetně francouzských pootevřená na tzv. mikroventilaci, tedy na výšku stát smrtelnou pastí, v níž uvíznou a díky tlaku na hrudník se mohou udusit. Patříte-li k majitelům těchto domácích mazlíčků, nezapomeňte při odchodu okna. Lépe méně vzduchu než neštěstí dvojího druhu. Na pendlování mezi interiérem a exteriérem poříďte zvířátkům raději speciální dvířka. Samozřejmě zabezpečená tak, aby nebyla další cestou pro zloděje.

 

 

Zdroj: RI OKNA 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.