Jak dobře vybrat televizor

LCD, LED, plazmu nebo raději projektor? Elektronika všeobecně zlevňuje, takže pořízení běžného nového televizoru už není takovým zásahem do financí, je tudíž vhodné se při výběru spíše zaměřit na jeho vlastnosti a s tím související nároky na užívání.

jak-vybrat-tv_tv_foto_zdroj_audiopro

Televizory dnes nemusí být jen přijímačem TV signálu a přehrávačem videí, je proto důležité si před jejich pořízením ujasnit, co všechno od svého nového „baviče“ očekáváte či jaké nové služby vám může nabídnout. Může například sloužit i ke hraní her, prohlížení fotografií, brouzdání na internetu, sledování bezpečnostního kamerového sytému atd.

 

Cenová hranice

Prvotním je při rozhodování nejčastěji objem finančních prostředků, které jste ochotni a schopni investovat. Ten vám určí „mantinely“, přesto lze i v nižší cenové hladině najít multifunkční přijímače. Ceny televizorů šly v posledních letech výrazně dolů a do 10 tisíc Kč již pořídíte kvalitní model s velkou úhlopříčkou. „Pokud uvažujete o velikosti úhlopříčky nad 80“(203 cm), pak se ale po všech stránkách jednoznačně vyplatí projektor a projekční plocha. U projektoru je nejvhodnější volit technologii 3LCD, která má oproti jednočipové technologii DLP až 3x jasnější barevný světelný výstup a živější barvy“ radí Ondřej Žatečka ze společnosti Audiopro.

jak-vybrat-tv_projekcni_plocha_black_diamond_zero_edge_foto_zdroj_audiopro

 

Velikost úhlopříčky

V současnosti je právě díky poklesu ceny technologií patrný nárůst zájmu o větší úhlopříčky. Limitujícím faktorem pořízení mohou být rozměry místnosti, v níž budete obraz sledovat a její uspořádání. Vzdálenost diváka od obrazovky se doporučuje 3 až 4 násobek úhlopříčky.

 

Výběr podle technologie

LCD televizory nabízejí vynikající ostrost i jas obrazu. Při relativně velké úhlopříčce pracují s rozumnou spotřebou elektrické energie. Nevýhodou LCD modelů je delší doba odezvy znamenající horší zobrazení pohybu, omezený sledovací úhel a ne zcela realistické barvy obrazu.

Takzvané LED televizory používají stejnou zobrazovací technologii jako LCD, liší se pouze způsobem podsvícení, které je zajištěno pomocí LED. Hlavní výhodou je jejich malá hloubka a nízká spotřeba energie. Všeobecně používaný název LED TV může být pro zákazníka trochu matoucí a může i dojít k záměně s OLED technologií, která je hojně používaná např. v mobilních telefonech.

Televizory s technologií OLED a Ultra High-Definition (UHD) se na trh teprve propracovávají. Nabídnou vynikající kvalitu obrazu, větší obrazovku a jednodušší, intuitivnější ovládání. Technologie UHD, pracuje s mnohem vyšším počtem pixelů než je tomu u Full HD a rozlišením pomocí patentovaných algoritmů pro dosažení co nejkvalitnějšího obrazu. I ty nejsložitější vizuální detaily jsou dokonale prokresleny, jsou velmi jasné a realistické s dokonalým kontrastem, s nejhlubší černou. Technologie OLED zajišťuje, že se Každý pixel rozsvěcuje samostatně, takže je možné dosáhnout skutečně absolutní černé a kontrastního poměru, který byl u tradičních televizorů doposud nemožný. Obraz je charakterizovaný svěžími barvami, ostřejším kontrastem a bezchybnou reprodukcí obrazu.

samsung-oled_0

Plazmové televizory nabízejí vysoce realistický obraz s vynikajícím zobrazením barev včetně černé, protože nemají podsvícený celý displej, ale vypínají a zapínají jednotlivé body obrazu. Obraz má skvělou odezvu a tím realistické zobrazení pohybu, který lze sledovat ze širokého zorného úhlu. Mezi mínusy může patřit odlesk přirozeného i umělého světla a větší spotřeba.

 

-th-

Zdroj: Audiopro, Samsung

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.