Jak fotit lepší selfie

Baví vás focení selfies? Není divu, baví totiž všechny bez rozdílu věku, a to včetně celebrit nebo třeba i politiků. Ne pokaždé ale selfies fotky vyjdou tak, jak bychom si představovali. Pokud si tedy chceme ušetřit trapas a v lepším případě třeba jen čas, je dobré dodržovat několik základních pravidel, díky kterým dostaneme ze svých fotek sebe sama vždycky to nejlepší.

Jak fotit lepší selfie Foto: Nikon, oficiální zdroj

Zkontrolujte se

Stejně jako se podíváte do zrcadla před běžným focením, udělejte to i před selfie. Jistě, můžete vždycky smazat tu fotku, na které vám vlasy neposlušně trčí nechtěným směrem nebo máte řasenku obtisknutou na víčko… Ale proč s nimi zbytečně ztrácet čas. Navíc dobrý pocit z upraveného vzhledu oceníte i poté, co focení dokončíte.

 

Rozsviťte

Pravidlo, které platí pro focení obecně – potřebujete optimální osvětlení! Ve špatném světle nemáte šanci na fotce zachytit svůj nový outfit, perfektní make-up nebo účes. Jistě, můžete strategicky skrýt některé nedokonalosti právě pomocí stínu, ale vyhýbejte se světlu, které je příliš tvrdé nebo slabé.

 

Zkontrolujte pozadí

Vhodné pozadí je velmi důležitým prvkem, musí být čisté. Všichni jsme už viděli fotky, které vypadají šíleně právě kvůli tomu, že se někdo vyfotil v ložnici plné rozházeného prádla a podobně. Vždycky si tedy zkontrolujte své okolí, abyste se ujistili, že v záběru nebude žádný nepořádek, který na své fotce nechcete. Vybírejte hlavně jednobarevné zdi, jemně vzorované závěsy apod.

 

Držte pozici

Celkem jasný tip, ale ne úplně snadný na provedení. Zvláště při focení selfie se nemůžete spolehnout na někoho jiného. Většinou se snažíte v jeden moment myslet na správné osvětlení, svoji pozici a ještě na to, aby se ruka s foťákem neklepala. Chce to cvik, ale jde to. „Pokud máte s klidným držením foťáku potíže, pak oceníte, když dokáže velmi rychle sériově snímat. Pak můžete z výsledné série vybrat tu nejlepší fotku. Taková funkce je specialitou například u novinky Nikon 1 S2,“ radí Michael Jurák, školitel společnosti Nikon.

 

Buďte sebevědomí

Při selfie není stydlivost na místě, projevte se! Nikdo vás nepozoruje, ostatní uvidí jen ten výsledek, se kterým jste spokojeni. Nejen, že si focení víc užijete, ale taky na fotkách bude znát, když jste sami sebou.

 

Upravujte

Zapomeňte na to, že je na upravování fotek něco špatného. Zkuste filtr pro zajímavý vintage vzhled nebo vytvořte koláž. Použití filtru neznamená, že se snažíte něco skrýt nebo nejste sami sebou. Naopak může ozvláštnit fotku, která by jinak byla docela obyčejná.

Přemýšlejte nad úhlem

Vyzkoušejte si, z jakého úhlu vypadá váš obličej nejlépe. Někomu lichotí, když drží foťák mírně ve výšce a zvedá obličej směrem k němu. Prostě si pohrajte s různým držením foťáku a obličeje a najděte si kombinaci, která právě vám sluší nejvíce.

 

Nebojte se srandiček

Poslední, co chcete, je vypadat na selfie fotkách vážně. Užijte si jejich focení i potom fotky samotné jako veselou zábavu. Zkuste různé ksichtíky a pohledy, vyjádřete svoji bezprostřední náladu.

 

Vyhněte se zrcadlu

Pokud fotíte selfie v zrcadle, je to na výsledku většinou poznat. To nejhorší je, když je v záběru vidět i odraz foťáku, v horším případě i světla blesku.

 

 

 

 

Zdroj: Nikon

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.